Les llibreries tornen a obrir, les editorials es posen en marxa, i mentre la desescalada del confinament ens porta a una “nova normalitat”, el catàleg de novetats literàries per al maig, el juny i el juliol es reactiva. Hem fet una selecció de llibres nous que ens divertiran, ens faran pensar, ens inquietaran, ens entretindran i, sobretot, ens ajudaran a portar millor aquests temps. Aquests són els nous llibres recomanats del 2020.

Maig

‘Els homes invisibles’

Joan Perucho. Comanegra

En el centenari del naixement de l’escriptor barceloní es publica un recull de dos dels seus relats: ‘Diana i la mar morta’ (1953) i ‘Cendres & Diamants’ (1989), en què l’autor juga amb la prosa i la poesia, el microconte i la memòria. Ja a la venda.

Novetats editorials mesos desconfinament

‘Pandèmia’

Slavoj Zizek. Anagrama

Com ens afectarà la pandèmia, un cop el confinament acabi? Què suposarà per l’ordre social? El filòsof Slavoj Zizek planteja una revolució integral de la nostra societat al seu assaig sobre la crisi. A la venda el 20 de maig.

Novetats editorials mesos desconfinament

‘A propósito de nada’

Woody Allen. Alianza Editorial

Feia molts anys que es parlava d’unes possibles memòries de Woody Allen, i ara, per fi, es posen a la venda. Allen repassa els seus inicis com a comediant i guionista de televisió, teatre i cinema. Una autobiografia polèmica en què flota l’ombra de la seva relació amb Mia Farrow i amb Soon-Yi. A la venda el 21 de maig.

Novetats editorials mesos desconfinament

‘Dietarios de Madrid’

Josep Pla. Destino.

El jove Josep Pla va deixar escrits dos dietaris sobre la seva vida a Madrid: un del 1921, quan l’escriptor tenia 24 anys, i un altre de 1931, en què documenta l’adveniment de la II República. A la venda el 26 de maig.

Novetats editorials mesos desconfinament

‘La crida del bosc’

Jack London. L’Altra Tribu

El Buck és un gos casolà a qui uns desaprensius s’emporten a l’Àrtic per a que arrossegui trineus. Allà, passarà moltes aventures i sentirà despertar el seu cantó més animal. Jack London va escriure aquest clàssic de la literatura, que es pot llegir a qualsevol edat. L’Altra Tribu el recupera ara en la seva versió íntegra i amb una nova traducció a càrrec de Ferran Ràfols. A la venda el 27 de maig.

Novetats editorials mesos desconfinament

‘El retorn d’ABBA’

Marc Ros. Rosa dels Vents

El cantant de Sidonie, Marc Ros, debuta com a escriptor amb la història de tres personatges frustrats amb les seves vides que es reuneixen en una casa de Cadaqués per reivindicar la seva amistat i compartir les seves penes. I tot, amb el Mediterrani com a paisatge físic i emocional. A la venda el 28 de maig.

‘La piel’

Sergio del Molino. Alfaguara

L’escriptor madrileny Sergio del Molino és un dels noms més prometedors de les lletres espanyoles actuals. A ‘La piel’, reflexiona sobre la importància de la imatge i de la cosmètica, de la pell, en definitiva, al llarg de la història i en la figura del protagonista, que pateix una malaltia cutània. A la venda el 28 de maig.

Novetats editorials mesos desconfinament

‘Nueve perfectos desconocidos’

Liane Moriarty. Suma de Letras

L’autora de la novel·la en què es basa la sèrie d’HBO ‘Big little lies’ torna amb una nova novel·la. Una escriptora de llibres romàntics s’instal·la en un balneari per relaxar-se, i ben aviat s’interessa per la resta dels inquilins i, sobretot, per la directora del negoci. Però algunes coses no són com semblen i, aviat, tots voldran fugir d’aquest balneari. A la venda el 28 de maig.

