El Gremi d’Hotels de Barcelona ja apuntava el mes de juny que aquest estiu només obririen el 20 % dels hotels de la ciutat, com a màxim, coincidint amb l’inici de les fases de la desescalada. Ben entrat l’estiu, la sensació a peu de carrer confirma aquesta dada, i n’hi afegeix una altra: hi ha pocs hotels i pocs turistes. Aquest mes de juliol bona part dels establiments hotelers han estat treballant amb ocupacions que freguen el 40 %, però ha semblat un miratge.

Els brots nous de coronavirus de les darreres setmanes, i les mesures decretades per la Generalitat, han passat factura a un sector tan volàtil i sensible com el turístic. L’Hotel Barcelona Catedral, al carrer dels Capellans, ha vist caure l’ocupació, en només quatre dies, del 40 al 30 %. Ho explica el director de l’establiment, Alex Vilallonga, que afirma que “dijous passat vam tenir una sèrie de cancel·lacions, principalment del mercat francès, perquè el Govern francès volia tancar la frontera amb Catalunya”. Amb tot, retreu a la Generalitat que “els hotels anem una mica sols” a l’hora de gestionar una temporada turística en aquest context.

Si bé l’Hotel Barcelona Catedral va obrir divendres de la setmana passada, ja fa força setmanes més que ho va fer l’Hotel Duquesa de Cardona, al passeig de Colom. El director de la instal·lació, Miquel Ángel Gálvez, detalla que “hem arribat a estar quasi al 40 % d’ocupació, que era una xifra que, dins del dolent, no era tan dolenta”, però ara, diu, “anem enrere”. El retrocés en les reserves ha anat acompanyat d’un augment en les cancel·lacions, que, per Gálvez, suposa pronosticar que “per sota del 15 % d’ocupació ja seria per plantejar-se tornar a tancar” l’hotel, on ara treballa una quarta part de la plantilla.

Francesos, holandesos i del país

Enguany, el turisme internacional serà quasi anecdòtic, tot i que parant l’orella al carrer, s’hi escolta parlar anglès, francès i holandès. Són algunes de les nacionalitats europees que segueixen triant Barcelona, tot i la pandèmia. Els hotels apunten que els turistes francesos —que arriben a Barcelona amb vehicle particular— són els més nombrosos, tot i que els holandesos —es desplacen també en cotxe— han tornat a triar el juliol per venir a la ciutat.

En aquest sentit, alguns turistes dels Països Baixos expliquen que la covid-19no va influir en la meva decisió de venir”, mentre que d’altres apunten que “vaig buscar quines eren les normes i, oficialment, hem de dur mascareta al carrer”.

Amb tot, la principal garantia que tindran els visitants serà la capacitat de maniobra en funció dels esdeveniments, un dels principals actius per al turista del país. Ho confirma una parella de Madrid que relata que “hem vingut amb la intenció que podíem trobar-nos amb aquesta sorpresa [un brot] com a qualsevol ciutat d’Espanya”, motiu pel qual subratllen: “Si ens n’hem de tornar [cap a Madrid] abans del previst, doncs ens en tornem”.