llibres sant jordi 2020

Falten pocs dies per gaudir de la festa literària i de les roses de Sant Jordi 2020 el proper 23 de juliol. Tornarem a celebrar la festa del llibre als carrers de Barcelona amb parades i firmes de llibres però amb restriccions per mantenir la distància de seguretat. Hi ha moltes opcions per comprar llibres i aquí us deixem una selecció de novetats de Sant Jordi 2020 que podrem trobar a les llibreries i parades de la ciutat.

Aquí no només hi trobareu les recomanacions de l’abril sinó que us hem ampliat la llista amb algunes novetats per aquest Sant Jordi 2020 del 23 de juliol que han arribat a les llibreries en aquestes mesos de confinament.

1

‘La musa fingida’

Max Besora. Males Herbes, 2020 / 197 pàgines / 17 euros

Max Besora crea un calidoscopi de situacions absurdes que, per raons encara més absurdes, acaben esclatant en una violència descontrolada. Es tracta d’una novel·la plena de sentit de l’humor, que comença com un recull de contes però que, a poc a poc, va construint una obra coral, no només per la varietat de personatges que hi apareixen, sinó també pels diversos de gèneres literaris que la conformen. Fins i tot, en un darrer episodi, Mandy Jane, la protagonista del llibre, s’encara a l’autor per qüestionar-li les seves decisions, cosa que enceta una sèrie de reflexions sobre la responsabilitat de l’autor a l’hora d’escollir els temes de les seves obres i, sobretot, la manera de tractar-los. Aquí podeu trobar una entrevista de l’autor quan va passar pel programa ‘Àrtic’ a presentar ‘Trapologia’, un llibre híbrid entre l’assaig, la ficció, el teatre i el fanzín.

2

‘Boulder’

Eva Baltasar. Club Editor, 2020 / 160 pàgines / 16,90 euros

A ‘Boulder’, la protagonista de la història viu a Islàndia una vida anodina en què el seu principal focus de felicitat és la seva parella, la Samsa. Un dia, però, un gerro d’aigua freda li cau al damunt: la Samsa vol ser mare. Ben aviat, la relació canvia, mentre la narradora constata que la persona a qui estima es transforma en una dona embogida per una maternitat egoista, que l’exclou de la relació. Amb aquests materials, Eva Baltasar escriu una novel·la sobre l’allunyament d’una parella, la solitud, l’amor i les impostures de la família. Aquí podeu trobar una entrevista de l’autora parlant del llibre al programa ‘Àrtic’.

3

‘Ca la Wenling’

Gemma Ruiz Palà. Edicions Proa, 2020 / 328 pàgines / 20 euros

A ‘Ca la Wenling’, Gemma Ruiz Palà retrata la vida en un saló de manicura regentat per una dona xinesa i la seva família. La narradora, una cineasta de documentals que és un “alter ego” de la mateixa escriptora, comença a recopilar les reflexions que se senten en aquest saló, convertit en un refugi de la sororitat i la germanor entre dones de diverses edats unides per una consciència de gènere, d’oposició conscient o soterrada a l’heteropatriarcat social. Gemma Ruiz Palà retrata la comunitat xinesa, que viu amb nosaltres per molt que no la coneguem. Aquí podeu trobar l’entrevista que li vam fer a l’autora.

4

‘Els argonautes’

Maggie Nelson. L’Altra Editorial, 2020 / 208 pàgines / 18,90 euros

‘Els argonautes’ és un llibre inclassificable i inspirador que barreja autobiografia, vida personal i teoria acadèmica i ofereix una reflexió intel·ligent, apassionada i moderna sobre el desig, la identitat i les limitacions i possibilitats de l’amor i del llenguatge. Al cor del llibre, una història d’amor: la relació entre l’autora i l’artista transgènere Harry Dodge, l’enamorament i el sexe, les dificultats per embarassar-se, les injeccions de testosterona i les converses infinites, la complicitat irrompible i, finalment, l’embaràs i les complexitats i alegries de formar una família queer. Hereva d’intel·lectuals reputats com Susan Sontag o Roland Barthes, Nelson enllaça la seva pròpia experiència amb una rigorosa exploració de les teories més icòniques sobre sexualitat, gènere, maternitat i matrimoni.

