Les llibreries tornen a obrir, les editorials es posen en marxa, i mentre la desescalada del confinament ens porta a una “nova normalitat”, el catàleg de novetats literàries es reactiva. Hem fet una selecció de llibres nous que ens divertiran, ens faran pensar, ens inquietaran, ens entretindran i, sobretot, ens ajudaran a portar millor aquests temps. Aquests són els nous llibres recomanats del segon semestre del 2020.

Gener 2021

‘La facultad de sueños’

Sara Stridsberg. Nórdica Libros

El 1968, l’artista Andy Warhol va patir un intent d’assassinat per part de l’activista i escriptora Valerie Solanas. 20 anys més tard, Solanas moria en la pobresa i oblidada per tots. Sara Stridberg, una de les escriptores sueques més aplaudides, va recuperar la seva figura en aquesta novel·la que ara es reedita al nostre país. A la venda al mes de gener.

Desembre 2020

‘A cada casa hi haurà un mort’

Ramon Breu. Pagès Editors

El polític i advocat barceloní Francesc Layret va ser una de les principals figures de la societat catalana de principis del segle XX. Regidor de l’ajuntament de Barcelona i fundador del Partit Republicà Català, es va convertir en defensor dels obrers i dels militants anarquistes fins al seu assassinat a mans de pistolers de la patronal. En l’any del centenari de la seva mort, Pagès Editors publica un llibre sobre la seva vida que es mou a mig camí entre el relat històric i la novel·la negra.

Novembre 2020

‘Por los buenos tiempos’

David Keenan. Sexto Piso

Quatre amics de la Irlanda del Nord dels 70 imposen la seva llei al nord de Belfast. En una societat deprimida, marcada per l’odi i la repressió aquests joves membres de l’IRA provisional són llegendes o gàngsters, segons qui els miri. Un dia, les coses comencen a canviar, i tot plegat sembla a punt de saltar pels aires. Amb aquesta fotografia d’uns temps complicats en la història irlandesa, David Keenan proposa una novel·la guardonada amb el premi Gordon Burns 2019. A la venda el 2 de novembre.

Por los buenos tiempos

‘El último austrohúngaro: conversaciones con Berlanga’

Manuel Hidalgo i Juan Hernández. Alianza Editorial

El cineasta Luis García Berlanga és un dels noms més importants del cinema espanyol i, potser també, de l’europeu. En motiu del centenari del seu naixement, que tindrà lloc el 2021, es reedita en una versió ampliada i corregida aquest text clàssic, que reuneix converses mantingudes amb el director de títols tan genials com ‘Bienvenido Mr. Marshall’ o ‘El verdugo’. A la venda el mes de novembre.

El último austrohúngaro

Octubre 2020

‘María Blanchard’

Baltasar Magro. Alianza Editorial

Qui va ser María Blanchard? I per què es recorda tan poc la memòria d’aquesta pintora cubista, coetània i amiga de Picasso o Rivera, que va viure al París dels anys 20? Aquestes són les preguntes que vol respondre aquesta novel·la històrica, que reivindica una figura cabdal de l’art espanyol i europeu. A la venda l’1 d’octubre.

María Blanchard

Setembre 2020

‘Les mares no’

Katixa Agirre. Amsterdam

Una mare assassina als seus nadons a la banyera. Una altra, escriptora, recorda que coneix a la infanticida, i comença una investigació per entendre el que va fer. S’inicien així tot un seguit de reflexions sobre la maternitat, un terreny sovint acotat per homes, que no l’han viscut, però que n’opinen. Katixa Agirre ens presenta la seva primera novel·la traduïda al català, on mescla gèneres narratius per elaborar una barreja de crònica negra i relat íntim. A la venda el 7 de setembre.

Les mares no

‘La vida secreta de los gatos’

Marta Sanz i Ana Juan. Lunwerg Editores

Com és un gat? Aquesta pregunta és la que impulsa a l’escriptora Marta Sanz i a la il·lustradora Ana Juan a retratar en aquest llibre els petits felins que fan d’animals de companyia. A la venda el 9 de setembre.

