estat alarma a Catalunya

L’estat d’alarma a Catalunya aprovat pel Govern espanyol ha entrat en vigor quan s’ha publicat el decret al BOE, el diumenge 25 d’octubre. De forma automàtica, el govern de Catalunya ha convocat el Procicat per definir el toc de queda a Catalunya, una mesura que l’executiu espanyol també ha aprovat per a tot Espanya.

Toc de queda a Catalunya

La mesura del toc de queda a Catalunya suposa prohibir la mobilitat nocturna entre les 22 i les 6 h per frenar l’increment dels contagis. L’executiu català tampoc no descarta més mesures. Aquesta mesura no necessita d’una autorització judicial i permet aplicar qualsevol altra mesura de restricció de la mobilitat. A diferència de l’estat d’alarma del mes de març, aquest cop el govern català, en funcions té el control de quines mesures aplicar a través del Procicat.
L’estat d’alarma, que es preveu per a sis mesos, i l’anunci del toc de queda arriben en una setmana en què s’han registrat un 34 % més de contagis a Catalunya. Altres comunitats, com ara Extremadura, Astúries, País Basc, La Rioja i Melilla, també l’han sol·licitat.

Evitar el confinament total

L’objectiu del Govern espanyol és evitar un altre confinament. Així, el president espanyol, Pedro Sánchez, ha apel·lat a “la disciplina social” per evitar la propagació del coronavirus. Ha estat en una compareixença pública aquest divendres que, pel to i per la forma, ha recordat a l’anunci del confinament de la població el mes de març.

Situació “greu”

Els passos de les administracions aquests dies se sustenten en el fet que “la situació és greu”, ha advertit Pedro Sánchez. Segons les últimes xifres disponibles, més de tres milions de ciutadans espanyols s’han infectat del virus. En aquest sentit, Sánchez ha afirmat que cal “intensificar l’acció” per poder doblegar la corba de contagis, i ha estat clar i contundent en reconèixer com fer-ho: “S’ha de reduir la interacció social, no hi ha una altra opció”, ha conclòs.