Els argonautes de Maggie Nelson

5

‘Mujer de frontera’

Helena Maleno Garzón. Ediciones Península, 2020 / 224 pàgines / 18,90 euros

Quan Helena Maleno va arribar al Marroc el 2002 amb el seu fill, dues maletes i un projecte laboral de tres mesos no es podia imaginar fins a quin punt aquell país i la lluita pels drets de les poblacions migrants transformarien la seva vida per sempre. L’Helena va descobrir els assentaments provisionals que envolten Ceuta i Melilla i va començar a denunciar les violacions de drets humans que pateixen aquells que busquen travessar la frontera. La primera trucada d’una ‘patera’ la va rebre el 2007. Va ser la primera de milers de trucades que va rebre de ‘pateras’ a la deriva. Una tarda, després de recollir el seu fill de l’escola, l’Helena es va trobar a dos policies que l’esperaven. Els tribunals del Marroc l’acusaven de tràfic d’immigrants. La causa, iniciada per un informe de la policia espanyola, va posar en marxa un moviment internacional de suport a Maleno i va evidenciar fins a quin punt les autoritats europees estan disposades a jugar brut per protegir les fronteres.

6

‘Gina’

Maria Climent. L’Altra Editorial, 2019 / 184 pàgines / 17,90 euros

Que la vida va de debò la Gina ho descobreix de cop: encara té l’adolescència a prop, i l’edat adulta, amb tots els compromisos, li cau molt lluny. Però un dia es desperta amb una sensació estranya al cos i després de mesos de proves i espases de Dàmocles, li cau a sobre un diagnòstic mèdic greu i inesperat, i necessita començar a prendre decisions. Escrita amb delicadesa i molt sentit de l’humor, i amb una profunditat sorprenent i il·luminadora, Gina és una novel·la original i poderosa, plena d’una vitalitat molt contagiosa. Aquí podeu trobar l’entrevista que li vam fer a l’autora parlant del llibre al programa ‘Àrtic’.

Gina de Maria Climent

7

‘Dones valentes’

Txell Feixas Torras. Ara Llibres, 2020 / 176 pàgines / 17,50 euros

Un homenatge a les dones que no s’han sotmès i que estan canviant la història de l’Orient Mitjà. En aquesta regió hi ha una revolució en marxa, persistent i determinada com cap altra: comença just quan neix una nena, i continua en la seva infantesa, joventut, plenitud i vellesa. És la revolució de les dones. La seva és una lluita sense treva ni final contra el patriarcat secular que domina la política, la cultura i la societat. De vegades, la lluita és per la pura supervivència; d’altres, una lluita conscient i organitzada —política— per guanyar i defensar drets tan bàsics com el dret a néixer, el dret a avortar, el dret a una educació, a una feina digna, a defensar-te de qui et vol destruir, a conservar allò que encara no t’han pogut manllevar… el dret, en resum, a existir.

Dones Valentes, Txell Feixas

8

‘Canto jo i la muntanya balla’

Irene Solà. Anagrama, 2019 / 192 pàgines / 16,90 euros

Irene Solà s’ha submergit en el paisatge de la vall de Camprodon, i fins a Prats de Molló, per escriure ‘Canto jo i la muntanya balla’. La força de la natura en aquest racó del nord de Catalunya, i les seves històries de fantasmes i de bruixes, l’han inspirada a l’hora de compondre aquest relat polièdric en què parlen els humans, els animals, els vegetals i, fins i tot, els núvols. Amb una poètica molt pròpia i una prosa depurada i molt plàstica, la segona novel·la d’Irene Solà retrata històries de pagesos poetes, de famílies destrossades per un accident de caça, de dones d’aigua i de cabirols que s’escapen de la caça. Aquí podeu veure l’autora parlant del llibre al programa ‘Àrtic’.