La vida secreta de los gatos

‘Odisea’

Homer. Blackie Books

El viatge d’Ulisses a la recerca de la seva llar torna en una nova edició, amb què l’editorial Blackie Books comença una col·lecció de clàssics. Al text fundacional d’Homer, en la versió de Samuel Butler, que era la preferida de Jorge Luis Borges, s’hi sumen diversos relats de Javier Krahe, Augusto Monterroso, Margaret Atwood, Dorothy Parker o Nick Cave. Una bona ocasió per recuperar un dels relats més importants de la literatura clàssica. A la venda el 16 de setembre.

Odisea

‘Simón’

Miqui Otero. Blackie Books

Miqui Otero torna a les llibreries amb una novel·la de personatges que van de la infantesa a la maduresa, mentre Barcelona passa dels Jocs Olímpics fins als terribles atemptats de la Rambla. Una novel·la que explica com són els barcelonins que van néixer als 80. A la venda el 23 de setembre.

Simón

‘Papeles falsos’

Valeria Luiselli. Sexto Piso

Un dels llibres més aplaudits de l’escriptora Valeria Luiselli es reedita en el desè aniversari de la seva publicació. Una mescla de novel·la i assaig sobre els viatges i els racons que visita l’autora mèxicana.
Papeles falsos

‘La mujer rota’

Sara Herranz i Simone de Beauvoir. Lunwerg Editores

La Monique és una dona de mitjana edat que s’ha dedicat a cuidar de la seva família. Quan els seus fills s’emancipen i descobreix que el seu marit l’enganya, haurà de plantejar-se com gestionar la situació, en un context sociual en què la veu femenina és silenciada. L’artista Sara Herranz tradueix als seus dibuixos aquest conte clàssic de Simone de Beauvoir. A la venda el 23 de setembre.

La mujer rota

‘Mi gato Yugoslavia’

Pajtim Statovci. Alianza Editorial

En Bekim és un immigran kosovar que viu a Finlàndia. Marginat per ser forani i homosexual, retorna al seu país per enfrontar-se als seus dimonis íntims i entendre la seva històri familiar. L’escriptor Pajtim Statovci debuta en la novel·la amb aques relat, que ha guanyat nombrosos premis a Finlàndia. A la venda el mes de setembre.

Mi gato Yugoslavia

Agost 2020

‘Tiro de larga distancia’

Craig Hodges. Capitán Swing

El jugador de bàsquet Craig Hodges va ser un dels millors de la seva època, company de Michael Jordan als Chicago Bulls. Però quan es va començar a significar a favor dels drets dels afroamericans i contra les polítiques repressives de la policia, es va veure apartat de la NBA. Aquest llibre recull les seves memòries com a as del bàsquet però també com a activista social insubornable, i dels problemes que va tenir per ser-ho. A la venda el 31 d’agost.

Papeles falsos

Juliol 2020

‘Woke’

Titania McGrath. Alianza Editorial

L’escriptor i comediant Andrew Doyle va inventar al personatge de Titania McGrath, activista a les xarxes socials i poeta feminista. McGrath es va fer coneguda a Twitter amb les seves piulades paròdiques sobre la progresia cultural benpensant. Ara, Doyle publica un llibre signat pel seu personatge, en què ens ensenya com es pot ser activista social… sense fer res de res. A la venda el 2 de juliol.

Novetats Sant Jordi 2020

‘Yo soy una señora’

Jaime Bayly. Alfaguara

El peruà Jaime Bayly retrata amb humor les misèries de la vida privada de la classe mitjana en el seu nou llibre de relats, a mig camí entre la xafarderia del que mira pel forat del pany i el relat testimonial del que necessita una teràpia. A la venda el 2 de juliol.

Novetats editorials mesos desconfinanemt

‘La sangre manda’

Stephen King. Plaza y Janés

Un altre autor que mai no para de publicar. Stephen King torna amb un recull de quatre contes on hi ha assassinats, fantasmes, epidèmies i bogeria, tot marca de la casa. A la venda el 2 de juliol.

Novetats editorials mesos desconfinament

‘El amor según Mafalda’

Quino. Lumen.