Novetats editorials mesos desconfinament

Juny

‘Despojos’

Rachel Cusk. Libros del Asteroide

Quan el matrimoni de Rachel Cusk es va acabar, tot el seu món es va trencar, i li va tocar a ella recompondre’l. El seu nou llibre és el testimoni d’aquelles vivències, que la van obligar a replantejar-se i reivindicar-se com a individu i com a mare de dues filles. A la venda l’1 de juny.

Novetats editorials mesos desconfinament

‘Balada d’ocells i serps’

Suzanne Collins. Grup 62

Els jocs de la fam van acabar amb la trilogia original de Suzanne Collins. Ara, després del seu èxit i de la seva adaptació al cinema, aquest nou llibre ens permet conèixer l’origen del malèvol president Snow, molts anys abans de les aventures de la Katniss Everdeen. A la venda el 3 de juny.

Novetats editorials mesos desconfinament

‘La Canuda i el comerç del llibre vell’

Manuel Llanas. Comanegra

El 23 d’agost del 2013 abaixava la persiana la històrica llibreria Canuda. Tot i això, la memòria d’aquest comerç clàssic del barri Gòtic continua viva, i ara queda recollida en un llibre adreçat als bibliòfils i als amants de les llibreries. A la venda el 10 de juny.

Novetats editorials mesos desconfinament

‘Reflexos en un ull daurat’

Carson McCullers. L’Altra Editorial

Un dels grans clàssics de Carson McCullers, adaptat al cinema per John Huston. En una base de l’exèrcit nord-americà, un soldat assetja la dona d’un capità. Però aquest, que reprimeix la seva homosexualitat, pensa que el soldat, en realitat, l’assetja a ell. La tragèdia es desfermarà en aquest triangle de mentides i secrets. A la venda el 10 de juny.

Novetats editorials mesos desconfinament

‘L’any del mico’

Patti Smith. Club Editor

La cantant i escriptora Patti Smith està a punt de fer els 70 i acaba de perdre un bon amic. Aquests dos fets li serveixen de punt de partida per continuar repassant la seva vida en aquest segon llibre de memòries. A la venda l’11 de juny.

Novetats editorials mesos desconfinament

‘La lladre de fruita’

Peter Handke. Alianza Editorial

L’Alexia inicia un viatge per la Picardia francesa a la recerca de la seva mare. Però el llibre no comença amb ella, sinó amb un narrador que l’espia. El Premi Nobel Peter Handke és un dels grans autors de la literatura alemanya contemporània. Ara es pot llegir el seu nou llibre en català. A la venda l’11 de juny.

Novetats editorials mesos desconfinament

‘Todo en vano’

Walter Kempowski. Libros del Asteroide

L’alemany Walter Kempowski va ser un nom destacats de les lletres del seu país a la segona meitat del segle XX. Ara, es publica per primer cop a l’estat amb aquest relat dels darrers dies de la Segona Guerra Mundial des de la perspectiva d’una sèrie de refugiats alemanys. A la venda el 15 de juny.

Novetats editorials mesos desconfinament

‘Un amor cualquiera’

Jane Smiley. Sexto Piso

Fa 20 anys, el marit de la Rachel va vendre la casa i es va endur els cinc fills a l’estranger. Ara, la mare i tres dels fills es reuneixen un cap de setmana per parlar de les circumstàncies que van dur a la destrucció de la família. A la venda el 15 de juny.

Novetats editorials mesos confinament

‘L’estranya desaparició d’Esme Lennox’

Maggie O’Farrell. L’Altra Editorial

Edimburg, anys 30. L’Esme és una noia que no s’ajusta a les convencions socials i que té molt preocupada a la seva família. 60 anys més tard, l’Iris és una jove que rep una trucada d’un sanatori, en què li diuen que la seva bestia està a punt de rebre l’alta. Però com pot ser que ella no sabés que tenia una parenta tancada en un manicomi? Què li amaga el seu passat familiar? Maggie O’Farrell va publicar aquesta novel·la el 2007, i L’Altra Editorial la reedita ara, mentre prepara la traducció al català del nou llibre de l’escriptora irlandesa. A la venda el 17 de juny.

