toc queda gossos

A partir del 19 de juny arriba la nova normalitat a Catalunya, posant fi a la desescalada per fases: Què es pot fer a la nova normalitat?
El pla de desescalada després de l’emergència del coronavirus que ha fixat el Govern espanyol preveu cinc fases diferents: les fases 0, 0,5, 1, 2 i 3. S’apliquen de manera gradual i desigual a les diverses províncies, en funció de l’evolució de la covid- 19 a cada territori. A cada fase hi haurà noves mesures de desconfinament, però… què puc fer i què no? Us ho expliquem.

Fases de desconfinament

  • Fase 0: Permet la sortida dels nens de 12 h a 19 h i de 6 h a 10 h i de 20 h a 23 h. Amb el mateix horari es podrà sortir a passejar a un radi d’un quilòmetre del domicili i amb només un acompanyant amb qui es convisqui. També podran obrir comerços amb cita prèvia (perruqueries i restaurants per recollir menjar).
  • Fase 0,5: És l’actual. La fase 0,5 a Barcelona és un pas intermedi entre la fase 0 i la 1. Es permet anar a establiments comercials sense cita prèvia i s’amplia el permís d’obertura als comerços de més de 400m2. En aquesta fase poden obrir els centres escolars en fase administrativa -per exemple, per fer la preinscripció escolar– els centres d’innovació i les instal·lacions cientificotècniques. La fase 0,5 permet també obrir biblioteques tot i que les de Barcelona ja han anunciat que encara no ho faran i museus, que tampoc obriran portes encara.
  • Fase 1:  Es poden obrir terrasses amb el 50 % de l’aforament, hotels i allotjaments turístics.
  • Fase 2: Els restaurants poden obrir amb un 30 % d’aforament, així com els cinemes. Es permet la mobilitat a les segones residències dins la mateixa província. Els centres comercials poden obrir, excepte les zones comunes. El departament d’Educació vol que les escoles estiguin obertes en aquesta fase tot i que no per fer-hi activitat lectiva. S’eliminen les franges per passejar dels nens i les permeses per fer esport, tot i que es mantenen els horaris per a les persones dependents o majors de 70 anys.
  • Fase 3: Es poden fer reunions de fins a 20 persones, poden obrir les barres dels bars i teatres i cinemes amb el 50% d’aforament. També poden obrir els casinos i els bingos i es poden fer congressos de fins a 80 assistents. A més, en aquesta fase poden obrir tots els comerços sense límit de superfície, amb un aforament no superior al 50%, així com les zones comunes dels centres comercials. També es poden fer activitats culturals en biblioteques i museus i activitats de lleure dirigides als joves i infants.
  • Fase 4: Nova normalitat.

1. Sortides al carrer

A la fase 0 es permet sortir de casa per fer una hora d’exercici i també un passeig de 6 h a 10 h i de 20 h a 23 h. Les persones dependents o majors de 70 anys ho poden fer de 10 h a 12 h i de 19 h a 20 h, mentre que els nens han de fer-ho de 12 h a 19 h. A partir de la fase 1, els nens poden sortir al carrer acompanyats de més d’un adult, tot i que son vigents encara les franges horàries. Un cop en fase 2, s’eliminen les franges horàries dels infants, que poden sortir durant tot el dia i tants cops com vulguin. També en la fase 2, s’eliminen les franges per a la pràctica esportiva i passejar, tot i que es mantenen per a col·lectius vulnerables com ara la gent gran. Els passejos i l’esport en la fase 2 es poden fer més enllà del propi municipi.

2. Visites a familiars i amics

Estan previstes des de la fase 1. En aquest moment, les trobades poden ser de fins a 10 persones en domicilis o establiments oberts i sempre dins la mateixa regió sanitària. En el cas de Barcelona i les àrees sanitàries metropolitana nord i sud, la circulació de persones es permet a partir de dilluns dia 1 de juny. A partir de la fase 3, les reunions poden ser de fins a 20 persones.

