Nature writing

Els llibres sobre natura cada vegada omplen més les prestatgeries de les llibreries. La “nature writing”, el gènere que barreja la literatura amb l’experiència de la naturalesa, va arribar a casa nostra amb escriptors i del festival Liternatura que va néixer el 2018. Darrere d’aquest nou interès per la literatura de natura hi ha una preocupació per la crisi climàtica i la destrucció del planeta, però també per reduir el ritme frenètic de les nostres vides i connectar amb el nostre entorn. Us deixem 10 llibres actuals i històrics per descobrir històries que tenen una forta relació amb la natura.

1

‘Canto jo i la muntanya balla’

Irene Solà. Anagrama, 2019 / 192 pàgines / 16,90 euros

Irene Solà s’ha submergit en el paisatge de la vall de Camprodon, i fins a Prats de Molló, per escriure ‘Canto jo i la muntanya balla’. La força de la natura en aquest racó del nord de Catalunya, i les seves històries de fantasmes i de bruixes, l’han inspirada a l’hora de compondre aquest relat polièdric en què parlen els humans, els animals, els vegetals i, fins i tot, els núvols. Amb una poètica molt pròpia i una prosa depurada i molt plàstica, la segona novel·la d’Irene Solà retrata històries de pagesos poetes, de famílies destrossades per un accident de caça, de dones d’aigua i de cabirols que s’escapen de la caça. Aquí podeu veure l’autora parlant del llibre al programa ‘Àrtic’.

Canto jo i la muntanya balla

2

‘La noia salvatge’

Delia Owens. Traducció de Pat Aguiló. Àtic dels llibres, 2019 / 384 pàgines / 17,90 euros

Durant anys, els rumors de l’existència de la noia salvatge han pertorbat la vida de la petita localitat de Barkley Cove, un tranquil poble de pescadors a Carolina del Nord. Abandonada als sis anys, la Kya és una jove sensible, intel·ligent i d’una bellesa insòlita que ha sobreviscut en soledat als aiguamolls, amb la naturalesa com a única amiga. És una supervivent nata. La seva vida solitària es complica quan un home apareix assassinat al pantà i l’acusen del crim. Llavors, tots els seus misteris sortiran a la llum. Una novel·la que ens parla dels secrets de l’ésser humà, les pulsions que ens mouen i la veritable naturalesa de l’amor i l’odi. Un èxit literari als Estats Units i traduït a més de 40 idiomes.

La noia salvate, Delia Owens

3

‘Un cambio de verdad’

Gabi Martínez. Seix Barral, 2020 / 352 pàgines / 19.50 euros

Gabi Martínez s’instal·la com a aprenent de pastor a la Sibèria extremenya per experimentar l’estil de vida que la seva mare va conèixer de petita. L’autor sobreviu en un refugi sense calefacció ni aigua corrent, cuidant de més de 400 ovelles. A poc a poc va coneixent els habitants de la zona i s’impregna de les diferents maneres d’entrendre el camp. Llavors, intenta afrontar un canvi encara més gran, un canvi de veritat. A partir de l’experiència radical, aquest llibre desperta la nostra consciència ambiental i ens ajuda a comprendre el nostre present per convertir-lo en un estil de vida més senzill, en harmonia amb la naturalesa. Aquesta lectura ens acosta als agricultors, pastors, ecologistes, homes i dones que viuen en un paratge natural desconegut de la geografia espanyola.

Gavi Martínez

4

‘Los asquerosos’

Santiago Lorenzo. Blackie Books, 2019. 222 pàgines / 19,95 euros

Alguns es preguntaran perquè ‘Los asquerosos’ forma part d’aquesta llista de llibres i natura, doncs perquè Manuel s’escapa a un poble on sobreviu gràcies als llibres Austral i una petita compra del Lidl, i sobretot perquè descobreix l’entorn que l’envolta, la natura. Un thriller estàtic, una versió de Robinson Crusoe ambientada a l’Espanya buida, un home que es troba a si mateix escapant de la civilització però aquesta el busca de totes les maneres possibles per tornar a recuperar-lo. Els pixapins, els turistes de cap de setmana, seran el seu gran maldecap, la “mochufa”. Per cert, ‘Los asquerosos’ tindrà adaptació teatral amb Jaume Buixó i Jordi Galceran i s’estrenarà a Madrid.

Santiago Lorenzo

5

‘El soroll que fa un cargol salvatge quan menja’

Elisabeth Tova Bailey. Traducció de Ricard Vela. Més llibres, 2019 / 168 pàgines / 16,50 euros

Mentre una malaltia estranya la manté prostrada al llit, Elisabeth Tova Bailey observa un cargol que han recollit del bosc i li han deixat a la tauleta de nit. Bailey es converteix així en una narradora astuta i divertida de la vida d’aquest petit animal i alhora de la malaltia que pateix ella mateixa. El resultat és un viatge impossible i commovedor que ens parla de supervivència i capacitat de recuperació i ens demostra com pot il·luminar el món natural la nostra existència.

