El govern ha aprovat que els locals comercials obligats a abaixar la persiana per la pandèmia del coronavirus puguin obtenir una rebaixa del lloguer del 50 %. El decret, que s’ha aprovat al Consell de Govern d’aquest dimarts, afecta bars i restaurants, centres d’estètica, bingos, casinos, sales de joc i ludoteques, i prioritza que abans hi hagi un acord entre el llogater i el propietari.

En cas que no es posin d’acord en el termini d’un mes, aquest decret forçarà la reducció a la meitat del lloguer mentre duri la suspensió total de l’activitat, o bé una reducció proporcional de la quota en cas de restriccions parcials. Aquesta reducció s’haurà de calcular en funció de l’aforament permès i l’horari d’obertura, de manera que afectarà als teatres, hotels, gimnasos, comerços o botigues obertes les 24 h, etc.

En el cas que el restaurant en qüestió ofereixi serveis d’entrega a domicili o recollida igualment podrà exigir la reducció al 50% del preu del lloguer. Segons la portaveu del govern, Meritxell Budó, el govern pretén evitar el tancament d’empreses i afavorir acords per evitar que aquests casos arribin a la justícia.

Per tal que aquest decret sigui factible, el govern haurà d’aprovar en el termini màxim de dos anys un nou projecte de llei en el Codi civil que li doni cobertura. Bàsicament, caldrà incorporar la clàusula “rebus sic stantibus” que permetrà renegociar un contracte en cas de “canvis imprevistos de circumstàncies”.