Aula d'una escola

La crisi del coronavirus està afectant molt l’últim tram del curs escolar 2019-20. I, si bé el conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha reiterat en una entrevista a Ràdio4 que el curs acabarà telemàticament, ha assegurat també que, si la situació sanitària ho permet, els centres educatius estaran oberts abans de l’estiu. El conseller ha explicat que l’objectiu és acompanyar els alumnes que es troben al final d’etapes educatives determinants com ara segon de batxillerat i fer “algunes tutories individuals voluntàries”. A més, Bargalló ha recordat que les famílies que no puguin fer la preinscripció per internet, prodran fer-ho presencialment als centres educatius entre el 19 i el 22 de maig.

 

Més inversió i més professors el curs vinent

De cara al curs vinent, Bargalló ha dit que caldrà adaptar-se a les noves recomanacions sanitàries i, per tant, s’haurà d’incorporar un nou protocol de seguretat i higiene per professors i alumnes. Per garantir les distàncies de seguretat -ha explicat- les escoles hauran d’ocupar tots els espais per tenir tots els alumnes a la vegada en grups reduïts, sobretot en el tram de 0 a 12 anys. També ha afegit que el departament haurà de respondre a la situació amb més inversió i despesa per contratactar nés professors. Això sí, el conseller assegura que Educació treballa amb la hipòtesi que la “nova normalitat acabi imposant un model híbrid” amb variacions en els horaris d’entrada, els espais, el transport escolar i amb grups reduïts.

Pel que fa les llars d’infants, el conseller ha reconegut que la idea és que puguin reobrir al setembre “de manera segura” i no ha descartat que puguin obrir portes abans, al juny.

Atenció personalitzada

Ara per ara i, a les portes de finals de curs, Bargalló ha explicat que les escoles no han de prioritzar el currículum, sinó l’acompanyament als alumnes que canvien d’etapa, als quals s’ha de garantir una “atenció personalitzada”. Pel que fa als mesos d’estiu, el conseller ha dit que les escoles i els instituts que obren al juny haurien d’estar oberts tot l’estiu per donar suport a l’educació en el lleure.