Joan Català presenta al Mercat de les Flors, en 3 passis diaris, el miniespectacle ‘5.100 m/s’. Un muntatge que en el fons, com molts d’altres del Grec, està inacabat per culpa de les setmanes de confinament. “Ens han mancat 5 setmanes d’assajos. Hi ha les idees, però el 70% del treball de moviment grupal l’hem hagut d’aparcar”, comenta Joan Català.

La seva infantesa en un taller familiar de ferrers i metal·listes ha inspirat l’artista barceloní a crear un espectacle que evoca i reivindica l’artesania a través del circ, la música, la dansa i el teatre d’objectes. ‘5.100 m/s’ és un muntatge fet de ferro, un material queté molt de pes en l’actual banda sonora. El títol fa referència a la velocitat del so en travessar el metall, aquesta matèria pesada i dura que, alhora, pot esdevenir lleugera i dúctil.

Vindicant l’artesà

L’espectacle vol ser un homenatge al món de l’artesà, perquè també ell se’n considera, tot i que va tenir clar que volia volar més enllà del taller. “Quan tenia 17 anys, llevar-me al matí per anar al taller del meu pare no m’agradava. Però vaig aprendre un ofici, i quan vaig començar en el món del circ em vaig adonar que sovint hi ha molta ferralla, i que sé treballar-la”, explica. Català espera enllestir el muntatge al novembre i estrenar-lo, com cal, al mes de gener, també al Mercat de les Flors.

A més d’aturar la creació de ‘5.100 m/s’, Català ha vist com s’anul·laven o es posposaven una vintena llarga d’actuacions del seu solo ‘Pelat’. Estrenat al 2013 a la Fira de Teatre de Tàrrega i guardonat aquell any amb el premi Zirkòlika al millor espectacle de carrer, és encara un muntatge molt demandat internacionalment. “Cada estiu solia fer unes 35 funcions de ‘Pelat’. És el que em donava de menjar”, explica l’artista.

Informació de servei

Idea original: Joan Català
Direcció: Iris Heitzinger i Joan Català
Intèrprets: Cecilia Colacrai, José Luis Redondo, Joan Català, Nathalie Remadi, Natxo Montero i Sergio González
Horaris: del 20 al 22 de juliol (18 / 19.30 / 21 h)
Espai: Sala Maria Aurèlia Capmany (Mercat de les Flors)
Durada: 30 minuts
Preu: 5 €