La barcelonina Eva Baltasar era una desconeguda per a una bona part del públic fa tot just tres anys, i no és que no hagués fet coses, fins llavors. Llicenciada en Pedagogia, va publicar 10 poemaris entre 2008 i 2017, i tots i cada un d’aquests van ser premiats. Tot i això, com dèiem, el nom d’Eva Baltasar va començar a enfilar-se a les llistes dels més venuts a partir de la seva primera novel·la: ‘Permagel’, que en pocs mesos es va convertir en un dels grans fenomens recents de les lletres catalanes. Una prosa poètica al servei del desig, les relacions sexoafectives entre dones, la visió políticament incorrecta de la maternitat o un sentit de l’humor aspre i desarmant la van convertir en Premi Llibreter i van fer que se’n venguessin 25.000 exemplars. Ara, l’Eva viatja fins a Islàndia per presentar-nos ‘Boulder’, i nosaltres hem aprofitat que era tan a prop de l”Àrtic’ per convidar-la al nostre sofà, on intentarem trencar el gel i buscar les escletxes entre les roques.

 

 Ser mare, quan no ho vols

A ‘Boulder’, la protagonista de la història viu a Islàndia una vida anodina en què el seu principal focus de felicitat és la seva parella, la Samsa. Un dia, però, un gerro d’aigua freda li cau al damunt: la Samsa vol ser mare. Ben aviat, la relació canvia, mentre la narradora constata que la persona a qui s’estima es transforma en una dona embogida per una maternitat egoista, que l’exclou de la relació. Amb aquests materials, Eva Baltasar escriu una novel·la sobre l’allunyament d’una parella, la solitud, l’amor i les impostures de la família.

“El sexe té importància, una importància capital. De fet, tots son fruit del sexe. Bon o mal sexe o com li vulguis dir. Però sí, per a mi és important tant el desig com la manca de desig, que és monstruosa. I com que tot són experiències viscudes, i intensament, quan entro en aquests temes em surten les pàgines soles.”

Eva Baltasar Boulder

El triomf inesperat d’Eva Baltasar

Eva Baltasar no volia escriure ‘Permagel’. Com ella mateixa explica, la redacció de la seva primera novel·la va començar quan va començar a visitar una psicòloga, que li va recomanar que escrivís sobre ella mateixa. Però Baltasar va decidir que era més divertit introduir petites mentides en la història, i d’aquí va néixer un interès pel relat de ficció que la va dur a deixar la teràpia i a concentrar-se en ‘Permagel’. Convertit en un dels grans èxits de Club Editor, ara publica ‘Boulder’, mentre enllesteix ‘Mamut’, la tercera part de la trilogia.

Eva Baltasar Permagel