Aquests darrers anys s’han multiplicat l’oferta de llibres feministes. Són moltes les opcions de trobar llibres amb protagonisme per als drets de les dones. Us proposem 10 llibres feministes per gaudir durant tot l’any però especialment el Dia Internacional de les Dones. Còmics, novel·les, assajos, llibres de tots els gèneres que s’acosten d’una manera o altra al món de les dones.


1. ‘Manual d’amor aristotèlic per a dones del segle XXI’


Montse Barderi

Destino

2020

L’escriptora i filòsofa Montse Barderi reflexiona sobre l’amor i la filosofia en el seu llibre ‘Manual d’amor aristotèlic per a dones del segle XXI’. Montse Barderi ha escrit un manual basat en els ensenyaments del filòsof Aristòtil sent conscient, tot i així, que el grec mai va escriure pensant en el sexe femení. A través de les reflexions incloses, sobretot, a ‘Ètica a Nicòmac’, Barderi trasllada el pensament aristotèlic als nostres temps. Què significa estimar? Aquesta és una de les premisses d’aquest llibre, en què l’amor es considera un acte de generositat i entrega. El masclisme i el mite de l’amor romàntic han convertit l’acte d’enamorar-se i estimar en una trampa per a les dones, però cal recordar que l’amor és compartir la teva vulnerabilitat.


2. ‘Doña Concha’


Carla Berrocal

Reservoir Books

2021

Llibres feministes

La il·lustradora Carla Berrocal presenta la seva tercera novel·la gràfica, un retrat biogràfic de la mítica cantant i actriu valenciana Concha Piquer. “Jo tenia la teoria que una persona ha de tenir certa consciència feminista per ser-ho”, però explica Berrocal que treballant en el còmic ha vist que “les nostres àvies i mares, sense tenir gaire coneixement feminista, han sigut feministes d’alguna manera. Igual “Concha Piquer era feminista sense saber-ho: va ser una persona lliure, que va fer el que va voler dins el seu cercle“. ‘Doña concha’ de Carla Berrocal és una de les propostes de llibres feministes per aquest 8 de març.


3. ‘Simone de Beauvoir. Del sexo al género’


Cristina Sánchez Muñoz

Shackleton Books

2019

Un llibre que ens permet conèixer i aprofundir en la figura de Simone de Beauvoir, una de les grans veus europees del s. XX. Una pensadora imprescindible per entendre el desenvolupament de la filosofia contemporània en general i del feminisme en particular.


4. ‘Mi historia’


Emmeline Pankhurst

Capitán Swing

2022

Llibres feministes

Pankhurst va créixer molt conscient del poder dels homes, però amb només 14 anys ja va assistir a la seva primera reunió pel sufragi femení. Al llarg de la seva carrera va suportar la humiliació, la presó i la reiterada frustració del seus objectius per part dels homes que ostentaven el poder, però un dia es va convertir en la líder del moviment sufragista. Un llibre escrit al principi de la Primera Guerra Mundial que descriu els sistema penitenciari britànic. ‘Mi historia’ és un document d’una vida dedicada als altres, la història de l’organització, la indignació, les vagues de fam i la determinació per aconseguir que les dones votessin.


5. ‘Feminismo. Una guía ilustrada’


Cathia Jenainati i Judy Groves

Editorial Tecnos

2019

Un llibre sobre els orígens i l’evolució del feminisme que explica les idees fonamentals, tant socials com polítiques i literàries que han servit per donar forma al nostre pensament sobre l’estatus de les dones. Ens explica els canvis principals que han afectat les vides de les dones des del s. XVII fins avui, mostrant com el feminisme ha reconfigurat el món tant per a les dones com per als homes.


6. ‘Machistadas’


Rocío Vidal

Editorial Plan B

2019

‘Machistadas’ és un recull dels micromasclismes que sorgeixen a la família, a la feina, al sexe o, fins i tot, entre els mateixos homes. És un còmic sobre la nostra pròpia misèria en un sistema desigual que pretén fer-nos veure les coses des d’una altra òptica per intentar trencar amb una estructura de gènere i fer-nos pensar en com som per poder reconstruir-nos.


7. ‘Como tú’


Coordinat per Fernando Marías

Anaya

2019

La igualtat entre homes i dones no existeix a la societat actual; és una carència inacceptable que reclama solucions que han de sorgir de l’educació. Aquest és el nexe comú dels 20 relats (acompanyats cadascun per una il·lustració) compromesos amb la igualtat i dirigits als joves lectors que formen aquest recull.


8. ‘Mama desobedient’


Esther Vivas

Capitan Swing / Ara llibres

2019

Un llibre que parla de temes invisibles com la infertilitat, l’embaràs, la pèrdua gestacional, el part, la violència obstètrica, la lactància o el negoci del biberó. Una mirada feminista i desobedient a la maternitat. El llibre d’Esther Vivas és la darrera proposta de llibres feministes per aquest 8 de març.