El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, s’ha reunit aquest diumenge en un consell de ministres extraordinari per abordar l’estat d’alarma, després que diverses comunitats autònomes, entre elles Catalunya, n’hagin demanat l’aplicació per endurir les restriccions, ja que els contagis de la covid-19 no paren de créixer. Sobre la taula d’aquests territoris hi ha mesures més expeditives, com són l’aplicació d’un toc de queda. El Procicat es reunirà a les 16 h per aplicar-lo aquesta mateix nit.
Estat d’alarma descentralitzat
Amb la legislació actual, aquestes mesures es podrien trobar amb limitacions jurídiques, com és el dret a lliure mobilitat. Per això, diversos territoris reclamen decretar l’estat d’alarma com una cobertura legal per poder lluitar contra la covid-19. Això sí, amb diferències amb el que es va fer al mes de març. Euskadi i Catalunya han estat molt clares i han dit que el volen sempre que puguin continuar amb el ple control de les decisions. És a dir, s’estaria parlant d’un estat d’alarma descentralitzat, on la Generalitat tindria el comandament únic.
Diversitat d’opinions entre les comunitats autònomes
Altres territoris com Andalusia, Castella i Lleó o Múrcia, estan a l’espera que els tribunals superiors els autoritzin a poder fer tocs de queda nocturns. Pel que fa al País Valencià, Ximo Puig ha anunciat que posa en marxa el toc de queda aquest dissabte a partir de la mitjanit, tot i que la mesura està a l’espera de la resolució dels jutges. La Comunitat de Madrid, la qual surt de l’estat d’alarma aquest dissabte, també ha decidit aplicar una limitació d’activitat i reunions, però no de moviments, entre la mitjanit i les sis de la matinada. Però precisament Madrid va ser la primera a posar sobre la taula la necessitat d’aprovar un toc de queda, encara que després es va fer enrere. Davant d’això, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va recollir la proposta i va demanar suports clar per aplicar-ho. Per això, el Govern espanyol va convocar aquest dijous un consell interterritorial, però hi va haver falta de consens sobre l’aplicació del toc de queda.
Aquest divendres continuava el rum-rum de la necessitat d’aprovar noves restriccions, i el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va sortir en roda de premsa a demanar disciplina social per evitar la propagació de contagis. Una compareixença pública que, pel to i per la forma, va recordar l’anunci del confinament de la població el mes de març. Minuts després sortia el lehendakari, Iñigo Urkullu, i demanava una declaració d’estat d’alarma per tot l’estat espanyol. Reclamava que s’apliqués durant 15 dies, i que la gestió quedés en mans dels presidents autonòmics de manera coordinada.
Suport de Ciutadans
Per tal d’aprovar l’estat d’alarma, el Govern espanyol no necessita el vistiplau del Congrés, però sí per tal de prorrogar-la al cap de 15 dies. Per això, Illa assegura que necessita suport de la majoria de partits. La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ja ha ofert el seu suport per tirar endavant l’estat d’alarma. Arrimadas ha demanat al líder del PP, Pablo Casado, que se sumi a la iniciativa. De moment cap comunitat governada pel partit popular ho ha demanat, encara que a Castella i Lleó sí que ha imposat mesures dràstiques com el toc de queda.