Des de l’inici de la pandèmia, els casos detectats a les residències de gent gran confirmats amb una prova PCR o un test antigènic (TA) ja arriben als 31.834. La cinquena onada ha comportat un increment dels casos entre la població resident. Tot i això, a diferència de la resta de Catalunya, no s’han superat els registres d’onades anteriors.

Pel que fa a les defuncions per covid-19 en aquests centres, 4.566 persones han mort des de l’inici de la pandèmia, el 20 % del total de decessos a Catalunya. Recollim les dades que facilita el Departament de Salut sobre l’afectació de la covid-19 a les residències geriàtriques.

Els casos tornen a superar el centenar en la cinquena onada

Els positius a les residències geriàtriques eren residuals a mitjans de juny. La setmana del 14 al 20 de juny només se’n va detectar un. Una setmana després, quan van començar a augmentar els casos en el conjunt de la població, els positius entre la població resident van créixer fins als 23. La setmana del 5 a l’11 de juliol es va produir l’increment més destacat, passant dels 18 casos als 84. És a dir, es van quadruplicar de llarg.

La setmana del 12 de juliol ja supera els 150 positius. Des del mes de febrer, els casos setmanals es mantenien per sota del centenar. Tot i això, aquestes xifres encara queden lluny dels pics de les anteriors onades, 3.855 positius del 13 al 19 d’abril del 2020, 1.403 casos del 19 al 25 d’octubre i 1.015 entre l’11 i el 17 de gener del 2021.

70.000 de residents i treballadors de residències ja estan vacunats

La població resident ha estat el primer grup a rebre la vacuna contra la covid-19. Fins al 15 de juliol, s’han vacunat 70.190 residents i treballadors de residències geriàtriques amb una primera dosi i, d’aquests, 67.206 ja han rebut la segona dosi.

En aquest gràfic podem observar com durant el mes de gener i les primeres setmanes de febrer es va concentrar bona part de la campanya de vacunació de la població resident. Això explica la davallada del nombre de casos a partir del mes de febrer.

La positivitat mitjana es quintuplica en un mes però es manté per sota del 5 %

Les tres primeres setmanes de juny, la positivitat de les proves PCR i tests anitgènics fets persones que viuen en residències geriàtriques de Catalunya era inferior a l’1 %. A finals de mes, aquest indicador va començar a repuntar i entre el 5 i l’11 de juliol, el 3,5 % de les proves diagnòstiques van tenir un resultat positiu.

Tot i això, podem observar com des de l’inici de la campanya de vacunació, la positivitat mitjana a les residències geriàtriques s’ha mantingut per sota del 5 %. Els percentatges actuals queden lluny dels que es registraven en la primera onada de la pandèmia: de mitjana, un 54,1 % de les PCR fetes a residents entre el 23 i el 29 de març van ser positives.

El 3,5 % dels casos confirmats a Barcelona són residents

A Barcelona, s’han confirmat amb una prova PCR o un test antigènic 5.786 casos positius en residències geriàtriques. Aquesta xifra suposa el 3,5 % dels casos registrats en conjunt de la ciutat, 164.876, segons l’últim balanç de l’Agència de Salut Pública de Barcelona. Molt diferent va ser la situació en la primera onada de la pandèmia. El 19 d’abril del 2020, els positius confirmats entre la població que viu en residències de gent gran de Barcelona van suposar un 67,3 % respecte a tots els casos registrats aquell mateix dia a la ciutat.

Dels 5.786 casos confirmats en les residències de la ciutat, un 72,4 % (4.190) són dones. Els 1.596 positius restants corresponen a homes.

Una de cada tres morts en residències ha tingut lloc a Barcelona

Des de l’inici de la pandèmia, s’han registrat 4.566 defuncions en residències geriàtriques a tot Catalunya, un 32 % de les quals s’han produït a Barcelona, 1.453.