Tot i que la Federació Catalana de Locals d’Oci Nocturn (FECALON) i l’Institut de Qualitat Turística (ICTE) ja havien elaborat una guia per la reobertura d’aquests establiments, prevista per a la fase 3 de la desescalada, ara l’hauran de deixar reposar. Una nova actualització del BOE d’aquest dissabte, 30 de maig, els ha desbaratat els plans: ara, les discoteques i els bars de copes hauran de romandre tancats durant la fase 3.

Els 3.700 locals d’oci de Catalunya, que ja comptaven amb aquesta obertura imminent per recuperar l’activitat amb “totes les garanties“, hauran de mantenir les sales tancades fins a nou avís. Les patronals consideraven que el sector estava preparat per a la reobertura, tot i que volien traslladar un missatge de “prudència i respecte” als calendaris de desescalada. L’Estat central, però, s’ho ha repensat i ha vist que aquesta reobertura era prematura.

El sector rebat que “està preparat”

El president de la Federació Nacional d’Oci i Espectacle, España de Noche, Ramon Mas, ha condemnat la decisió d’excloure el sector de la nit de la fase 3. “Fa més de tres mesos que treballem en un protocol”, explica Mas, i afegeix que “molts locals s’estan jugant la seva única temporada d’obertura, la d’estiu”. El president de la federació conclou que el sector “està preparat” i demana un “canvi d’actitud” per part del Govern.

Discoteca amb mascaretes… però més endavant

Mitjançant un pla de seguretat, encara en fase de validació pel Ministeri de Sanitat, es proposaven diverses mesures, com ara l’ús de mascaretes als locals i les distàncies de seguretat a la pista de ball. L’ús de palletes ecològiques per beure, el pagament amb targeta i llistes de preus simplificades i a les quals es pugui accedir amb el mòbil a través de codis QR, eren altres de les mesures que es volien acordar.

Quan sigui el moment, la FECALON editarà cartells amb les mesures perquè els locals els puguin penjar a les instal·lacions. Fa uns dies l’associació de l’oci nocturn va amenaçar d’un tancament patronal per no poder afrontar l’obertura amb restriccions. A més, algunes veus del sector ja han advertit que bona part dels establiments es poden veure obligats a tancar, com a conseqüència de la crisi del coronavirus. I és per això que alguns dels locals ja han començat a a preparar-se de cara a la possible reobertura amb la implantació de mesures higièniques i de seguretat.

Spain Nightlife en contra de les quadrícules

Spain Nightlife, l’altra patronal de l’oci nocturn, s’ha mostrat contrària amb la mesura de dividir en quadrícules la pista de ball. Consideren que és una proposta “del tot inviable i innecessària”. Asseguren que “el públic dels locals d’oci nocturn és generalment educat i respectuós i que sap complir les normes”. A més, consideren que “el local compleix les mesures de seguretat suficients per evitar que qualsevol persona transgredeixi les normes”. També recorden que no és una mesura obligatòria a les discoteques de la Xina, que funcionen des de fa mesos.

L’associació Spain Nightlife també s’ha mostrat contrària a l’altra mesura proposada per l’ICTE d’utilitzar gots d’un sol ús ja que va en contra de la política mediambiental. Proposen utilitzar vasos que es vagin rentant a més de 80 graus. D’altra banda, asseguren que molts negocis estan en risc de fallida amb molts deutes acumulats i sense poder facturar des del 15 de març.