Un novel·lista i periodista del Raval va crear el detectiu més icònic de la ciutat i es va convertir en el màxim exponent de la novel·la negra mediterrània.

Un detectiu icònic

Manuel Vázquez Moltalbán, pare de Pepe Carvalho, el detectiu més famós de Barcelona, va néixer al número 11 del carrer d’en Botella, al cor del Raval. Un autor de novel·la negra que va saber adaptar el model anglosaxó al tarannà mediterrani del que després van beure autors com Jean-Claude Izzo, Donna Leon, Andrea Camilleri o Petros Márkaris.

L’escriptor Carlos Zanón explica com el personatge de Carvalho permet a Montalbán descriure la societat i la realitat sense embuts, en la Barcelona dels qui havien perdut la guerra, una ciutat de perdedors i supervivents. Un barri, el Xino, símbol d’una ciutat fosca i decadent plena de racons entranyables per Montalbán. I un detectiu icònic, amant de la gastronomia amb un sentit de l’humor irònic.

És impossible escriure novel·la negra a Barcelona sense tenir presenta la figura de Montalbán
Carlos Zanón, escriptor

La primera aparició del personatge Carvalho es va produir a la novel·la “Yo maté a Kennedy”. Després va protagonitzar 24 novel·les més, com “Tatuaje” o “Asesinato en el Comité Central”.