Confinament gossos 1

El pla de desescalada després de l’emergència del coronavirus que ha fixat el Govern espanyol preveu cinc fases diferents: les fases 0, 0,5, 1, 2 i 3. S’apliquen de manera gradual i desigual a les diverses províncies, en funció de l’evolució de la covid- 19 a cada territori. A cada fase hi haurà noves mesures de desconfinament, però… què puc fer i què no? Us ho expliquem.

Fases de desconfinament

  • Fase 0: Permet la sortida dels nens de 12 h a 19 h i de 6 h a 10 h i de 20 h a 23 h. Amb el mateix horari es podrà sortir a passejar a un radi d’un quilòmetre del domicili i amb només un acompanyant amb qui es convisqui. També podran obrir comerços amb cita prèvia (perruqueries i restaurants per recollir menjar).
  • Fase 0,5: És l’actual. La fase 0,5 a Barcelona és un pas intermedi entre la fase 0 i la 1. Es permet anar a establiments comercials sense cita prèvia i s’amplia el permís d’obertura als comerços de més de 400m2. En aquesta fase poden obrir els centres escolars en fase administrativa -per exemple, per fer la preinscripció escolar– els centres d’innovació i les instal·lacions cientificotècniques. La fase 0,5 permet també obrir biblioteques tot i que les de Barcelona ja han anunciat que encara no ho faran i museus, que tampoc obriran portes encara.
  • Fase 1:  Es poden obrir terrasses amb el 50 % de l’aforament, hotels i allotjaments turístics.
  • Fase 2: Els restaurants poden obrir amb 30 % d’aforament, cinemes, mobilitat a segones residències dins la mateixa província. Centres comercials oberts, excepte les zones comunes. El departament d’Educació vol que les escoles estiguin obertes en aquesta fase tot i que no per fer-hi activitat lectiva.
  • Fase 3: Poden obrir les discoteques i locals nocturns amb el 50 % de l’aforament i protocols de tornada de treballadors al lloc de treball.
  • Fase 4: Nova normalitat.

1. Sortides al carrer

A la fase 0 es permet  sortir de casa per fer una hora d’exercici i també un passeig en família de 6 h a 10 h i de 20 h a 23 h. Les persones dependents o majors de 70 anys ho poden fer de 10 h a 12 h i de 19 h a 20 h, mentre que els nens han de fer-ho de 12 h a 19 h. A mesura que s’avanci en les fases de desconfinament, les persones podran sortir al carrer per fet totes les activitats que estiguin permeses

2. Visites a familiars i amics

Es preveuen a la fase 1. Les trobades però seran amb condicions: només en cas que familiars i amics visquin a la mateixa província i no siguin població vulnerable ni tinguin patologies prèvies. Les trobades es podran fer en domicilis o establiments oberts i falta per determinar quantes persones hi podran participar.

Les reunions amb gent gran s’han d’acabar de dissenyar i les visites a les residències no es preveuen fins a la fase 3. 

3. Bars i restaurants

L’activitat als locals de restauració es recupera a poc a poc. Durant la fase 0 es pot anar a buscar menjar per emportar, mai per consumir a l’interior . A la fase 1, bars i restaurants podran obrir les terrasses amb aforament limitat al 30 %. A la fase 2 bars i restaurants podran obrir l’interior amb un terç de la capacitat.

4. Comerços

En fase 0, petits locals, com ara perruqueries, ja poden atendre clients amb cita prèvia i de forma individual. A la fase 0,5 s’elimina la cita prèvia i s’amplia el permís d’obertura als comerços de més de 400m2. Poden obrir sempre que es restringeixi la zona d’ús dels compradors i tot allò que superi les dimensions autoritzades quedi tancat al públic. Pel que fa a les rebaixes, els botiguers poden oferir descomptes sempre i quan no impliquin aglomeracions.

Els centres comercials no obriran fins a la fase 3.

5. Cinema, teatre i concerts

Els museus podran rebre visites a partir de la fase 1 amb un terç de la capacitat. Una mesura que també s’aplicarà en el cas d’actes i espectacles en sales, tot i que si són a l’aire lliure el topall serà de 200 persones. L’aforament s’anirà augmentant de mica en mica. En la fase 2 començaran a funcionar cinemes i teatres, també amb restriccions.

6. Segones residències

A partir de la fase 2 es podrà anar a la segona residència només en cas que es trobi a la mateixa província que el domicili habitual. Si no és així, no s’hi podrà anar fins que el pla de desconfinament conclogui.

7. Funerals

A la fase 0,5 es flexibilitzaran les vetlles per les víctimes de coronavirus. Es permet que hi assisteixin un màxim de 10 persones i 15 si el funeral es fa en un espai obert. I en la 2, s’ampliarà el nombre de persones que podran acomiadar-se del difunt.

8. Platges

A partir de la fase 0,5 -concretament el 20 de maig- Barcelona obrirà les platges per passejar i córrer per la sorra de 6 h a 20 h, tot i que encara no estarà permès ni el bany recreatiu ni pendre el sol a la sorra. Les platges no podran rebre banyistes fins a la fase 3 amb condicions encara per concretar.