El govern català ha anunciat aquest dijous l’enduriment de les mesures i noves restriccions que s’allargaran 15 dies més. La Generalitat assegura que la força de la segona onada requereix “actuar amb la màxima contundència” per aconseguir “una aturada social. Entre les mesures, s’ha establert el confinament perimetral municipal de cap de setmana. Aquest confinament entrarà en vigor a les 6 del matí d’aquest divendres 30 d’octubre i s’acabarà a les 6 del matí de dilluns 2 de novembre, per evitar que la gent avanci les sortides de cap de setmana. També s’aplicarà un confinament territorial i no es permetran les entrades i sortides de Catalunya.

Tancament perimetral de Catalunya durant la setmana

El govern ha anunciat el tancament perimetral de Catalunya, un confinament territorial, no només el cap de setmana, sinó també entre setmana, per tant, no es permetran les entrades i sortides de Catalunya.

Confinament als municipis el cap de setmana

El confinament de cap de setmana als municipis inclou també part del divendres i del dilluns. L’horari és des de les les 6 del matí de divendres 30 d’octubre fins a les 6 del matí de dilluns 2 de novembre, amb l’excepció de desplaçaments justificats, com per exemple, els desplaçaments per motius laborals. L’objectiu és limitar al màxim els desplaçaments personals.

Per vetllar pel compliment de les restriccions perimetrals, el Departament d’Interior ha assegurat que hi haurà 5.000 efectius dels Mossos dedicats en exclusiva. Una feina que es farà en col·laboració amb les policies locals de tots els municipis.

Tots Sants i els cementiris, l’excepció

L’excepció al confinament perimetral dels municipis serà aquest cap de setmana. Per Tots Sants, és a dir, el 31 d’octubre i l’1 de novembre, es permetran desplaçaments dins de les poblacions de la mateixa comarca per anar als cementiris. El govern permetrà la mobilitat durant aquests dos dies per evitar les aglomeracions en el cap de setmana. 

També es permetrà fer activitats esportives a l’aire lliure en municipis colindants. A banda, també podran fer desplaçaments les persones que gaudeixin d’un permís penitenciari en cap de setmana.

Se suspèn l’activitat cultural

El govern també suspèn tota activitat cultural oberta al públic amb el tancament de teatres, cinemes i auditoris, tant pel que fa a recintes oberts com tancats.

Pel que fa als arxius, museus, galeries d’art i sales exposicions podran continuar oberts, però amb un aforament màxim del 30 %. Pel que fa a les biblioteques, l’obertura es limitarà al préstec, és a dir, a la recollida de llibres i documents.

Tanquen gimnasos, i se suspenen actes esportius i entrenaments

També se suspèn totes les activitats esportives,  els entrenaments, tret dels centres d’alt rendiment, i s’ajornen totes les competicions esportives previstes a Catalunya, amb l’excepció de les competicions oficials estatals i internacionals, que s’hauran de fer sense públic.

Comerços de més de 800 metres quadrats, també tancats

Pel que fa al comerç, es tanquen centres i recintes comercials, només podrà funcionar els que tinguin menys 800 metres quadrats. En aquest cas, l’excepció a la norma seran els punts de venda d’alimentació, productes de primera necessitat o higiene.

Els establiments de menys de 800 metres quadrats podran obrir, però hauran de reduir l’aforament al 30 %. En el cas dels establiments que tinguin més de 800 metres quadrats, hauran de reduir o limitar la superfície.

Les farmàcies i perruqueries podran continuar aixecant la persiana, sense limitació de superfície.

Pel que fa als actes religiosos, també s’estableix una limitació d’aforament al 30 %.

A més, també es prorroga el tancament al públic de bars i restaurants. Això sí, es manté el servei de menjar a domicili. Queden exclosos de la prohibició el servei de restauració d’hotels i també de centres sanitaris.

Escoles i instituts oberts

Les escoles i els instituts continuaran obertes. En aquest cas, el Procicat també ha aprovat algunes recomanacions d’educació a distància que afecten els ensenyaments de batxillerat i la Formació Professional. En aquest cas, tot el que es pugui es farà telemàtic, i només seran presencials les pràctiques, examens i avaluacions.

També se suspenen les activitats de lleure i infantil i juvenil i les activitats extraescolars, amb l’excepció de les activitats que es facin dins del centre i les que organitzin les famílies.

En l’àmbit laboral, continua la recomanació de teletreball.

Transport públic al 100 %

El servei de transport públic es mantindrà al 100 %, tot i que es produeixi una disminució de la demanda, per garantir que no es produeixin aglomeracions i es pot mantenir la distància.

Noves mesures que duraran 15 dies

Totes aquestes mesures duraran 15 dies i després es revisaran per augmentar-les, relaxar-les o bé mantenir-les. Les mesures s’han tancat en una reunió extraordinària del Procicat. Un cop aprovades, el govern les acompanyarà d’ajudes de suport i acompanyament pels àmbits que es veuen afectats per les noves restriccions.

300 milions d’euros en ajudes

El govern també ha aprovat un nou paquet d’ajudes que implicaran mobilitzar 300 milions d’euros a addicionals, per compensar els sectors afectats. D’aquests, 50 milions es destinaran al sector cultural, l’educació, el lleure i els clubs esportius federats; i 50 milions més pel sector de la restauració i els centres d’estètica, que se sumaran als 40 milions ja anunciats dies enrere.

També hi haurà mesures de suport social amb 200 milions d’euros per ampliar el pressupost de la Renda Garantida de Ciutadani i una aportació al Banc d’Aliments. A banda, també es destinaran fons a sectors econòmics afectats per la crisi econòmica com la indústria, el turisme i el sector agroalimentari.

També s’aprovarà un decret llei que limiti els desnonaments durant estat alarma. A banda la Generalitat modificarà l’IRPF perquè els treballadors afectats per ERTO no hagin de pagar més en la declaració de renda.