L’Associació de Sales de Concert de Catalunya (ASACC) es mostra perplexa perquè els ajuts anunciats per la Generalitat només inclouen el sector de la restauració i, en canvi, deixen de banda les sales de concert i l’oci nocturn, com s’hi va comprometre el govern.

Des d’ASACC asseguren que, en una reunió la setmana passada en què eren presents ASACC, FECALON, FECASARM i el Gremi de Discoteques de Barcelona, el govern català els va traslladar la decisió d’aplicar més restriccions a Catalunya, entre les quals hi havia el tancament de bars i restaurants. Segons ASACC, en aquesta trobada, en què hi eren el vicepresident Pere Aragonès, els consellers Budó i Sàmper i el secretari de Salut, Josep M. Argimon, el govern es va comprometre a elaborar un pla de rescat, amb mesures d’hivernació de despeses de les empreses, ajuts per valor de 40 milions d’euros a repartir entre la restauració i l’oci nocturn, i la rebaixa del lloguer de les empreses que estiguin tancades. Tot plegat, segons ASACC, ha quedat en paper mullat.

“Ens prenen el pèl”

Segons l’Associació de Sales de Concerts, s’han assabentat pels mitjans de comunicació que cap d’aquests ajuts no va destinat al sector de l’oci nocturn. Davant d’això, manifesta la “incredulitat ” i “falta de confiança” en el govern de la Generalitat després de mesos de “promeses i compromisos que no es compleixen de forma reiterada”. L’ASACC posa d’exemple l’anunci de reobertura de les sales per fer concerts que després no es va aplicar. “És difícil creure en el veritable interès del govern per la cultura”, lamenten en un comunicat.

Lluís Torrents, president d’ASACC, afirma que se senten enganyats i que encara esperen un paquet de mesures per ajudar-los a sobreviure. Molts fa set mesos que tenen tancat i Torrents alerta que aviat hi haurà una “desertització cultural”: “A tota Europa estem tancats, però a tot arreu hi ha ajudes. Per què aquí no?”. A més, assegura que moltes sales de concerts estan en concurs de creditors i que els fons voltors ja han mostrat interès en els locals d’oci nocturn i les sales de música en viu, tot aprofitant aquesta situació.

El toc de queda, la solució?

Torrents reconeix que ara mateix l’aplicació d’un toc de queda no fa variar la situació de la majoria de les sales de concerts que formen part de l’associació. Afirma que necessiten reobrir ja i que accepten qualsevol mesura que ajudi a aplanar la corba: “Si els epidemiòlegs creuen que és una bona manera de frenar els contagis i d’acabar amb aquest malson aviat, benvinguda sigui.”