Javier Mora

Aquests dies s’han fet virals imatges de fauna salvatge passejant o movent-se per llocs on no és gaire freqüent: dofins nedant a prop de Barcelona, cabirols entrant en alguns pobles i viles, i porcs senglars passejant-se per l’avinguda Diagonal de Barcelona.

 

Els protagonistes de les imatges que han tornat a causar sensació a les xarxes socials tornen a ser els porcs senglars, concretament un exemplar nedant plàcidament al mar, davant la platja de l’estació d’Arenys de Mar. Les imatges van ser enregistrades per Toni Ribas dissabte, 11 d’abril, i compartides a través de Twitter per Pere Alzina.

L’animal va ser pescat “in fraganti” nedant inicialment cap al sud, en direcció a Barcelona, davant la platja de l’estació (platja de la Picòrdia). Després va acabar girant i es va dirigir cap al port, on va sortir de l’aigua per l’espigó.

Què feia un senglar nedant lluny de la sorra?

No és la primera vegada que es veuen senglars a tocar o a dins del mar. Els mitjans s’han fet ressò en més d’una ocasió de senglars a les platges, refrescant-se o fins i tot banyant-se. Ara fa un parell d’estius, a tall d’exemple, se’n va enregistrar un refrescant-se a la platja de Portbou, a primera hora del dia, i ara fa uns pocs anys també a Cadaqués, o a Cervera-Banyuls, entre altres indrets.

Pere Alzina, biòleg i consultor ambiental, destaca que els porcs senglars són animals que saben nedar bé —com els gossos— i que poden fer-ho en cas que s’hi vegin obligats, per exemple, per creuar un riu. A banda, se sap que l’aigua els permet refrescar-se per tal de termoregular-se. No es coneix del cert, però, si banyar-se al mar també es pot interpretar com un joc.

L’especialista recorda que els porcs senglars solen usar els corredors biològics de rius i rieres per arribar a la desmbocadura, on aprofiten els tolls d’aigua formats en arribar al mar.

Alzina explica que el confinament podria justificar, en certa mesura, aquest comportament curiós de l’exemplar d’Arenys de Mar. Hi afegeix, en aquest sentit, que probablement els porcs senglars anirien més sovint al mar, sobretot a l’estiu, però la massificació i humanització de tot el litoral els ho impedeix. Se sap que es banyen, conclou, però no amb certesa per què ho fan ni en quina proporció.