Després de no tenir la cita del 23 d’abril, finalment ha arribat el dia de celebrar el Sant Jordi 2020; això sí, tres mesos més tard de l’habitual i no pas amb les previsions inicials. Aquest 23 de juliol no hi ha festa ni parades al llarg del passeig de Gràcia, però algunes llibreries i floristeries surten al carrer perquè tothom qui ho vulgui tingui la possibilitat de comprar roses i llibres davant dels establiments. Aquesta mesura ha rebut l’aval de l’Ajuntament i el Procicat l’ha aprovat de ‘facto’.

“Intentem reproduir l’esperit de Sant Jordi”

El Gremi de Llibreters ha confirmat que més de 80 llibreries de Barcelona instal·laran una parada de llibres davant dels seus negocis o al mateix xamfrà. És el cas de la Casa del Llibre, al passeig de Gràcia, on la parada és més gran que l’any passat per poder mantenir les distàncies de seguretat. “Intentem reproduïr l’esperit de Sant Jordi”, diu la directora de la llibreria, Marisa Ontiveros, que també destaca algun tret positiu de la situació viscuda: “Molts lectors són nous, s’hi han posat pel fet d’estar tancats a casa pel confinament”, explica.

De fet, enguany les parades de moltes llibreries són més grans que les d’anys anteriors per poder garantir les distàncies de seguretat. Cada negoci és el responsable de garantir les mesures de seguretat per la covid-19, i per això moltes tenen el dispensador de gel a l’accés de les firmes de llibres.

Sant Jordi gel desinfectant coronavirus
Parada de Sant Jordi al passeig de Gràcia amb gel desinfectant

“La mascareta que ens separa dels lectors no és superior a la paraula amb ells”

Precisament la signatura de llibres dels escriptors és una de les activitats que s’han intentat mantenir a moltes parades, tot i que de manera restringida, amb cita prèvia i evitant les cues habituals d’altres anys. Algunes llibreries ja disposaven d’exemplars signats fa dies per evitar cues.

signatura llibre Sant Jordi coronavirus
Maribel Cárdenas signant amb mesures de seguretat “Imbatiles. La edad de las Mujeres”

La Llibreria Documenta és una de les moltes llibreries que ha decidit no posar parada al carrer, però sí mantenir signatures d’autors, amb cita prèvia. Consideren que això no és “Sant Jordi” i per això han decidit anomenar aquesta diada Santa Brígida que és la santa del 23 de juliol. Maribel Cárdenas és la primera a signar llibres a Documenta, amb “Imbatibles. La edad de las mujeres”, que ha escrit conjuntament amb altres autores com Sara Berbel i Estrella Montolío. Amb aquesta situació, Cárdenas assegura que “la mampara o la mascareta que ens separa dels lectors no és superior a la paraula o a la mirada amb ells”.

“És com si fos el nostre primer Sant Jordi”

sant jordi llibreria bosch
La Llibreria Bosch muntant la parada al passeig Maragall

Els barris de la ciutat també tenen parades de llibres. La Llibreria Bosch, al passeig de Maragall, ha començat a muntar la parada a les 9 h, amb menys corredisses que altres anys. “És com si fos el nostre primer Sant Jordi, és estrany, i en portem des del 1972!” diuen en aquesta llibreria que s’ha sumat a la diada al carrer.

Editors i llibreters, satisfets si venen més que el juliol passat

El Gremi d’Editors creu que el Sant Jordi d’estiu dona oxigen al món del llibre i als lectors. Assegura que si la venda de llibres al juliol és superior a la de l’any passat es podrien “donar per molt satisfets”. Per la seva banda, el Gremi de Llibreters espera recuperar una mica de caixa després de mesos de pèrdues per la pandèmia de la covid-19, i preveu facturar només un terç del que facturarien un Sant Jordi normal.

Alerta del Gremi de Floristes

Qui es mostra especialment preocupat per com poden anar les vendes aquest 23 de juliol és el sector dels floristes. Confiaven que, aquest cop sí, es pogués celebrar el Sant Jordi amb una certa normalitat, malgrat les distàncies i les mascaretes, però afirmen que els brots dels darrers dies i les noves restriccions del Procicat deixen alguns negocis en una situació molt delicada. “Podria ser el toc definitiu per al nostre sector”, adverteix el president del gremi, Joan Guillén, que també alerta de les conseqüències d’una jornada dolenta pel que fa a les vendes: “La fisonomia de floristeries que tenim potser al setembre desapareixerà i en trobarem a faltar moltes. Asseguren que aquest 23 de juliol és un dia decisiu“.

El Gremi de Floristes preveu vendre un milió i mig de roses.

Roses floristeria Sant Jordi

Activitats en línia

La crisi sanitària ha obligat el sector editorial a organitzar tota mena d’activitats per poder viure el Sant Jordi 2020 per internet. Hi ha presentacions de llibres, xerrades literàries, tallers d’autoedició, recomanacions de títols o clubs de lectura. També es fan sessions de contes en línia explicats pels contacontes de les 40 biblioteques de Barcelona. A més, aquest 23 de juliol acaba el concurs #devorallibres, el joc de la Barcelona literària que està organitzant betevé des del 13 de juliol juntament amb la Fundació Barcelona Comerç i Biblioteques de Barcelona.

El Sant Jordi d’estiu també arriba amb més de 300 novetats en el sector editorial amb un grapat de novel·les i assajos que podrien fer fortuna aquest 23 de juliol. Entre els títols nous hi ha llibres com ‘La musa fingida’, de Max Besora; ‘Boulder’, d’Eva Baltasar; ‘Ca la Wenling’, de Gemma Ruiz Palà, o ‘El teu gust’, d’Isabel-Clara Simó.