El Procicat ha aprovat una pròrroga de 10 dies en el tancament de bars i restaurants, gimnasos, cinemes i teatres, segons ha explicat la consellera de Salut, Alba Vergés. Aquesta mesura es va decretar el 14 d’octubre per mirar de fer front a la segona onada de contagis de coronavirus i, en un principi, havia de durar només dues setmanes. Amb la nova pròrroga, la restauració, la cultura i els gimnasos hauran estat tancats, almenys, 38 dies (fins al 22 de novembre, inclòs).

L’únic sector que se salva de la pròrroga són els centres d’estètica, que Salut considera que poden reobrir a partir d’aquest dissabte. Això sí, amb mesures, restriccions i un sistema de cita prèvia. En aquest cas, els centres d’estètica hauran romàs tancats un total de 28 dies. Vergés ha justificat les mesures perquè “és imprescindible un esforç més ara que estem en el bon camí”.

Per la seva banda, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha admès que “sé que és molt dur i complicat” per als sectors afectats seguir 10 dies més amb les persianes abaixades, però ha advertit que “és estrictament necessari” fer-ho. En aquest sentit, Argimon ha celebrat que les dades de contagis, ingressos hospitalaris i saturació de les UCI avalen les restriccions decretades.

Terrasses obertes el 23 de novembre?

Vergés també ha explicat que el Departament de Salut també està elaborant un pla de desescalada de les restriccions prorrogades per anar-les flexibilitzant un cop passin aquests 10 dies. En aquest sentit, Vergés ha dit que s’està treballant perquè a partir del 23 de novembre puguin reobrir les terrasses de bars i restaurants, com també altres activitats a l’aire lliure.

Discrepàncies dins del govern

L’allargament de les mesures restrictives arriben després que s’hagin evidenciat les discrepàncies entre JxC i ERC, socis de govern a la Generalitat de Catalunya. Aquesta setmana el Departament d’Empresa (liderat per Ramon Tremosa, de JxC) va elaborar una proposta de desescalada per als sectors afectats, que permetria la reobertura de les terrasses aquest mateix divendres. Un pla que, per tant, va en contra del full de ruta del Departament de Salut (encapçalat per Alba Vergés, d’ERC).

terrassa buida a rambla de Catalunya

A tot plegat, el Gremi de Restauració de Barcelona va advertir que el pla de desescalada proposat per Empresa és insuficient, i que l’únic que els val és el seu propi pla, batejat com pacte del Majestic. Aquest pacte -rubricat per restauradors- pretén obrir bars i restaurants (tant a l’interior com a la terrassa) a partir d’aquest divendres.

Esglésies, limitades a 100 persones

L’última resolució del Procicat també afegeix més restriccions als centres de culte religiós. Si fins ara se n’havia limitat l’aforament al 30 %, ara també es marca que, com a molt, hi podrà haver 100 persones alhora dins d’una església, mesquita o qualsevol altre centre de culte.

Precisament aquesta darrera setmana s’ha generat polèmica al voltant d’una missa oficialitzada a la Sagrada Família, en la qual hi van participar més de 550 persones. Malgrat tenir l’aprovació del Procicat, les crítiques de diversos àmbits de la política i de -en especial- del sector cultural van forçar el Departament de Salut a obrir una investigació.

Sagrada Família

Es dona la circumstància que entre els assistents a la beatificació a la Sagrada Família hi havia el tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle (l’interlocutor de l’Ajuntament dins del Procicat), el comissionat de Diàleg Intercultural, Khalid Ghali, i un director general de la Generalitat (Xavier Bernadí).

Es manté el confinament perimetral

A banda del tancament dels sectors directament relacionats amb l’oci i l’activitat social (d’on els governs han avisat que provenien bona part dels contagis), Catalunya manté almenys 10 dies més el confinament perimetral i el confinament municipal els caps de setmana (des de les 22 h del dijous fins a les 6 h del dilluns següent), així com també el toc de queda nocturn (entre les 22 h de la nit i les 6 h de l’endemà).

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha explicat que aquest dijous s’ha aprovat la pròrroga dels dos confinaments i el toc de queda, tot i que ha obert la porta a modificacions dels confinaments “en la mesura que els índexs mèdics s’estabilitzin”. En concret, Sàmper ha apuntat a l’ampliació de l’àrea afectada pels confinaments de cap de setmana (ha parlat de la possibilitat de fer-ho per comarques).

Pel que fa al confinament perimetral de tot Catalunya, el conseller d’Interior ha assegurat que en un futur es podrà modificar; això sí, sempre en funció de les dades d’evolució de la pandèmia. En canvi, en relació al toc de queda nocturn, Sàmper ha sentenciat: “Ens ha d’acompanyar durant molt de temps”.