Novetats editorials mesos desconfinament

‘La entrometida’

Muriel Sparks. Blackie Books

La Fleur Talbot vol emancipar-se en el Londres masclista de després de la Segona Guerra Mundial. Treballa reescrivint les memòries d’una colla de milionaris excèntrics però ella, el que vol, és escriure una novel·la. I per aconseguir-ho, primer ha de viure moltes coses, encara que alguns la considerin una tafanera. A la venda el 17 de juny.

Novetats editorials mesos desconfinament

‘Cómo maté a mi padre’

Sara Jaramillo Klinkert. Lumen

La colombiana Sara Jaramillo Klimkert recupera un moment traumàtic de la seva infantesa en el seu debut literari. La mort del seu pare, assassinat per un sicari, va suposar la fi d’una vida, però també d’una família i de la infantesa de l’escriptora. Un dels primers llibres més aplaudits de les lletres colombianes actuals. A la venda el 18 de juny.

Novetats editorials mesos desconfinament

‘Muro fantasma’

Sarah Moss. Sexto Piso

Amb un pare obsessionat per la cultura primitiva britànica, la Silvie s’apunta a un experiment grupal que vol posar a la pràctica el tipus de vida de les antigues tribus. Però ben aviat queda clar que la fidelitat de la imitació pot posar en perill la convivència de la comunitat. A la venda el 29 de juny.

Novetats editorials mesos confinament

‘Algunos días de noviembre’

Jordi Sierra i Fabra. Plaza y Janés

L’escriptor més prolífic de Catalunya, Jordi Sierra i Fabra, torna amb un nou cas de l’exinspector Mascarell i el detectiu Fortuny. Situada a la Barcelona dels anys 50, la investigació d’un assassinat els portarà a conèixer el món del cinema i del teatre de la ciutat comtal. A la venda al mes de juny.

Novetats editorials mesos confinament

‘L’enigma de l’habitació 622’

Joël Dicker. La Campana

En Joël Dicker s’instal·la en un hotel suís per recuperar-se d’una ruptura sentimental. Allà acabarà investigant un antic assassinat, mai resolt, a l’habitació del costat, mentre es pregunta com s’escriu un bon llibre. A la venda al juny.

 

 

Novetats editorials mesos desconfinament

‘El árbol de la lengua’

Lola Pons Rodríguez. Arpa

La catedràtica Lola Pons Rodríguez reflexiona sobre la llengua i les seves mutacions, sobre com la utilitzem i de quina manera el seu ús ens defineix com a individus. L’autora reivindica la llengua com a eina per entendre el món i com a instrument maleable, contra aquells que defensen la seva puresa. Es tracta del seu segon llibre després de l’exitós ‘Una lengua muy muy larga’. A la venda el mes de juny.

Notetats editorials desconfinament

Juliol

‘Yo soy una señora’

Jaime Bayly. Alfaguara

El peruà Jaime Bayly retrata amb humor les misèries de la vida privada de la classe mitjana en el seu nou llibre de relats, a mig camí entre la xafarderia del que mira pel forat del pany i el relat testimonial del que necessita una teràpia. A la venda el 2 de juliol.

Novetats editorials mesos desconfinanemt

‘La sangre manda’

Stephen King. Plaza y Janés

Un altre autor que mai no para de publicar. Stephen King torna amb un recull de quatre contes on hi ha assassinats, fantasmes, epidèmies i bogeria, tot marca de la casa. A la venda el 2 de juliol.

Novetats editorials mesos desconfinament

‘Unorthodox Mi verdadera historia’

Deborah Feldman. Lumen.

La Deborah és una jove de la comunitat jueva ortodoxa Satmar, que controla totes les decisions de la seva vida. Però la noia vol ser lliure, tot i que la casin amb un membre de la mateixa comunitat. Si us sona la història potser és perquè heu vist la sèrie del mateix nom, una de les sensacions d’aquesta pandèmia, que Netflix ha adaptat d’aquest llibre autobiogràfic. A la venda el 16 de juliol.

Novetats literàries mesos desconfinament