El soroll que fa un cargol salvatge

6

‘Llibre de revelacions’

Laia Llobera. La Breu Edicions, 2020 / 98 pàgines / 14 euros

A ‘Llibre de revelacions’, la poesia de Llobera reprèn l’alè de caire místic amb què respira la seva poètica anant un pas més enllà, un pas que la porta a la desaparició del jo parlant de l’autor, al somni i a l’endevinació. Una poesia que acaba convertint-se en paisatge i percepció sensorial o intuïció emocional passant tot això per un sedàs d’essencialitat i economia expressiva que deriva inevitablement en la despersonalització expressiva del haiku. La poeta ens parla, en aquest llibre, de l’amor, de la contemplació i de la força de l’esperit. I ho fa a través de les pedres, dels astres, del somni i de l’endevinació, amb la voluntat de retrobar tot allò important i essencial. Fetillera i trobadora, Llobera basteix poemes de gran intensitat lírica, plens de força, que la consoliden com una veu sorprenent i singular dins la poesia catalana actual.

Llibre de Revelacions Laia Llobera

7

‘Sota terra’

Robert Macfarlane. Traducció d’Alexandre Gombau i Arnau, 2020 / 544 pàgines / 23,90 euros

De Robert Macfarlane s’ha dit que és el millor escriptor de natura d’aquesta generació. A ‘Sota terra’, considerada ja la seva obra culminant, narra els seus descensos cap a les fosques profunditats de la terra i del temps: des de cambres funeràries prehistòriques fins a recents cementiris nuclears, passant per coves marines amb pintures rupestres a l’Àrtic, laberíntiques catacumbes a París, mines de sal sota el mar o grutes gairebé infinites. Aquest és un viatge èpic, d’una magnitud extraordinària, per revelar-nos tot allò que s’amaga sota terra. Macfarlane hi fa seves les vivències de viatgers, artistes, exploradors o somiadors que al llarg de la història han sentit l’atracció dels espais subterranis.

Sota Terra Robert Macfarlane

8

‘Ocell roig’

Mary Oliver. Traducció de Corina Oproae. Godall Edicions, 2018 / 184 pàgines / 18 euros

“En aquest recull de poemes Mary Oliver, com a tots els seus llibres, ens sorprèn amb l’observació acurada de la natura, amb la identificació gairebé mística amb el món natural, amb la gratitud davant del que se’ns ofereix a cada instant, però també amb la mirada trista i de vegades feroç cap a la degradació que pateix aquest planeta meravellós que ens acull, cap a tot allò que els humans estem fent amb ell i cap a les devastacions humanes que el poder perpetra a través de les guerres on el jo poètic fraternitza en un llenguatge despullat de qualsevol artifici amb els soldats”. Així defineix ‘Ocell roig’ la traductora Corina Oproae al pròleg del llibre.

Ocell Roig

9

‘Refugis remots’

Dan Richards. Traducció de Marià Pitarque. Edicions Sidillà, 2020 / 326 pàgines / 20 euros

Encara hi ha llocs salvatges al nostre atapeït planeta. Partint d’uns quants viatges personals, Dan Richards explora l’atractiu dels refugis a les muntanyes, boscos, oceans i deserts més llunyans. Són paisatges que parlen del temps profund, l’escala dels quals ens pot fer caure de cul i abaixar-nos els fums. La naturalesa indòmita d’aquests llocs forma part de la seva bellesa i, des de fa temps, han atret tota mena d’aventurers, artistes i gent espiritual. Seguint un itinerari des de les Cairngorms d’Escòcia fins als miradors dels guaites forestals de l’estat de Washington; de les “cases de joia” d’Islàndia al desert de Utah; dels pobles abandonats i glaçats de Svalbard fins als santuaris del Japó, Richards explora paisatges que han inspirat escriptors, artistes i músics i es pregunta per què ens atrau la natura salvatge? Què podem fer per protegir aquests paisatges? I què ofereix el futur als refugis dels confins més remots?

Refugis Morts

10

‘Caminar’

Henry David Thoreau. Traducció de Marina Espasa. Angle Editorial, 2017 / 96 pàgines / 11 euros

Acabem aquesta llista de llibres sobre natura amb un dels autors clàssics del gènere, Henry David Thoreau. ‘Caminar’ és un dels textos més bells de Thoreau. Hi exposa la seva filosofia del caminar, de l’art de fer camí, com la manera més intensa de revelar els sentits i l’ànima humana. I arrenca amb una declaració contundent: “Vull dir unes paraules a favor de la naturalesa, de la llibertat absoluta i de l’estat salvatge”. Perquè caminar ens permet retrobar la comunió ancestral, cada vegada més perduda, amb la natura. “Caminar és una crida perquè ens deslliurem de tot allò que ens lliga a la societat, la feina, la família, les amistats, les ambicions i ens aboquem a una vida solitària i tan salvatge com sigui possible”.

Caminar Henry David Thoreau