El d’aquest dijous serà un Sant Jordi completament atípic, pel canvi de data i per la situació sanitària. Els llibreters són conscients que la jornada no podrà substituir, en cap cas, la del 23 d’abril. De fet, no fan cap previsió de vendes. El secretari general de l’entitat, Marià Marín, ha explicat a betevé que és impossible calcular quin serà l’abast econòmic de la jornada, tenint en compte la pandèmia.

Ha explicat que a Barcelona hi haurà prop d’una vuitantena de parades. Admet que molts permisos per poder instal·lar la parada no han arribat, o han arribat tard i ho atribueix a la lentitud dels tràmits administratius amb el Procicat. Finalment, aquest organisme ha avalat “de facto” la instal·lació de parades a falta d’una autorització expressa.

L’objectiu, diu, és sortir al carrer i fer visible “que les llibreries continuen treballant” i que la cultura no s’atura. Creu que durant el confinament molta gent ha descobert que té una llibreria al seu barri i que això és un valor que no s’ha de perdre.

Creu que no es pot fer comparacions amb l’any passat. “Hi ha molta gent que ha marxat fora, i molta que està teletreballant“, per tant “no té sentit” fer aquesta previsió. A més, ha explicat que la majoria de les novetats editorials ja han sortit a la primavera i que, aquest any, no es podrà comptar amb els autors internacionals que visitaven Catalunya per la jornada.

Parades i signatura de llibres

El Gremi de Llibreters va comunicar als seus associats que els establiments es faran responsables de controlar l’afluència de gent als seus espais i que es mantinguin les distàncies de seguretat.

Pel que fa a les signatures de llibres, la participació tampoc no ha estat unànime. Mentre que editorials independents com Anagrama, Males Herbes o L’Altra Editorial han cancel·lat les trobades amb els seus autors, els grans segells no han renunciat a convidar-los. És el cas de Rafel Nadal o Carla Gracia del grup Enciclopèdia o Bel Olid i Sílvia Gruar d’Angle Editorial. Enric Calpena, Toni Cruanyes o Pilar Rahola, autors, entre d’altres, del Grup 62, ja van signar llibres encarregats per diverses llibreries abans del Sant Jordi d’estiu.