TEATRE SARRIA CAMPANYA

(ACN) Els cinemes, els teatres i les sales de concert privats han reclamat espais culturals oberts i han remarcat que cap dels 140 brots actius a Catalunya té origen en un acte cultural. En un comunicat han demana al govern que “rectifiqui immediatament” el tancament d’espais i activitats culturals i l’acusa “de desbordament, descontrol, incoherència i incapacitat” per rectificar “una norma equivocada”. Han alertat que en cas que es “bunqueritzi la decisió”, es fa “absolutament necessària la dimissió dels responsables”. L’alcaldessa, Ada Colau, també espera que el Procicat aixequi aquesta suspensió dels actes culturals.

El manifest recorda que han complert totes les normes dels protocols acordats amb el Procicat i disposen de control d’aforaments i registres d’usuaris, tan necessaris com inexistents en moltes altres activitats. Han ressaltat que s’està tirant endavant la campanya “Cultura segura” perquè “no és acceptable, ni cert, ni just que es projecti el missatge a la ciutadania que la cultura és una activitat contagiosa i se’ns privi de la viabilitat econòmica que podem tenir després de quatre mesos de crisi”. Per contra, han afegit, hi ha “platges obertes, activitats obertes, el carrer obert, i les vacances a tocar, i l’única ocurrència és tancar els espais segurs” com els culturals, que estan “en condicions de màxim control, higiene i distància, homologades pel Procicat”. Una opinió que també compateixen alguns experts, com el cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla.

“Com es pot tancar tot un sector d’activitat que representa gairebé un 4 % del PIB directe, sense cap argument sòlid ni causa justificada? Basant-se en quin dret, a quina llei? Qui respon dels danys causats?”

“Descontrol, incoherència i incapacitat”

El signants del manifest (el president del Gremi d’Exhibidors de Catalunya, Camilo Tarrazón; la gerent de l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya, Carmen Zapata, i la presidenta d’ADETCA, Isabel Vidal) han recordat que el govern encara no s’ha pronunciat sobre les activitats culturals que aquest diumenge ja es van celebrar, cosa que “augmenta encara més la seva imatge de desbordament, descontrol, incoherència i incapacitat” per rectificar “una norma totalment equivocada que ha fet un mal irreparable a un sector ja de per si molt damnificat”.

També han indicat que la norma prohibeix fer actes culturals, però té una excepció i és que “si es demana permís al Procicat, a través dels ajuntaments, hi ha la possibilitat d’obrir. I, en aquest sentit, han alertat que “a partir d’ara, si ningú no rectifica, hi haurà una allau de peticions per fer activitats culturals obertes al públic, des de festes majors, fins a activitats en espais tancats. I el Procicat les ha d’estudiar totes”.