Sirena d'un vehicle policial

En el darrer Consell Interterritorial es va debatre sobre el toc de queda com a mesura per controlar la pandèmia del coronavirus, i, de fet, la Generalitat ja ha posat aquesta mesura damunt de la taula per frenar l’expansió de la pandèmia. Què implicaria aquesta restricció per als ciutadans? En quins horaris es podria establir? Afectaria tot l’estat?

El toc de queda és una restricció temporal de la llibertat de moviment. A Espanya, l’aplicació d’aquesta limitació s’emmarca en una situació d’estat d’alarma que està regulada per la Llei orgànica 4/1981, de l’1 de juny. Segons aquesta norma, una de les mesures que es poden acordar en una situació d’estat d’alarma és “limitar la circulació o permanència de persones o vehicles en hores i llocs determinats”.

Toc de queda a les 22 h

La llei no determina en quins horaris s’han d’aplicar les restriccions de mobilitat tot i que habitualment és durant la nit. El Procicat ha anunciat que el cobrefoc entrarà en vigor a partir de les 22h i s’allargarà fins a les 6h del matí. Els establiments oberts al públic hauran de tancar una hora abans que comenci el toc de queda, és a dir, a les 21h.

En altres països europeus on ja s’està aplicant el toc de queda, les restriccions són de 21 a 6 h a Eslovènia i algunes regions de França, de 0 a 5 h a Bèlgica, i de 23 a 5 h en dues regions del nord d’Itàlia.

El toc de queda afectaria tot l’estat?

L’article 116 de la Constitució espanyola preveu que l’estat d’alarma es decreti a tot l’estat o només en determinades comunitats autònomes, com passa actualment a Madrid. Per tant, el toc de queda només es podria aplicar en aquells territoris on sigui vigent l’estat d’alarma.

Què passa si surts al carrer durant el toc de queda?

La Llei orgànica 4/1981, de l’1 de juny, que regula l’estat d’alarma, preveu sancions en cas d’incomplir o oposar resistència a les ordres vinculades a l’estat d’alarma. Tot i això, no en determina la quantitat.

Es valora un confinament perimetral?

El confinament perimetral ja s’aplica a Madrid i s’aplicarà a partir d’aquest dijous a Navarra. A Catalunya, el secretari general de Salut, Marc Ramentol, va assegurar aquest dimarts que totes les possibles mesures per aturar el creixement de contagis estan sobre la taula. Tot i això, també ha dit que caldrà veure l’impacte del toc de queda en altres territoris.