La presència dels Mossos d’Esquadra al carrer s’incrementarà un cop es declari el toc de queda a Catalunya. El Departament d’Interior vol que els ciutadans compleixin el confinament nocturn i per això els agents dissuadiran qualsevol persona que no respecti la prohibició de sortir al carrer a la nit. “Ha d’haver-hi molta presència policial”, ha assegurat el conseller d’Interior, Miquel Sàmper. En declaracions a ‘El Suplement’ de Catalunya Ràdio, ha explicat que no es detindrà ningú per saltar-se el toc de queda, però que les sancions aniran entre els 300 i els 6.000 €.

Els infractors poden fer front a sancions elevades si hi ha reincidència o desobediència davant l’autoritat. Sàmper considera clau la bona coordinació entre Mossos i policies locals per controlar el compliment del toc de queda, que podria començar a partir de les 22 h, tal com estudia el Departament de Salut. L’horari encara no està establert i es decidirà en el marc de la reunió del Procicat, però el conseller d’Interior considera que té “més sentit” fer-ho a partir de les 22 h, coincidint amb el tancament de l’activitat comercial, que no pas a les 23 h.

Excepcions del toc de queda

Ara bé, Sàmper ha recordat que el toc de queda té excepcions. Es podrà sortir al carrer per motius laborals (sempre sota justificació), per urgències mèdiques i per cura de gent gran. Preguntat per les persones que tenen gos i aprofiten les hores nocturnes per treure’l a passejar, el conseller d’Interior ha dit que la mesura també tindrà en compte el dret dels animals, però que “no es faci la trampa” de treure’l molt sovint o durant molta estona.

De fet, Interior està estudiant que qui necessiti sortir al carrer per algun dels motius previstos signi una declaració d’autorresponsabilitat, tal com es va haver de fer durant les setmanes de confinament domiciliari.

Noves mesures la setmana vinent

Per ara, el govern català ha fet pública la intenció d’aplicar el confinament nocturn, però Sàmper ha avançat que el proper dilluns es convocarà una reunió per aprovar una nova bateria de mesures per aturar el creixement de la segona onada del coronavirus.