Un clàssic, i un dels millors. Mafalda és un personatge nascut fa 60 anys amb unes reflexions que continuen ressonant en la nostra societat, destapant-nos les misèries i fent-nos riure per no plorar. El personatge del genial dibuixant Quino, acompanyat de la Susanita, el Guille, la Libertad o el Manolito torna ara amb una edició de les seves vinyetes que tenen com a nexe comú un tema tan important, i sovint tan risible, com l’amor. A la venda el 9 de juliol.

Novetats Sant Jordi 2020

‘De cara’

Debbie Harry. Libros Cúpula

La cantant Debbie Harry, al capdavant de la formació Blondie, es va convertir en una de les imatges més recordades i estimades de la new wave i el rock dels 70 i els 80. Les seves memòries, que constitueixen un tros de la història de la música del segle XX, contenen concerts, festes, amics, drogues, gires i molta música. Ideal per a amants del rock i el pop de la generació X. A la venda el 14 de juliol.

Novetats editorials Sant Jordi

‘Unorthodox Mi verdadera historia’

Deborah Feldman. Lumen.

La Deborah és una jove de la comunitat jueva ortodoxa Satmar, que controla totes les decisions de la seva vida. Però la noia vol ser lliure, tot i que la casin amb un membre de la mateixa comunitat. Si us sona la història potser és perquè heu vist la sèrie del mateix nom, una de les sensacions d’aquesta pandèmia, que Netflix ha adaptat d’aquest llibre autobiogràfic. A la venda el 16 de juliol.

Novetats literàries mesos desconfinament

‘Una obra maestra’

Charles Willeford. RBA Serie Negra.
Un important mecenes ofereix a un jove crític d’art una temptadora oferta: podrà entrevistar l’artista més inaccessible i més genial del panorama contemporani, si roba una de les seves obres del seu estudi. Les conseqüències d’aquesta proposta el duran a una espiral d’ambició i crim en aquesta novel·la negra que ja s’ha adaptat al cinema. A la venda el 16 de juliol.

Novetats editorials desconfinament

 
 
Juny 2020

‘Despojos’

Rachel Cusk. Libros del Asteroide.

Quan el matrimoni de Rachel Cusk es va acabar, tot el seu món es va trencar, i li va tocar a ella recompondre’l. El seu nou llibre és el testimoni d’aquelles vivències, que la van obligar a replantejar-se i reivindicar-se com a individu i com a mare de dues filles. A la venda l’1 de juny.

Novetats editorials mesos desconfinament

‘Balada d’ocells i serps’

Suzanne Collins. Grup 62.

Els jocs de la fam van acabar amb la trilogia original de Suzanne Collins. Ara, després del seu èxit i de la seva adaptació al cinema, aquest nou llibre ens permet conèixer l’origen del malèvol president Snow, molts anys abans de les aventures de la Katniss Everdeen. A la venda el 3 de juny.

Novetats editorials mesos desconfinament

‘La Canuda i el comerç del llibre vell’

Manuel Llanas. Comanegra.

El 23 d’agost del 2013 abaixava la persiana la històrica llibreria Canuda. Tot i això, la memòria d’aquest comerç clàssic del barri Gòtic continua viva, i ara queda recollida en un llibre adreçat als bibliòfils i als amants de les llibreries. A la venda el 10 de juny.

Novetats editorials mesos desconfinament

‘Reflexos en un ull daurat’

Carson McCullers. L’Altra Editorial.

Un dels grans clàssics de Carson McCullers, adaptat al cinema per John Huston. En una base de l’exèrcit nord-americà, un soldat assetja la dona d’un capità. Però aquest, que reprimeix la seva homosexualitat, pensa que el soldat, en realitat, l’assetja a ell. La tragèdia es desfermarà en aquest triangle de mentides i secrets. A la venda el 10 de juny.

Novetats editorials mesos desconfinament

‘L’any del mico’

Patti Smith. Club Editor.

La cantant i escriptora Patti Smith està a punt de fer els 70 i acaba de perdre un bon amic. Aquests dos fets li serveixen de punt de partida per continuar repassant la seva vida en aquest segon llibre de memòries. A la venda l’11 de juny.