Canto jo i la muntanya balla Irene Solà

9

‘Guillem’

Núria Cadenes. Amsterdam, 2020 / 184 pàgines / 17,90 euros

L’assassinat de Guillem Agulló és un esgarrifós exemple de la impunitat amb què actua el feixisme, sota la protecció de les forces policíaques i del sistema judicial, i amb la vergonyosa complicitat d’una premsa capaç de manipular la realitat fins a l’extrem de presentar la víctima com a botxí. Aquesta novel·la documental ens submergeix en una València amb urpes, “on les hòsties volen com si fossin part del decorat”, i denuncia l’intent de soterrar viva una família. Assetjant-los. Calumniant-los. Posant-los a la diana del seu odi amb pintades als carrers i pancartes de “Guillem, jódete” als estadis de futbol. No ho van aconseguir. Aquí podeu veure el pas de l’autora pel sofà de l”Àrtic’.

Guillem de Núria Cadenes

10

‘QualityLand’

Marc-Uwe Kling. Periscopi, 2020 / 400 pàgines / 21 euros

Aquesta distopia hipercapitalista hilarant se situa a ‘QualityLand’, on la feina, l’oci i les relacions estan optimitzades per algoritmes. En Peter Aturat és un desballestador considerat de baix nivell social que no s’atreveix a destruir les màquines defectuoses i, sense voler, es converteix en el líder d’un grup de robots inadaptats que amaga sota el seu taller. El dia que rep un paquet de TheShop que no només no havia demanat (cosa que no és estranya, perquè l’empresa d’enviament a domicili més popular del món s’anticipa als desitjos dels usuaris) sinó que, sorprenentment, no vol, decideix tornar-lo, malgrat les conseqüències que pot tenir. Si ho aconsegueix, demostrarà que l’algoritme es pot equivocar, i això posaria en qüestió els fonaments sobre els quals se sustenta el sistema.

QualityLand

11

‘Un mag de Terramar’

Ursula K. Le Guin. Raig Verd, 2020 / 240 pàgines / 18,95 euros

En Ged és un nen que té una gran habilitat en les arts màgiques de Terramar, que s’articulen coneixent els noms veritables de les coses. El seu poder i ambició creixen, i el seu mestre decideix enviar-lo d’adolescent a l’escola de mags de Terramar. En Ged mostra grans habilitats a l’escola, però la vanitat i la rebel·lia no l’ajuden a adaptar-s’hi; és massa conscient que posseeix un gran poder. En un duel màgic per resoldre una discussió amb un company d’escola, en Ged allibera una criatura de la foscor que l’ataca i el persegueix. Creu que només pot fugir-ne i travessarà mig Terramar per alliberar-se’n. Però de què fuig, en realitat? La traducció és de Blanca Busquets.

Un mag de terramar

12

‘Els homes invisibles’

Joan Perucho. Comanegra, 2020 / 160 pàgines / 17 euros

En el centenari del naixement de l’escriptor barceloní es publica un recull de dos dels seus relats: ‘Diana i la mar morta’ (1953) i ‘Cendres & Diamants’ (1989), en què l’autor juga amb la prosa i la poesia, el microconte i la memòria. Ja a la venda.

13

‘Listas, guapas, limpias’

Anna Pacheco. Caballo de Troya, 2019 / 192 pàgines /14,90 euros

Anna Pacheco reflexiona sobre el trànsit a la maduresa, sobre l’abisme que s’obre a vegades entre la classe treballadora i els privilegiats que gaudeixen d’estudis, sobre la sexualització de la dona i, també, sobre la mentida que han venut als mil·lennistes. I tot plegat ho fa amb una novel·la que retrata una protagonista que entra a la universitat, on la gent sembla més interessant i molt més culta que ella. Un entorn que contrasta amb el de la seva família, amb el seu barri de gent amb pocs estudis i amb la seva millor amiga, que no es complica tant la vida com ella. Amb aquesta radiografia de la joventut dels mil·lennistes, Pacheco ens parla de com aquell relat que deia que amb estudis s’arribava a tot arreu era mentida, i com entre les elits culturals i la gent més intel·lectualment conscienciada s’hi respirava el mateix fons d’hipocresia que a tot arreu. Sense plantejar un llibre d’autoficció, ‘Listas, guapas, limpias’ és la història de la mateixa Anna Pacheco passada pel filtre de l’escriptura. L’escriptora va visitar el programa ‘Àrtic’ per parlar del seu llibre.

