Portades Sant Jordi 2020

La diada de Sant Jordi 2020 estarà marcada pel confinament i l’alerta sanitària, però el llibre seguirà sent el protagonista indiscutible. Hi ha moltes opcions per comprar llibres i aquí us deixem una selecció de novetats de Sant Jordi 2020 que estan a les prestatgeries esperant arribar a casa vostra després del confinament o, si voleu, ens pocs dies.

1

‘La musa fingida’

Max Besora. Males Herbes, 2020 / 197 pàgines / 17 euros

Max Besora crea un calidoscopi de situacions absurdes que, per raons encara més absurdes, acaben esclatant en una violència descontrolada. Es tracta d’una novel·la plena de sentit de l’humor, que comença com un recull de contes però que, a poc a poc, va construint una obra coral, no només per la varietat de personatges que hi apareixen, sinó també pels diversos de gèneres literaris que la conformen. Fins i tot, en un darrer episodi, Mandy Jane, la protagonista del llibre, s’encara a l’autor per qüestionar-li les seves decisions, cosa que enceta una sèrie de reflexions sobre la responsabilitat de l’autor a l’hora d’escollir els temes de les seves obres i, sobretot, la manera de tractar-los. Aquí podeu trobar una entrevista de l’autor quan va passar pel programa ‘Àrtic’ a presentar ‘Trapologia’, un llibre híbrid entre l’assaig, la ficció, el teatre i el fanzín.

2

‘Boulder’

Eva Baltasar. Club Editor, 2020 / 160 pàgines / 16,90 euros

A ‘Boulder’, la protagonista de la història viu a Islàndia una vida anodina en què el seu principal focus de felicitat és la seva parella, la Samsa. Un dia, però, un gerro d’aigua freda li cau al damunt: la Samsa vol ser mare. Ben aviat, la relació canvia, mentre la narradora constata que la persona a qui estima es transforma en una dona embogida per una maternitat egoista, que l’exclou de la relació. Amb aquests materials, Eva Baltasar escriu una novel·la sobre l’allunyament d’una parella, la solitud, l’amor i les impostures de la família. Aquí podeu trobar una entrevista de l’autora parlant del llibre al programa ‘Àrtic’.

3

‘Ca la Wenling’

Gemma Ruiz Palà. Edicions Proa, 2020 / 328 pàgines / 20 euros

A ‘Ca la Wenling’, Gemma Ruiz Palà retrata la vida en un saló de manicura regentat per una dona xinesa i la seva família. La narradora, una cineasta de documentals que és un “alter ego” de la mateixa escriptora, comença a recopilar les reflexions que se senten en aquest saló, convertit en un refugi de la sororitat i la germanor entre dones de diverses edats unides per una consciència de gènere, d’oposició conscient o soterrada a l’heteropatriarcat social. Gemma Ruiz Palà retrata la comunitat xinesa, que viu amb nosaltres per molt que no la coneguem. Aquí podeu trobar l’entrevista que li vam fer a l’autora.

4

‘Els argonautes’

Maggie Nelson. L’Altra Editorial, 2020 / 208 pàgines / 18,90 euros

‘Els argonautes’ és un llibre inclassificable i inspirador que barreja autobiografia, vida personal i teoria acadèmica i ofereix una reflexió intel·ligent, apassionada i moderna sobre el desig, la identitat i les limitacions i possibilitats de l’amor i del llenguatge. Al cor del llibre, una història d’amor: la relació entre l’autora i l’artista transgènere Harry Dodge, l’enamorament i el sexe, les dificultats per embarassar-se, les injeccions de testosterona i les converses infinites, la complicitat irrompible i, finalment, l’embaràs i les complexitats i alegries de formar una família queer. Hereva d’intel·lectuals reputats com Susan Sontag o Roland Barthes, Nelson enllaça la seva pròpia experiència amb una rigorosa exploració de les teories més icòniques sobre sexualitat, gènere, maternitat i matrimoni.

Els argonautes de Maggie Nelson

5

‘Pequeñas mujeres rojas’

Marta Sanz. Anagrama, 2020 / 344 pàgines / 18,90 euros

Marta Sanz tanca la trilogia del detectiu Arturo Zarco amb una novel·la negra que es converteix en una novel·la política. La història comença quan Paula Quiñones arriba a Azafrán per localitzar foses de la Guerra Civil. Sanz fa un homenatge a Hammett i Rulfo, a Peter Pan i Alícia al País de les Meravelles. Les veus dels personatges es fonen en un fresc sobre la violència, econòmica i cultural, que ataca el cos de les dones.

pequeñas mujeres rojas, Marta Sanz

6

‘Gina’

Maria Climent. L’Altra Editorial, 2019 / 184 pàgines / 17,90 euros

Que la vida va de debò la Gina ho descobreix de cop: encara té l’adolescència a prop, i l’edat adulta, amb tots els compromisos, li cau molt lluny. Però un dia es desperta amb una sensació estranya al cos i després de mesos de proves i espases de Dàmocles, li cau a sobre un diagnòstic mèdic greu i inesperat, i necessita començar a prendre decisions. Escrita amb delicadesa i molt sentit de l’humor, i amb una profunditat sorprenent i il·luminadora, Gina és una novel·la original i poderosa, plena d’una vitalitat molt contagiosa. Aquí podeu trobar l’entrevista que li vam fer a l’autora parlant del llibre al programa ‘Àrtic’.