3. Bars i restaurants

L’activitat als locals de restauració es recupera a poc a poc. Durant la fase 0 es pot anar a buscar menjar per emportar, mai per consumir a l’interior . A la fase 1, bars i restaurants poden obrir les terrasses amb aforament limitat al 30 %. Mentre que a la fase 2, poden obrir l’interior amb un terç de la capacitat. A la fase 3, es pot consumir a la barra dels bars, restaurants i hotels sempre mantenint la distància de seguretat entre clients o grups de clients de dos metres. A més, les terrasses a l’aire lliure poden obrir al 75% de la seva capacitat.

4. Comerços

En fase 0, petits locals, com ara perruqueries, ja poden atendre clients amb cita prèvia i de forma individual. A la fase 0,5 s’elimina la cita prèvia i s’amplia el permís d’obertura als comerços de més de 400m2. Poden obrir sempre que es restringeixi la zona d’ús dels compradors i tot allò que superi les dimensions autoritzades quedi tancat al públic. Pel que fa a les rebaixes, els botiguers poden oferir descomptes sempre i quan no impliquin aglomeracions.

Un cop a la fase 3, està permès que obrin tots els comerços sense límit de superfície, amb un aforament no superior al 50%, així com les zones comunes dels centres comercials.

5. Cinema, teatre i concerts

Els museus poden rebre visites a partir de la fase 1 amb un terç de la capacitat. Una mesura que també s’aplicarà en el cas d’actes i espectacles en sales, tot i que si són a l’aire lliure el topall serà de 200 persones. L’aforament s’anirà augmentant de mica en mica. En la fase 2 començaran a funcionar cinemes i teatres al 30% i a la fase 3 ja podran estar al 50% de la seva capacitat. A la fase 3 estan permeses les activitats culturals en biblioteques i museus i activitats de lleure dirigides als joves i infants.

6. Segones residències

A partir de la fase 2 es podrà anar a la segona residència només en cas que es trobi a la mateixa província que el domicili habitual. Si no és així, no s’hi podrà anar fins que el pla de desconfinament conclogui.

7. Funerals

A la fase 0,5 es flexibilitzaran les vetlles per les víctimes de coronavirus. Es permet que hi assisteixin un màxim de 10 persones i 15 si el funeral es fa en un espai obert. En la 2, s’amplia el nombre de persones que poden acomiadar-se del difunt fins a amb un límit màxim de 25 persones a l’aire lliure i 15 en espais tancats. 

8. Platges

A partir de la fase 0,5 Barcelona obre les platges per passejar i córrer per la sorra de 6 h a 20 h, tot i que encara no està permès ni el bany recreatiu ni pendre el sol a la sorra. A la fase 2, es pot accedir a les platges de la mateixa unitat territorial establerta en el pla de desescalada. Es permet la pràctica d’activitats esportives, professionals i d’esbarjo a les platges, sempre que es puguin desenvolupar individualment i sense contacte físic, permetent la distància de separació de 2 metres.

Les platges no poden rebre banyistes fins a la fase 3 amb condicions encara per concretar.

9. Hotels i allotjaments turístics

Els hotels i allotjaments turístics poden obrir a la fase 1, això sí, les zones comunes han d’estar tancades fins a la fase 2, quan està permesa l’obertura sense superar un terç de l’aforament. A la fase 3, les zones comunes d’aquests establiments poden arribar al 50% de la seva potencial ocupació i, a més, es poden reobrir els centres reacreatius turístics, zoològics i aquaris amb un aforament màxim del 50%.

10. Piscines

Les piscines poden obrir en els territoris que passin a fase 1 per a la pràctica esportiva, sempre sense contacte físic i mantenint les mesures de seguretat i protecció i la distància de seguretat de dos metres. A més, s’haurà de respectar el límit del 30% de capacitat d’aforament d’ús esportiu de cada piscina.