A la recerca de llibres feministes pel 8 de març? Són moltes les opcions de trobar llibres amb protagonisme per als drets de les dones. És per això que l”Àrtic’ més feminista us proposa 10 llibres per aquest Dia Internacional de les Dones.


1. ‘Manual d’amor aristotèlic per a dones del segle XXI’


Montse Barderi

Destino

2020

L’escriptora i filòsofa Montse Barderi reflexiona sobre l’amor i la filosofia en el seu llibre ‘Manual d’amor aristotèlic per a dones del segle XXI’. Montse Barderi ha escrit un manual basat en els ensenyaments del filòsof Aristòtil sent conscient, tot i així, que el grec mai va escriure pensant en el sexe femení. A través de les reflexions incloses, sobretot, a ‘Ètica a Nicòmac’, Barderi trasllada el pensament aristotèlic als nostres temps. Què significa estimar? Aquesta és una de les premisses d’aquest llibre, en què l’amor es considera un acte de generositat i entrega. El masclisme i el mite de l’amor romàntic han convertit l’acte d’enamorar-se i estimar en una trampa per a les dones, però cal recordar que l’amor és compartir la teva vulnerabilitat.


2. ‘Atreveix-te a fer les coses a la teva manera’


Iolanda Batllé

Destino

2021

Iolanda Batallé

L’editora, escriptora i directora de l’Institut Ramon Llull, Iolanda Batallé, reflexiona sobre el lideratge femení al llibre ‘Atreveix-te a fer les coses a la teva manera’, un assaig en què, en clau d’assessora, ens parla de la seva experiència en el lideratge d’equips. El llibre recull reflexions i vivències amb les quals ens planteja com ha de ser un lideratge amb veu de dona. A través d’episodis com el seu primer dia a l’Institut Ramon Llull, ens proposa que ens mostrem, que siguem empàtics, que sapiguem envoltar-nos de gent que en sap, que apliquem la nostra autoritat no des de la sanció, sinó des de la voluntat de compartir, i que, quan calgui, ens emocionem.


3. ‘Mama desobedient’


Esther Vivas

Capitan Swing / Ara llibres

2019

Un llibre que parla de temes invisibles com la infertilitat, l’embaràs, la pèrdua gestacional, el part, la violència obstètrica, la lactància o el negoci del biberó. Una mirada feminista i desobedient a la maternitat.


4. ‘Simone de Beauvoir. Del sexo al género’


Cristina Sánchez Muñoz

Shackleton Books

2019

Un llibre que ens permet conèixer i aprofundir en la figura de Simone de Beauvoir, una de les grans veus europees del s. XX. Una pensadora imprescindible per entendre el desenvolupament de la filosofia contemporània en general i del feminisme en particular.


5. ‘Calamandia. El viaje femenino a la felicidad’


Pilar García de Leániz

Oberon Libros

2019

Un llibre il·lustrat que pretén que arribem a l’estat òptim de pau mental i que visquem cada dia plenes d’energia positiva. Un total de 47 “receptes” per aprendre a reservar temps per a nosaltres; perquè si ens sentim bé, tot el que ens envolta també estarà bé.


6. ‘Feminismo. Una guía ilustrada’


Cathia Jenainati i Judy Groves

Editorial Tecnos

2019

Un llibre sobre els orígens i l’evolució del feminisme que explica les idees fonamentals, tant socials com polítiques i literàries que han servit per donar forma al nostre pensament sobre l’estatus de les dones. Ens explica els canvis principals que han afectat les vides de les dones des del s. XVII fins avui, mostrant com el feminisme ha reconfigurat el món tant per a les dones com per als homes.


7. ‘Machistadas’


Rocío Vidal

Editorial Plan B

2019

‘Machistadas’ és un recull dels micromasclismes que sorgeixen a la família, a la feina, al sexe o, fins i tot, entre els mateixos homes. És un còmic sobre la nostra pròpia misèria en un sistema desigual que pretén fer-nos veure les coses des d’una altra òptica per intentar trencar amb una estructura de gènere i fer-nos pensar en com som per poder reconstruir-nos.


8. ‘Como tú’


Coordinat per Fernando Marías

Anaya

2019

La igualtat entre homes i dones no existeix a la societat actual; és una carència inacceptable que reclama solucions que han de sorgir de l’educació. Aquest és el nexe comú dels 20 relats (acompanyats cadascun per una il·lustració) compromesos amb la igualtat i dirigits als joves lectors que formen aquest recull.


9. ‘Chicas cañeras’


Julie van Grol

Editorial Oberon

2019

Un llibre d’art que destaca les fites i missatges de més de 100 “dones canyeres” (científiques, artistes, atletes, escriptores, activistes, poetes, actrius, etc.), amb activitats artístiques i exercicis d’escriptura per deixar volar la creativitat i per trobar la teva pròpia veu.


10. ‘Pioneras. Mujeres que abrieron camino’


Espido Freire

Anaya

2019

Un llibre que permet descobrir les vides de 20 dones admirables. Algunes avançades al seu temps, d’altres que destaquen a la seva professió i moltes que ajuden a altres dones a obrir-se pas. Totes elles, dones que han estat pioneres i que han contribuït a la lluita entre homes i dones.