'Listas, guapas, limpias' d'Anna Pacheco

14

‘Pandèmia’

Slavoj Zizek. Anagrama, 2020 / 120 pàgines / 9,90 euros

Com ens afectarà la pandèmia, un cop el confinament acabi? Què suposarà per l’ordre social? El filòsof Slavoj Zizek planteja una revolució integral de la nostra societat al seu assaig sobre la crisi.

Slavoj Žižek 02702020

15

‘A propòsit de no res’

Woody Allen. Alianza Editorial, 2020 /424 pàgines / 19,50 euros

Feia molts anys que es parlava d’unes possibles memòries de Woody Allen, i ara, per fi, es posen a la venda. Allen repassa els seus inicis com a comediant i guionista de televisió, teatre i cinema. Una autobiografia polèmica en què flota l’ombra de la seva relació amb Mia Farrow i amb Soon-Yi. Alianza Editorial també ha publicat una versió en audiollibre que compta amb la veu, evidentment, de Joan Pera.

Woody Allen

16

‘Arde el musgo gris’

Thor Vilhjálmsson. Nordica Libros, 2020/320 pàgines/ 21,50 euros
L’escriptor islandès Thor Vilhjálmsson va escriure un dels grans clàssics de la literatura nòrdica amb ‘Arde el musgo gris’. Situada al segle XIX, explica la investigació que el jutge Einar Benediktsson, un personatge real de la històra d’Islàndia, va realitzar d’un possible cas d’incest entre dos germans. A mida que avançava en la seva enquesta, el magistrat va veure com les seves conviccions més íntimes i les seves idees sobre el que és correcte trontollaven. Thor Vilhjálmsson ens presenta una societat hermètica i conservadora en la que és, potser, la seva novel·la més important.

Novetats Sant Jordi 2020
17

‘Elige tu propia aventura’

R.A. Montgomery. RBA, 2020/144 pàgines/ 12 euros

L’editorial RBA recupera la mítica col·lecció ‘Elige tu propia aventura’, adreçada al públic infantil i juvenil, i ho fa amb els títols que van inaugurar la moda del llibre-joc. Els clàssics de l’escriptor R.A. Montgomery van entretenir diverses generacions de lectors entre els 70 i els 80, amb les seves històries que permetien triar entre diverses opcions. Els primers llibres que es reediten són ‘Más allá del espacio’ i ‘Viaje submarino’.

Novetats Sant Jordi 2020

18

‘Woke’

Titania McGrath. Alianza Editorial, 2020/160 pàgines/ 16 euros

L’escriptor i comediant Andrew Doyle va inventar al personatge de Titania McGrath, activista a les xarxes socials i poeta feminista. McGrath es va fer coneguda a Twitter amb les seves piulades paròdiques sobre la progresia cultural benpensant. Ara, Doyle publica un llibre signat pel seu personatge, en què ens ensenya com es pot ser activista social… sense fer res de res.

Novetats Sant Jordi 2020
19

‘De cara’

Debbie Harry. Libros Cúpula, 2020/368 pàgines/ 22,95 euros

La cantant Debbie Harry, al capdavant de la formació Blondie, es va convertir en una de les imatges més recordades i estimades de la new wave i el rock dels 70 i els 80. Les seves memòries, que constitueixen un tros de la història de la música del segle XX, contenen concerts, festes, amics, drogues, gires i molta música. Ideal per a amants del rock i el pop de la generació X.

Novetats editorials Sant Jordi

20

El amor según Mafalda

Quino. Lumen, 2020/12,90 euros

Un clàssic, i un dels millors. Mafalda és un personatge nascut fa 60 anys amb unes reflexions que continuen ressonant en la nostra societat, destapant-nos les misèries i fent-nos riure per no plorar. El personatge del genial dibuixant Quino, acompanyat de la Susanita, el Guille, la Libertad o el Manolito torna ara amb una edició de les seves vinyetes que tenen com a nexe comú un tema tan important, i sovint tan risible, com l’amor.

Novetats Sant Jordi 2020

 

Comparteix a: