L’efecte de la campanya de vacunació en les residències de gent gran s’està notant en les xifres de contagis per coronavirus, on són molt més baixes que en el conjunt de Catalunya. Des de l’inici de la pandèmia, els casos detectats a les residències de gent gran confirmats amb una prova PCR o un test antigènic (TA) ja arriben als 30.406.

Pel que fa a les defuncions per covid-19 en aquests centres, 4.529 persones han mort des de l’inici de la pandèmia, el 21 % del total de decessos a Catalunya. Recollim les dades que facilita cada dia el Departament de Salut sobre l’afectació de la covid-19 a les residències geriàtriques.

Un 79 % menys de casos en un mes

Segons l’últim balanç del Departament de Salut, durant el mes de març es van detectar 136 positius a les residències geriàtriques. Per tant, de mitjana, s’han confirmat quatre casos cada dia en aquests centres. Un mes abans, al febrer, es van registrar 647 positius per covid-19 entre la població resident. És a dir, en un mes, el nombre de contagis en les residències de gent gran s’ha reduït en un 79 %.

En total, durant la primera quinzena de març s’han detectat 90 positius a les residències geriàtriques amb una prova PCR o un test antigènic. Durant la segona quinzena del mes, se n’han confirmat pràcticament la meitat, 46.

El 94 % dels residents han rebut les dues dosis de la vacuna

La població resident ha estat el primer grup a rebre la vacuna contra la covid-19. Fins al 5 d’abril, s’han vacunat 59.902 residents i treballadors de residències geriàtriques i, d’aquests, 56.294 ja han rebut la segona dosi.

Menys d’un 2 % de positivitat mitjana durant el març

Al llarg del mes de març s’han realitzat 1.602 proves PCR i tests antigènics a persones que viuen en residències geriàtriques de Catalunya. D’aquestes, un 1,6 % va tenir un resultat positiu. Podem observar com des de l’inici de la campanya de vacunació, la positivitat mitjana a les residències geriàtriques s’ha mantingut per sota del 5 %.

Els percentatges actuals queden lluny dels que es registraven en la primera onada de la pandèmia: de mitjana, un 54,1 % de les PCR fetes a residents entre el 23 i el 29 de març van ser positives.

El 4,9 % dels casos confirmats a Barcelona són residents

A Barcelona, s’han confirmat amb una prova PCR o un test antigènic 5.648 casos positius en residències geriàtriques. Aquesta xifra suposa el 4,9 % dels casos registrats en conjunt de la ciutat, 116.395 segons l’últim balanç de l’Agència de Salut Pública de Barcelona. Si mirem la proporció de positius entre residents respecte als casos totals detectats cada dia a la ciutat, veurem que des del 16 de febrer el percentatge és, de mitjana, inferior a 1. Molt diferent va ser la situació en la primera onada de la pandèmia. El 19 d’abril, els positius confirmats entre la població que viu en residències de gent gran de Barcelona van suposar un 67,3 % respecte a tots els casos registrats aquell mateix dia a la ciutat.

Dels 5.648 casos confirmats en les residències de la ciutat, un 72,4 % (4.087) són dones. Els 1.561 positius restants corresponen a homes residents.

Una de cada tres morts en residències ha tingut lloc a Barcelona

Des de l’inici de la pandèmia, s’han registrat 4.529 defuncions en residències geriàtriques a tot Catalunya. D’aquestes, un 32 % s’han produït a Barcelona, 1.453.