obertura piscines

Les piscines de Barcelona podran obrir a partir de dilluns per fer esport malgrat estar encara a la fase 1 de la desescalada del coronavirus. Així ho ha confirmat el BOE d’aquest dissabte, en què es modifiquen les restriccions de l’ús esportiu de les piscines. A partir de dilluns, el seu ús s’equipara a la fase 2 del desconfinament. De totes maneres, les instal·lacions municipals, que depenen de l’Ajuntament de Barcelona, continuaran tancades ja que el consistori ha decidit que els CEM, Centre Esportius Municipals, en no obrin fins que la regió sanitària de la ciutat entri a la fase 3 del desconfinament.

Alguns clubs barcelonins com el Mediterrani, encara no obriran el dilluns. Per a clubs com el CN Barcelona, la reobertura de les piscines equival a obrir pràcticament la totalitat de les seves instal·lacions i ho valora molt positivament. En el seu cas, estan preparats per fer-ho el més aviat possible.

Pràctica esportiva sí, ús recreatiu no

Els clubs barcelonins de la ciutat i gimnasos amb piscina podran obrir les instal·lacions, respectant les mesures de seguretat i de distància de dos metres entre els nedadors, amb cita prèvia i en torns. Les piscines tampoc no podran superar el 30 % de la seva capacitat i sempre es parla en termes esportius, mai recreatius. Concretament, el document oficial de l’Estat explica que “es podrà permetre la pràctica esportiva individual a les piscines o aquelles pràctiques que es puguin desenvolupar amb un màxim de dues persones”. Aquesta era una petició del món de la natació i que finalment es durà a terme a partir de dilluns, 1 de juny.

L’obertura de les piscines arriba tard per als nedadors i nedadores d’elit. Els professionals de la natació no han pogut exercitar-se en el seu medi natural i van demanar considerar la seva situació perquè se’ls marginava. Els primers a poder nedar van ser els esportistes que formaven part dels centres d’alt rendiment com el CAR de Sant Cugat però la majoria, que provenen del món de la natació i waterpolo no han pogut entrenar-se ni de manera individual als seus respectius clubs.

A banda dels nedadors d’elit, fins ara, la pràctica de la natació només es podia fer al mar, en platges que amb el confinament es van convertir en paradisos d’aigua cristal·lina, poc habituals en una gran ciutat com Barcelona. Després de prop de dos mesos tancades, el 8 de maig es van reobrir amb franges horàries i accessos especials. Abans de l’entrada en vigor de la fase 1, esportistes amateurs i federats compartien horaris d’entrenament diferents, però ara ja s’han unificat i formen part del mateix horari: de 6 a 10 h i de 20 a 23 h, la franja fixada per fer esport. A les piscines, igual que al mar, només es permet capbussar-se dins l’aigua per fer esport, i en cap cas com a activitat recreativa.