Des del 18 de maig, els esportistes d’alt nivell han pogut tornar al Centre d’Alt Rendiment de Sant Cugat. Un dels col·lectius que ho han fet amb més ganes és el dels nedadors i waterpolistes. Poder tornar a nedar en una piscina després de dos mesos és de les coses que més han trobat a falta durant el confinament provocat pel coronavirus.

“Trobàvem a faltar la piscina”

Tres dies després de tornar a la rutina habitual, tot i la “nova normalitat”, hem parlat amb nedadors i waterpolistes de diversos clubs de la ciutat que aquests dies es troben al CAR de Sant Cugat. Tots ells expressen unes sensacions similars, però la frase més repetida és “trobàvem a faltar la piscina”.

Un de les esportistes més extravertits i que millor defineix el seu estat és Àfrica Zamorano. La nedadora del Club Natació Sant Andreu assegura que “quan ens van llençar a la piscina per fer els primers 25 metres, van ser com unes ganes de tornar a viure i ser com nens petits gaudint del nostre medi i del que més ens agrada”. Unes paraules, les de Zamorano, que son gairebé idèntiques a les de Fran Fernández. El jugador de waterpolo del CN Atlètic-Barceloneta diu, entre somriures, que “m’he trobat com un nen quan sona la sirena del pati, però també patint, ja que malgrat la intensitat era baixa, el cos ens anava avisant que no estava preparat per un gran esforç”.

Els protocols per als nedadors i waterpolistes

Tot i que alguns estudis asseguren que les piscines són un dels espais més segurs per evitar la propagació del coronavius, els esportistes aquàtics han de mantenir tots els protocols de seguretat que s’han establert al CAR de Sant Cugat. Jèssica Vall, nedadora del CN Sant Andreu, ens explica com són les rutines que han de fer cada matí. Ella arriba amb el seu cotxe i “a la mateixa entrada ja ens prenen la temperatura. Hem d’aparcar prop de la piscina exterior que és on entrenem. Allà cadascú ja té el seu carril assignat i després de fer l’escalfament al costat ja ens tirem a l’aigua. La màscara la portem fins just abans de llençar-nos a l’aigua.”

Fran Fernández: “Trobo a faltar, com no, la pilota.”

L’estat de forma

Una de les principals preocupacions que tenien entrenadors com Jordi Jou, tècnic del Sant Andreu i de la Federació Espanyola, era l’estat en el qual arribarien els  nedadors a la piscina. Un d’ells, Albert Escrits, afirma que “les sensacions van ser millors, però a l’inici va ser dur sobretot a nivell articular i la forma de nedar. A nivell muscular estem bé, ja que hem fet exercicis en sec, però ens falta la gesticulació”.