lluna plena
Foto: @xavicabopapiol

La lluna té molts atractius, però la que es podrà veure aquest divendres és particular. Es tracta de la lluna de maduixa, coincidint amb l’última lluna plena de la primavera.

Què és un eclipsi penumbràtic de lluna?

A les 21.22 hores i fins a les 23.04 h d’aquest divendres es produirà un eclipsi penumbràtic de lluna, tot i que s’apreciarà millor des de les illes Balears que no pas des de la nostra banda del Mediterrani. El proper, previst per al 5 de juliol, sí que serà ben visible des de la ciutat.

Existeixen tres tipus d’eclipsis de lluna: total, parcial i penumbràtic. Aquest últim es caracteritza per un subtil enfosquiment de la superfície de la Lluna, ja que coincideix amb el moment en què el nostre satèl·lit travessa part de la zona de penombra que projecta la Terra. En ocasions, aquest enfosquiment dona tonalitats vermelloses a la lluna i, per aquest motiu i perquè coincideix amb l’època de collita d’aquesta fruita, també el nom de lluna de maduixa.

Retorn dels Sopars amb estrelles

Aquest divendres comença la 17a edició dels Sopars amb estrelles a l’Observatori Fabra. Els pronòstics meteorològics són bons per gaudir de la nit i també de la visió de la lluna amb el telescopi centenari.