El govern de la Generalitat considera que la situació és “molt preocupant” arran de l’increment de casos de coronavirus i, per això, ha anunciat un conjunt de mesures restrictives per frenar els contagis. En una roda de premsa telemàtica, el vicepresident del govern amb funcions de president, Pere Aragonès, ha estat taxatiu: “Cal actuar avui per evitar un confinament total en les properes setmanes”. Entre aquestes mesures, aprovades pel Procicat i que entraran en vigor la nit de dijous a divendres, hi ha el tancament de bars i restaurants o la limitació del 30 % de l’aforament als comerços. Un cop anunciades, les mesures han de ser aprovades ara pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), abans de poder-se aplicar.

En el cas del sector de la restauració, el govern ha anunciat un pla d’ajuts que s’aprovarà per decret llei el proper dimarts i que tindrà una dotació inicial de 40 milions d’euros. També modificarà el Codi civil per reduir automàticament els lloguers d’establiments tancats per la pandèmia, i hi haurà una línia d’aval extraordinària per cobrir les necessitats de tresoreria dels negocis a partir 12.000 €.

“Cal actuar al més aviat possible”

Aragonès ha reconegut que les decisions que pren el govern són “difícils” i que són conscients de les conseqüències socials i econòmiques que comporten, però al mateix temps les ha qualificat d’“imprescindibles”. El vicepresident del govern creu que l’aprenentatge del mes de març, a l’inici de la pandèmia, demostra que “cal actuar al més aviat possible”. Per Aragonès hi ha diferents maneres de resoldre la crisi: amb guerres polítiques o de banderes i abraçant el negacionisme (en referència a la Comunitat de Madrid), o de forma clara i honesta com ha assegurat que ho farà el govern català.

A banda d’Aragonès, la compareixença telemàtica també hi ha hagut les explicacions de la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, la consellera de Salut, Alba Vergés, i el conseller d’Interior, Miquel Sàmper. Budó ha destacat que les mesures que es prenen ara busquen poder preservar la campanya de Nadal, i que per aconseguir-ho cal reduir al màxim la mobilitat i també les trobades socials.

Per la seva banda, Sàmper ha anunciat la reducció del 50 % d’aforament dels locals culturals, el tancament de comerços on hi hagi un contacte físic (menys les perruqueries), i la limitació de la resta de botigues a un aforament màxim del 30 %.

Vergés: “Som un equip de 7,5 milions de persones”

Vergés també ha demanat la complicitat dels set milions i mig de catalans per aturar unes dades que, assegura, no paren de créixer. I n’ha posat d’exemple les residències de gent gran, on ja s’ha començat a notar de nou l’impacte de la covid. Segons ha explicat la consellera, actualment hi ha 61 residències que tenen un brot actiu, 46 de les quals són geriàtriques.

El govern preveu la ratificació del TSJC

El vicepresident Pere Aragonès ha dit que “no preveuen una altra cosa que no sigui la ratificació de les mesures” per part del TSJC. En aquest sentit, ha dit que les restriccions “estan fetes en base a criteris sanitaris i epidemiològics i estan totes absolutament justificades”.