Novetats editorials mesos desconfinament

‘La lladre de fruita’

Peter Handke. Alianza Editorial.

L’Alexia inicia un viatge per la Picardia francesa a la recerca de la seva mare. Però el llibre no comença amb ella, sinó amb un narrador que l’espia. El Premi Nobel Peter Handke és un dels grans autors de la literatura alemanya contemporània. Ara es pot llegir el seu nou llibre en català. A la venda l’11 de juny.

Novetats editorials mesos desconfinament

‘Todo en vano’

Walter Kempowski. Libros del Asteroide.

L’alemany Walter Kempowski va ser un nom destacats de les lletres del seu país a la segona meitat del segle XX. Ara, es publica per primer cop a l’estat amb aquest relat dels darrers dies de la Segona Guerra Mundial des de la perspectiva d’una sèrie de refugiats alemanys. A la venda el 15 de juny.

Novetats editorials mesos desconfinament

‘Un amor cualquiera’

Jane Smiley. Sexto Piso.

Fa 20 anys, el marit de la Rachel va vendre la casa i es va endur els cinc fills a l’estranger. Ara, la mare i tres dels fills es reuneixen un cap de setmana per parlar de les circumstàncies que van dur a la destrucció de la família. A la venda el 15 de juny.

Novetats editorials mesos confinament

‘L’estranya desaparició d’Esme Lennox’

Maggie O’Farrell. L’Altra Editorial.

Edimburg, anys 30. L’Esme és una noia que no s’ajusta a les convencions socials i que té molt preocupada a la seva família. 60 anys més tard, l’Iris és una jove que rep una trucada d’un sanatori, en què li diuen que la seva bestia està a punt de rebre l’alta. Però com pot ser que ella no sabés que tenia una parenta tancada en un manicomi? Què li amaga el seu passat familiar? Maggie O’Farrell va publicar aquesta novel·la el 2007, i L’Altra Editorial la reedita ara, mentre prepara la traducció al català del nou llibre de l’escriptora irlandesa. A la venda el 17 de juny.

Novetats editorials mesos desconfinament

‘La entrometida’

Muriel Sparks. Blackie Books.

La Fleur Talbot vol emancipar-se en el Londres masclista de després de la Segona Guerra Mundial. Treballa reescrivint les memòries d’una colla de milionaris excèntrics però ella, el que vol, és escriure una novel·la. I per aconseguir-ho, primer ha de viure moltes coses, encara que alguns la considerin una tafanera. A la venda el 17 de juny.

Novetats editorials mesos desconfinament

‘Cómo maté a mi padre’

Sara Jaramillo Klinkert. Lumen.


La colombiana Sara Jaramillo Klimkert recupera un moment traumàtic de la seva infantesa en el seu debut literari. La mort del seu pare, assassinat per un sicari, va suposar la fi d’una vida, però també d’una família i de la infantesa de l’escriptora. Un dels primers llibres més aplaudits de les lletres colombianes actuals. A la venda el 18 de juny.

Novetats editorials mesos desconfinament

‘Muro fantasma’

Sarah Moss. Sexto Piso

Amb un pare obsessionat per la cultura primitiva britànica, la Silvie s’apunta a un experiment grupal que vol posar a la pràctica el tipus de vida de les antigues tribus. Però ben aviat queda clar que la fidelitat de la imitació pot posar en perill la convivència de la comunitat. A la venda el 29 de juny.

Novetats editorials mesos confinament

‘Algunos días de noviembre’

Jordi Sierra i Fabra. Plaza y Janés.

L’escriptor més prolífic de Catalunya, Jordi Sierra i Fabra, torna amb un nou cas de l’exinspector Mascarell i el detectiu Fortuny. Situada a la Barcelona dels anys 50, la investigació d’un assassinat els portarà a conèixer el món del cinema i del teatre de la ciutat comtal. A la venda al mes de juny.

Novetats editorials mesos confinament

‘L’enigma de l’habitació 622’

Joël Dicker. La Campana.

