Els casos de covid a les residències de gent gran a Catalunya tornen a repuntar en aquesta segona onada de coronavirus iniciada aquesta tardor. Segons l’últim balanç del Departament de Salut, i amb les dades dels tres últims dies encara provisionals, entre el 19 i el 25 d’octubre es van detectar 1.113 positius per covid-19 a les residències geriàtriques. Aquesta xifra triplica el balanç de la setmana anterior, 304 casos entre el 12 i el 18 d’octubre. De fet, des del mes de març els casos positius detectats a les residències de gent gran confirmats amb una prova PCR ja arriben als 18.952 a Catalunya. Aquesta xifra representa el 29,6 % del total de persones que viuen en residències de gent gran.

Pel que fa a les defuncions per covid-19 en aquests centres, 4.202 persones han mort des de l’inici de la pandèmia, el 31 % del total de decessos a Catalunya. Recollim les dades que facilita cada dia el Departament de Salut sobre l’afectació de la covid-19 a les residències geriàtriques.

Creix el percentatge de positivitat entre els residents

Des del mes de març, s’han fet 179.111 proves PCR i 266 test antigènics a persones que viuen en residències geriàtriques d’arreu de Catalunya. Durant el mes de setembre, es van realitzar 17.929 proves PCR en població resident i, d’aquestes, un 6,2 % ha tingut un resultat positiu. Aquesta xifra supera en dos punts el percentatge de positivitat registrat al mes d’agost (17.980 PCR fetes, 4 % de positivitat). Entre el 12 i el 18 d’octubre es van realitzar 4.775 proves (tant PCR com tests antigènics) a persones que viuen en residències de gent gran i, de mitjana, un 7,6 % va donar un resultat positiu. Segons l’últim balanç, entre el 19 i el 25 d’octubre, es van realitzar 9.639 proves i, de mitjana, un 13 % van ser positives. Per tant, tot i que el nombre de proves s’ha duplicat en una setmana, el nombre de casos detectats ha crescut més, s’ha multiplicat per tres.

Tot i això, són percentatges que disten molt dels que es registraven en la primera onada de la pandèmia: de mitjana, un 54,1 % de les PCR fetes a residents entre el 23 i el 29 de març van ser positives.

Un 8 % dels casos confirmats a Barcelona són residents

A Barcelona, s’han confirmat amb una prova PCR 3.960 casos positius en residències geriàtriques. Aquesta xifra suposa el 8,2 % dels casos registrats en conjunt de la ciutat, 48.065 segons l’últim balanç de l’Agència de Salut Pública de Barcelona. Si mirem la proporció de positius entre residents respecte als casos totals detectats cada dia a la ciutat, veurem que des de l’11 d’agost el percentatge és inferior a 10. Aquell dia, els casos detectats en residències geriàtriques van suposar l’11,5 % del total. Molt diferent va ser la situació en la primera onada de la pandèmia. El 19 d’abril, els positius confirmats entre la població que viu en residències de gent gran de Barcelona van suposar un 67,3 % respecte a tots els casos registrats aquell mateix dia a la ciutat.

Dels 3.960 casos confirmats en les residències de la ciutat, un 73,5 % (2.910) són dones. Els 1.050 positius restants corresponen a homes residents.

Una de cada tres morts en residències ha tingut lloc a Barcelona

Des de l’inici de la pandèmia, s’han registrat 4.202 defuncions en residències geriàtriques a tot Catalunya. D’aquestes, un 32 % s’han produït a Barcelona, 1.355.