Les sales de concerts estan en perill de desaparèixer. Així ho alerta l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASACC). Les restriccions dirigides a l’oci nocturn per frenar la covid-19 ha condemnat gairebé la totalitat de les sales barcelonines a abaixar la persiana des de fa mesos. Una gran part perquè disposen d’una llicència de discoteca o sala de festes per la qual tenen prohibit obrir, mentre que d’altres, amb llicència de bar, no troben la viabilitat econòmica per treballar amb les limitacions del 50% d’aforament i limitació horària marcades per llei.

Tot i les dificultats econòmiques hi ha sales que encara obren portes, gairebé com un acte de resistència. És el cas, per exemple, del Rocksound, al Poblenou, que programa concerts puntuals fins al mes d’octubre per a 25 persones en taules i cadires amb dos passis. “Ho fem de forma simbòlica perquè ens agrada i no volem que s’aturi la música, però amb prou feines cobrim despeses”, explica el seu propietari, Antonio Celerio. O l’Heliogàbal, a Gràcia, que té permís per obrir només com a bar així que ha preparat una selecció de dj’s per a un màxim de 16 afortunats que cada nit poden accedir al local. Això sí, la sala gracienca disposarà d’un espai a l’aire lliure al barri on poder programar concerts en directe, com a mínim, per celebrar el seu 25è aniversari. Sales de petit format que donen veu al circuit musical de base de le ciutat, a aquelles bandes que tenen difícil accés als pocs festivals i esdeveniments a l’aire lliure que s’han pogut celebrar en els últims mesos. “El que ens caldria seria que deixessin programar música en interior amb unes condicions viables o, si no és així, disposar d’espais a l’aire lliure per gestionar directament des de les sales i donar sortida a tots aquests artistes que, ara per ara, no tenen on tocar”, comenta Albert Pijoan, director de l’Heliogàbal.

Diàleg i pla de rescat

Les despeses fixes que les sales han hagut de pagar sense facturar des que va començar la pandèmia han derivat en un deute acumulat que, asseguren, els farà molt difícil la reobertura. En aquest sentit, demanen recuperar el diàleg amb l’administració per tal d’activar un pla de rescat econòmic que els possibiliti un cost 0 de tancament i la recuperació de les pèrdues generades. De la mateixa manera, consideren necessària la creació d’un pla sectorial que marqui els protocols de seguretat i traçabilitat a seguir un cop puguin tornar a obrir al públic.

El 95 % dels concerts cancel·lats

Com a conseqüència d’aquesta situació, l’ASACC calcula que fins al setembre s’han cancel·lat 3.750 concerts, s’han perdut més de 37 milions d’euros d’ingressos i han quedat afectats 1.623 treballadors a les 80 sales que conformen l’associació. Al seu torn, l’ARC (Associació de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya) va més enllà i estima en total uns 10.037 esdeveniments i 40.280 treballadors acomiadats o en ERTO fins al 30 de setembre. L’Acadèmia Catalana de la Música ho resumeix en un percentatge: només s’han pogut fer el 5 % dels concerts previstos, el 95 % de l’activitat està aturada.

Un estiu de festivals

L’altra cara d’aquest desert musical han estat els festivals d’estiu, que han ofert al públic i a una part de l’escena un espai on trobar-se de forma segura a l’aire lliure. El festival Grec, amb prop d’una vintena d’actuacions musicals, va tancar amb un 95 % d’ocupació. També es van atrevir a programar el festival Cruïlla XXS i el Festival de Pedralbes amb 35.000 i 32.000 espectadors, respectivament. Per la seva banda, el cicle Sala Barcelona, al Castell de Montjuïc, va ser organitzat per l’ASACC i l’Institut de Cultura de Barcelona per oferir un espai on poder proposar actuacions. Els 60.000 euros recaptats es repartiran entre una trentena de locals de petit format. I encara està actiu el cartell de les Nits del Fòrum, a càrrec del Primavera Sound, per on encara han de passar fins al 20 de setembre artistes com Amaia, Dorian i Mujeres.

El moviment #alertaroja

La crisi no s’acaba al món musical, total la indústria de l’espectacle i els esdeveniments n’està afectada. És per això que ha nascut el moviment #redalert, que aquí ha pres el nom d’#alertaroja. Es tracta d’una campanya coordinada des de diferents països per visibilitzar la greu situació econòmica que pateixen els professionals del sector. Diverses associacions i entitats catalanes ja s’han adherit al manifest que prepara accions coordinades internacionalment. La propera serà una mobilització que tindrà lloc el proper dijous 17 de setembre a una vintena de ciutats de l’Estat, entre elles, Barcelona. Els promotors de la protesta asseguren que es farà de forma segura, en un perímetre delimitat a l’aire lliure amb aforament limitat i entrada sota reserva prèvia per tal de garantir la distància social.