La decisió del Departament de Salut d’impulsar un pla d’obertura dels centres educatius en la fase 2 incomoda algunes escoles de la ciutat, ja que encara veuen prematur reobrir els centres en un hipotètic canvi de fase. El sindicat de docents USTEC-STEs així ho recull en un comunicat en què afirma que aquesta reobertura “no respon a paràmetres pedagògics, sinó polítics i econòmics”, i que els sembla més “un experiment que no una necessitat real”. La reacció també ha arribat des de les direccions de les escoles públiques del districte de Gràcia, que han enviat un comunicat als pares dels alumnes en què manifesten que és indispensable que la reobertura dels centres de P3 a 6è garanteixi la màxima seguretat.

La Coordinadora d’AMPA/AFA de les escoles públiques de Gràcia també s’hi ha pronunciat. A través de diferents punts reclama que sigui el Departament d’Educació qui garanteixi tutories i acompanyament emocional als alumnes, a més de consensuar una forma única per a tots els centres pel que fa a l’atenció que mereix l’alumnat. Referma també que és Educació “com a garant del dret a l’educació” qui ha d’elaborar un pla de contingència real per evitar que “les escoles veïnes” puguin prendre decisions diferents.

Les mesures de salut, a càrrec de cada centre

En el mateix comunicat la coordinadora critica que Salut deixi en mans de cada centre l’elaboració d’un pla de salut i prevenció i defensa que haurien de ser els poders públics aquells que garantissin tots els protocols. Entre les mesures recomanen les següents: fer proves de PCR als treballadors, tres torns de neteja diaris, ús de mascaretes i pantalles facials, un distanciament social de quatre metres quadrats, i una plantilla necessària per compatibilitzar el treball presencial i el telemàtic.

La membre de la Coordinadora d’AFA de Gràcia, Esther Murillo, ha advertit que el fet de reobrir a la fase 2 desvia l’atenció sobre què passarà el curs vinent: “Obrir ara per 11 dies suposa perdre de vista que l’objectiu és poder reobrir presencialment al setembre”, ha dit.

La FaPaC defensa la reobertura

La presidenta de Federació d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes (FaPaC), Lidón Gasull, ha dit que “no ho entenem” i defensa que la reobertura “s’hauria d’haver fet de forma ordenada, prioritzant els alumnes que més ho necessiten”, com els que acaben cicle aquest curs (6è de primària, 4t d’ESO o 2n de batxillerat).

Sant Martí no obrirà les aules de 3 a 6 anys

Precisament, la manca d’un criteri únic sobre la reobertura d’escoles i instituts durà alguns centres a obrir parcialment. A Barcelona, almenys a Sant Martí, les juntes directives han decidit no acollir alumnes de 3 a 6 anys “atenent a la responsabilitat d’oferir un entorn segur i saludable per a tothom”. Fonts consultades per betevé han explicat que famílies de la resta de districtes de la ciutat han rebut comunicats similars.