Gina de Maria Climent

7

‘Dones valentes’

Txell Feixas Torras. Ara Llibres, 2020 / 176 pàgines / 17,50 euros

Un homenatge a les dones que no s’han sotmès i que estan canviant la història de l’Orient Mitjà. En aquesta regió hi ha una revolució en marxa, persistent i determinada com cap altra: comença just quan neix una nena, i continua en la seva infantesa, joventut, plenitud i vellesa. És la revolució de les dones. La seva és una lluita sense treva ni final contra el patriarcat secular que domina la política, la cultura i la societat. De vegades, la lluita és per la pura supervivència; d’altres, una lluita conscient i organitzada —política— per guanyar i defensar drets tan bàsics com el dret a néixer, el dret a avortar, el dret a una educació, a una feina digna, a defensar-te de qui et vol destruir, a conservar allò que encara no t’han pogut manllevar… el dret, en resum, a existir.

Dones Valentes, Txell Feixas

8

‘Canto jo i la muntanya balla’

Irene Solà. Anagrama, 2019 / 192 pàgines / 16,90 euros

Irene Solà s’ha submergit en el paisatge de la vall de Camprodon, i fins a Prats de Molló, per escriure ‘Canto jo i la muntanya balla’. La força de la natura en aquest racó del nord de Catalunya, i les seves històries de fantasmes i de bruixes, l’han inspirada a l’hora de compondre aquest relat polièdric en què parlen els humans, els animals, els vegetals i, fins i tot, els núvols. Amb una poètica molt pròpia i una prosa depurada i molt plàstica, la segona novel·la d’Irene Solà retrata històries de pagesos poetes, de famílies destrossades per un accident de caça, de dones d’aigua i de cabirols que s’escapen de la caça. Aquí podeu veure l’autora parlant del llibre al programa ‘Àrtic’.

Canto jo i la muntanya balla Irene Solà

9

‘Guillem’

Núria Cadenes. Amsterdam, 2020 / 184 pàgines / 17,90 euros

L’assassinat de Guillem Agulló és un esgarrifós exemple de la impunitat amb què actua el feixisme, sota la protecció de les forces policíaques i del sistema judicial, i amb la vergonyosa complicitat d’una premsa capaç de manipular la realitat fins a l’extrem de presentar la víctima com a botxí. Aquesta novel·la documental ens submergeix en una València amb urpes, “on les hòsties volen com si fossin part del decorat”, i denuncia l’intent de soterrar viva una família. Assetjant-los. Calumniant-los. Posant-los a la diana del seu odi amb pintades als carrers i pancartes de “Guillem, jódete” als estadis de futbol. No ho van aconseguir. Aquí podeu veure el pas de l’autora pel sofà de l”Àrtic’.

Guillem de Núria Cadenes

10

‘QualityLand’

Marc-Uwe Kling. Periscopi, 2020 / 400 pàgines / 21 euros

Aquesta distopia hipercapitalista hilarant se situa a ‘QualityLand’, on la feina, l’oci i les relacions estan optimitzades per algoritmes. En Peter Aturat és un desballestador considerat de baix nivell social que no s’atreveix a destruir les màquines defectuoses i, sense voler, es converteix en el líder d’un grup de robots inadaptats que amaga sota el seu taller. El dia que rep un paquet de TheShop que no només no havia demanat (cosa que no és estranya, perquè l’empresa d’enviament a domicili més popular del món s’anticipa als desitjos dels usuaris) sinó que, sorprenentment, no vol, decideix tornar-lo, malgrat les conseqüències que pot tenir. Si ho aconsegueix, demostrarà que l’algoritme es pot equivocar, i això posaria en qüestió els fonaments sobre els quals se sustenta el sistema.

