Fa pocs dies uns pescadors i alguns ciutadans van poder gravar imatges de dofins nedant molt a prop de la ciutat. Ara, ens arriben imatges de l’aigua cristal·lina a la mateixa Barceloneta i al Somorrostro. El confinament de la població, per la covid-19, deixa constància, si mirem per la finestra, de platges ben buides de gent, però també de com la natura està esplèndiada.

Les platges de Barcelona, aigua tranparent i a 14 ºC

La temperatura de l’aigua del mar a les platges de Barcelona és de 14 ºC, segons les dades de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet). Jaume Vindel Sans, meteoròleg de l’Aemet, va desplaçar-se dilluns a la platja de la Mar Bella i va poder constatar que l’aigua és força transparent, “més del normal, amb només una mica de brossa amb les poques onades“. Tanmateix, desmenteix que pugi qualificar-se com a excepcional.

En Diego Làzaro, meteoròleg barceloní que pren dades de la tempertura de l’aigua del mar a la Barceloneta, de forma setmanal i des del 2006, no pot seguir aquests dies amb la seva tasca, a causa de l’estat d’emergència per evitar la propagació de la pandèmia. La darrera observació que va poder realitzar va ser el 12 de març i llavors va registrar-hi 14,7 ºC. Aquella temperatura era superior a la que tocaria en aquelles dates, però la pluja de les darreres setmanes fan pensar que s’ha pogut normalitzar.

Làzaro coincideix amb Vindel que la transparència de l’aigua no és res excepcional, ja que “amb una mar encalmada, sense ventades, amb corrents marins febles, sense trànsit d’embarcacions, banyistes… tot ajuda que l’aigua estigui neta”. Afeigeix que no és la primera vegada que pot apreciar una aigua tan neta com l’actual “en situacions anticiclòniques, quan a l’hivern hi ha les minves o, fins i tot, durant alguna primavera o inicis d’estiu amb poc moviment meteorològic, també es pot veure“.

Caràcter excepcional de la sorra

Vindel sí que qualifica com a excepcional la qualitat de la sorra, amb poques petjades a la platja: “Podríem dir-ne sorra verge per analogia amb la neu verge“.