L’efecte de la campanya de vacunació en les residències de gent gran s’està notant en les xifres de contagis per coronavirus, on són molt més baixes que en el conjunt de Catalunya. Des de l’inici de la pandèmia, els casos detectats a les residències de gent gran confirmats amb una prova PCR o un test antigènic (TA) ja arriben als 31.332.

Pel que fa a les defuncions per covid-19 en aquests centres, 4.543 persones han mort des de l’inici de la pandèmia, el 21 % del total de decessos a Catalunya. Recollim les dades que facilita el Departament de Salut sobre l’afectació de la covid-19 a les residències geriàtriques.

Un 73 % menys de casos en un mes

Segons l’últim balanç del Departament de Salut, durant el mes de maig es van detectar 53 positius a les residències geriàtriques. Representen un 73 % menys que el nombre de casos confirmats durant el mes d’abril, 197.

La mitjana de casos diaris detectats a les residències de gent gran en els últims quatre mesos ha disminuït de forma clara. Al gener, es van confirmar 106 positius cada dia. Al febrer, amb el gruix de la campanya de vacunació fet, la dada va baixar a 23 casos diaris. A l’abril es van detectar sis casos diaris de mitjana entre la població resident i al maig, dos.

1,6 milions de residents i treballadors de residències ja tenen la pauta completa

La població resident ha estat el primer grup a rebre la vacuna contra la covid-19. Fins al 3 de juny, s’han vacunat 66.560 residents i treballadors de residències geriàtriques amb una primera dosi i, d’aquests, 63.691 ja han rebut la segona dosi. A més, si hi afegim les persones que han rebut les vacunes monodosi de Janssen, un total de 1.660.779 usuaris i treballadors de residències geriàtriques ja tenen la pauta completa de la vacuna.

En aquest gràfic podem observar com durant el mes de gener i les primeres setmanes de febrer es va concentrar bona part de la campanya de vacunació de la població resident. Això explica la davallada del nombre de casos a partir del mes de febrer.

La positivitat mitjana, per sota de l’1 %

Al llarg del mes de maig s’han realitzat 8.056 proves PCR i tests antigènics a persones que viuen en residències geriàtriques de Catalunya i un 0,9 % va tenir un resultat positiu. Es tracta d’una xifra dos punts per sota respecte a la positivitat mitjana del mes d’abril.

Podem observar com des de l’inici de la campanya de vacunació, la positivitat mitjana a les residències geriàtriques s’ha mantingut per sota del 5 %. Els percentatges actuals queden lluny dels que es registraven en la primera onada de la pandèmia: de mitjana, un 54,1 % de les PCR fetes a residents entre el 23 i el 29 de març van ser positives.

El 4,5 % dels casos confirmats a Barcelona són residents

A Barcelona, s’han confirmat amb una prova PCR o un test antigènic 5.731 casos positius en residències geriàtriques. Aquesta xifra suposa el 4,5 % dels casos registrats en conjunt de la ciutat, 128.757, segons l’últim balanç de l’Agència de Salut Pública de Barcelona. Si mirem la proporció de positius entre residents respecte als casos totals detectats cada dia a la ciutat, veurem que des del 16 de febrer el percentatge és, de mitjana, inferior a 1. Molt diferent va ser la situació en la primera onada de la pandèmia. El 19 d’abril del 2020, els positius confirmats entre la població que viu en residències de gent gran de Barcelona van suposar un 67,3 % respecte a tots els casos registrats aquell mateix dia a la ciutat.

Dels 5.731 casos confirmats en les residències de la ciutat, un 72,4 % (4.152) són dones. Els 1.579 positius restants corresponen a homes.

Una de cada tres morts en residències ha tingut lloc a Barcelona

Des de l’inici de la pandèmia, s’han registrat 4.543 defuncions en residències geriàtriques a tot Catalunya, un 32 % de les quals s’han produït a Barcelona, 1.454.