Aquestes setmanes de quarantena han aparegut un conjunt de propostes perquè els lectors puguin comprar llibres malgrat el confinament. Algunes ofereixen la possibilitat de comprar llibres per internet i recollir-los quan acabi l’estat d’alarma, d’altres aposten per enviaments a domicili, i editorials com Comanegra donen l’opció de comprar els llibres a través del seu web i donar un percentatge del preu del llibre a la llibreria que esculli el comprador. A internet conviuen les grans botigues en línia amb plataformes col·lectives com Libelista, Llibreries Obertes o parades virtuals. Us deixem un seguit d’iniciatives per escollir on voleu comprar els llibres durant el confinament.

Llibreries Obertes

La iniciativa d’Òmnium, SOM i l’agència Mortensen ens proposa accedir a un catàleg de més de 7.000 títols de 550 editorials a través del web de Llibreries Obertes, comprar el llibre que preferim i triar la llibreria on el voldrem recollir. Un cop passi el confinament i les llibreries tornin a obrir, només caldrà anar-lo a recollir. Les llibreries guanyaran el mateix com si estiguessin obertes. Ja són 457 llibreries adherides a la iniciativa i han venut gairebé 50.000 llibres. A Barcelona, a Llibreries Obertes hi ha establiments com La Impossible, La Central o Laie, entre d’altres.

Libelista

Libelista és una xarxa de llibreries independents que va néixer el 2017 i abona fins a un 15% als llibreters per cada llibre venut. Normalment, les llibreries reben un 30% de la venda de cada llibre però sense catàleg en línia i amb el tancament per culpa de l’emergència sanitària, aquesta és una opció perquè les llibreries segueixin venent llibres com si estiguessin obertes.

Adopta una llibreria

Set editorials independents han creat la campanya “Adopta una llibreria”, impulsada per Comanegra. L’editorial Comanegra va crear una parada virtual abans de Sant Jordi on tothom qui ho vulgui pot comprar un llibre del catàleg amb prop de 500 obres de diferents temàtiques. L’usuari entra al web i compra un llibre que pot rebre a casa en tres o quatre dies. L’editorial també ofereix l’opció d’esperar a rebre’l després del confinament. Una de les novetats que ofereix la iniciativa és que el comprador pot donar un 30 % de l’import del preu de l’obra a la llibreria que vulgui. Només cal afegir-ho en el moment de fer la compra. Les editorials que formen part del projecte són: Adesiara, Trípode, Comanegra, Apostroph, Fragmenta, Obscura, Edicions UB, Fonoll i Sidillà.

Llibreria ‘online’

Les llibreries que tenien botiga a la xarxa mantenen un servei de venda i reserva ‘online’. La Central, Laie, Abacus i Altaïr envien els seus llibres a domicili seguint unes estrictes mesures preventives en relació a la covid-19. Llibreries més petites com la Calders treballen a porta tancada i els lectors poden enviar un correu electrònic amb el llibre que volen comprar i que pagaran mitjançant transferència. La llibreria prepararà un paquet net i desinfectat que deixarà al portal amb un avís perquè es pugui recollir sense sortir de casa. Aquest és el mail per fer comandes: info@llibreriacalders.com