En Joël Dicker s’instal·la en un hotel suís per recuperar-se d’una ruptura sentimental. Allà acabarà investigant un antic assassinat, mai resolt, a l’habitació del costat, mentre es pregunta com s’escriu un bon llibre. A la venda al juny.

Novetats editorials mesos desconfinament

‘El árbol de la lengua’

Lola Pons Rodríguez. Arpa.

La catedràtica Lola Pons Rodríguez reflexiona sobre la llengua i les seves mutacions, sobre com la utilitzem i de quina manera el seu ús ens defineix com a individus. L’autora reivindica la llengua com a eina per entendre el món i com a instrument maleable, contra aquells que defensen la seva puresa. Es tracta del seu segon llibre després de l’exitós ‘Una lengua muy muy larga’. A la venda el mes de juny.

Notetats editorials desconfinament

Maig 2020

‘Els homes invisibles’

Joan Perucho. Comanegra.

En el centenari del naixement de l’escriptor barceloní es publica un recull de dos dels seus relats: ‘Diana i la mar morta’ (1953) i ‘Cendres & Diamants’ (1989), en què l’autor juga amb la prosa i la poesia, el microconte i la memòria.

Novetats editorials mesos desconfinament

‘Pandèmia’

Slavoj Zizek. Anagrama.

Com ens afectarà la pandèmia, un cop el confinament acabi? Què suposarà per l’ordre social? El filòsof Slavoj Zizek planteja una revolució integral de la nostra societat al seu assaig sobre la crisi.

Novetats editorials mesos desconfinament

‘A propòsit de no res’

Woody Allen. Alianza Editorial.

Feia molts anys que es parlava d’unes possibles memòries de Woody Allen, i ara, per fi, es posen a la venda. Allen repassa els seus inicis com a comediant i guionista de televisió, teatre i cinema. Una autobiografia polèmica en què flota l’ombra de la seva relació amb Mia Farrow i amb Soon-Yi.

Novetats editorials mesos desconfinament

‘Dietarios de Madrid’

Josep Pla. Destino.

El jove Josep Pla va deixar escrits dos dietaris sobre la seva vida a Madrid: un del 1921, quan l’escriptor tenia 24 anys, i un altre de 1931, en què documenta l’adveniment de la II República.

Novetats editorials mesos desconfinament

‘La crida del bosc’

Jack London. L’Altra Tribu.

El Buck és un gos casolà a qui uns desaprensius s’emporten a l’Àrtic per a que arrossegui trineus. Allà, passarà moltes aventures i sentirà despertar el seu cantó més animal. Jack London va escriure aquest clàssic de la literatura, que es pot llegir a qualsevol edat. L’Altra Tribu el recupera ara en la seva versió íntegra i amb una nova traducció a càrrec de Ferran Ràfols.

Novetats editorials mesos desconfinament

‘El retorn d’ABBA’

Marc Ros. Rosa dels Vents.

El cantant de Sidonie, Marc Ros, debuta com a escriptor amb la història de tres personatges frustrats amb les seves vides que es reuneixen en una casa de Cadaqués per reivindicar la seva amistat i compartir les seves penes. I tot, amb el Mediterrani com a paisatge físic i emocional.

Novetats editorials mesos desconfinament

‘La piel’

Sergio del Molino. Alfaguara.

L’escriptor madrileny Sergio del Molino és un dels noms més prometedors de les lletres espanyoles actuals. A ‘La piel’, reflexiona sobre la importància de la imatge i de la cosmètica, de la pell, en definitiva, al llarg de la història i en la figura del protagonista, que pateix una malaltia cutània.

Novetats editorials mesos desconfinament

‘Nueve perfectos desconocidos’

Liane Moriarty. Suma de Letras.

L’autora de la novel·la en què es basa la sèrie d’HBO ‘Big little lies’ torna amb un nou títol. Una escriptora de llibres romàntics s’instal·la en un balneari per relaxar-se, i ben aviat s’interessa per la resta dels inquilins i, sobretot, per la directora del negoci. Però algunes coses no són com semblen i, aviat, tots voldran fugir d’aquest balneari.

Novetats editorials mesos desconfinament