La Taula del Tercer Sector valora positivament l’aprovació de l’ingrés mínim vital, tot i que amb matisos. La federació d’entitats socials considera essencial que aquesta ajuda arribi amb celeritat, ja que el nombre de casos de persones que demanen ajuda a organitzacions socials ha augmentat molt les últimes setmanes.

Des de l’inici de la crisi del coronavirus s’han detectat quatre perfils de persones que demanen ajuda a entitats socials. Hi ha persones que ja estaven en situació de crisi anteriorment, però també dones que treballaven en economies submergides i que ara no tenen dret a cap prestació. A més, s’hi han afegit la gent afectada pels retards i errors dels ERTO i les persones que estan entrant a l’atur ara.

En aquest sentit, Enric Morist, vicepresident de la Taula, explica que els preocupa especialment el que passarà a finals de juny quan acabin molts ERTO. “Hi haurà molta gent que no podrà recuperar els seus treballs i anirà a l’atur”.

“Molts col·lectius no estaran coberts per aquesta ajuda”

Morist també considera que s’haurà de tenir en compte que molts col·lectius “no estaran coberts i necessitaran altres mesures de protecció”. Per exemple, parla de “persones en situació irregular, persones sense llar o joves de 18 a 23 anys que també estan en situació de pobresa”. Per això, la Taula del Tercer Sector estimula el govern de Catalunya i el govern de l’Estat perquè, a banda d’aquest ingrés, es tinguin en compte la resta de col·lectius.

Facilitar els tràmits

A més, demana que es facilitin els tràmits perquè la gent no s’hagi de preocupar per “la part més burocràtica”. Per exemple, “seria necessari fer un únic tràmit conjunt” per a la gent que vulgui complementar la prestació de l’ingrés mínim vital amb la de la renda garantida de la Generalitat.