QualityLand

11

‘Un mag de Terramar’

Ursula K. Le Guin. Raig Verd, 2020 / 240 pàgines / 18,95 euros

En Ged és un nen que té una gran habilitat en les arts màgiques de Terramar, que s’articulen coneixent els noms veritables de les coses. El seu poder i ambició creixen, i el seu mestre decideix enviar-lo d’adolescent a l’escola de mags de Terramar. En Ged mostra grans habilitats a l’escola, però la vanitat i la rebel·lia no l’ajuden a adaptar-s’hi; és massa conscient que posseeix un gran poder. En un duel màgic per resoldre una discussió amb un company d’escola, en Ged allibera una criatura de la foscor que l’ataca i el persegueix. Creu que només pot fugir-ne i travessarà mig Terramar per alliberar-se’n. Però de què fuig, en realitat? La traducció és de Blanca Busquets.

Un mag de terramar

12

‘Sempre han parlat per nosaltres’

Najat el Hachmi. Edicions 62, 2019 / 112 pàgines / 12,90 euros

Najat el Hachmi ha escrit un llibre des de la ràbia i la indignació. Nascuda en un entorn en què la religió limitava les dones i les obligava a dur vel, va créixer reivindicant la seva veu i assimilant com a seves les llibertats aconseguides per anys de lluita feminista. Ara, al seu voltant, joves d’origen musulmà tornen a posar-se el vel des de petites, mentre la classe política practica eslògans benpensants sobre l’ús del hijab com a símbol de respecte cultural i, fins i tot, d’empoderament femení. Tot això és el que l’ha dut a escriure ‘Sempre han parlat per nosaltres’, poc més de 100 pàgines en què crida a no renunciar a les conquestes que la dona, també la musulmana, ha aconseguit en la societat occidental. Aquí podeu trobar l’entrevista amb l’autora parlant sobre el llibre.

Najat El Hachmi

13

‘Listas, guapas, limpias’

Anna Pacheco. Caballo de Troya, 2019 / 192 pàgines /14,90 euros

Anna Pacheco reflexiona sobre el trànsit a la maduresa, sobre l’abisme que s’obre a vegades entre la classe treballadora i els privilegiats que gaudeixen d’estudis, sobre la sexualització de la dona i, també, sobre la mentida que han venut als mil·lennistes. I tot plegat ho fa amb una novel·la que retrata una protagonista que entra a la universitat, on la gent sembla més interessant i molt més culta que ella. Un entorn que contrasta amb el de la seva família, amb el seu barri de gent amb pocs estudis i amb la seva millor amiga, que no es complica tant la vida com ella. Amb aquesta radiografia de la joventut dels mil·lennistes, Pacheco ens parla de com aquell relat que deia que amb estudis s’arribava a tot arreu era mentida, i com entre les elits culturals i la gent més intel·lectualment conscienciada s’hi respirava el mateix fons d’hipocresia que a tot arreu. Sense plantejar un llibre d’autoficció, ‘Listas, guapas, limpias’ és la història de la mateixa Anna Pacheco passada pel filtre de l’escriptura. L’escriptora va visitar el programa ‘Àrtic’ per parlar del seu llibre.

'Listas, guapas, limpias' d'Anna Pacheco

14

‘En fals’

Sílvia Gruart. Angle Editorial, 2020 / 192 pàgines / 16,90 euros

Hi ha moments en què tot trontolla, en què una petita escletxa pot provocar una esquerda. O, fins i tot, pot fer que caigui un mur. Aquesta és la sensació viscuda per l’Anna, una jove periodista que havia publicat uns reportatges sobre l’aniversari de la caiguda del mur de Berlín i ara s’assabenta que una de les fonts entrevistades era un impostor. Per això, el seu diari ha rebut una demanda. En un moment emocionalment complicat, l’Anna haurà de revisar la seva pròpia feina i investigar les persones que va entrevistar, moltes d’elles marcades encara per haver viscut sota el règim opressiu de l’RDA. Anirà descobrint múltiples falsedats (per què la van enganyar?, quin paper hi fa un espia de la Stasi?), en una història teixida amb enganys i desenganys que fins i tot sacsejarà les seves relacions personals.

'En fals' Sílvia Gruart

15

‘Els impostors’

Pilar Romera. Columna, 2019 /336 pàgines / 19,50 euros

A ‘Els impostors’, Pilar Romera retrata tres personatges a la Barcelona del 1949. La ciutat que serveix de marc a la novel·la és grisa i trista, és la llar dels vençuts de la Guerra Civil, però també dels vencedors, que imposen la seva llei. En aquest context, la Dora, el Bonaventura i el Miquel són tres supervivents disposats a mentir i renegar del que són per tal de tirar endavant, mentre que en Fuentes és el policia torturador que reprimeix els dissidents a la comissaria de la via Laietana. Un policia que, ell també, té molt a amagar en aquesta història que té com a rerefons temàtic ‘Casablanca’ (1942), un altre títol amb aroma dels anys 40 en què tots els personatges menteixen. Pilar Romera ens va visitar al programa per parlar del seu llibre.

'Els impostors' Pilar Romera