El Gremi de Restauració de Barcelona reclama tornar a obrir els bars i restaurants a partir d’aquest divendres, 13 de novembre. Segons ha anunciat, demanarà poder tornar a acollir clients tant a l’interior com a l’exterior. A més, proposa que no hi hagi cap limitació d’aforament a les terrasses. El gremi espera que el Procicat estudiï la petició en la reunió prevista per a aquest dimecres.

Els restauradors aposten per un model semblant al de Madrid, una comunitat en què, malgrat l’evolució de la pandèmia i les restriccions, no s’han tancat els bars i restaurants. El sector denuncia que s’estan deixant establiments “en situació d’asfíxia financera i amb la impossibilitat de poder tirar endavant”. Per això, el president del gremi, Roger Pallarols, ha reclamat a la Generalitat una “rectificació immediata”.

Grans xefs se sumen a la petició de reobrir

Amb els locals tancats per les restriccions de la segona onada de la pandèmia, el gremi ha aplegat fins a una vintena de xefs de renom, entre els quals Joan Roca, Carme Ruscalleda, Ada Parellada o Ferran Adrià, a l’Hotel Majestic per buscar solucions per poder tornar a obrir. Pallarols ho ha qualificat de “reunió històrica” amb què volen fer un “crit unànime i contundent” per denunciar el que qualifiquen d'”un assetjament i assenyalament intolerable” al sector de la restauració.

Pel xef Ferran Adrià, ha estat una trobada “molt positiva” perquè “per primer cop diferents tipus d’hostaleria ens hem ajuntat”. Adrià ha advertit que, si no poden obrir divendres, “serà un drama”. En aquesta mateixa línia, la xef Carme Ruscalleda assegura que “no ens volem enfonsar, estem tocats del primer confinament”, i per això ha reclamat “trobar aquesta entesa” per poder reobrir. “Jo no vull rebre ajuts, sinó que ens deixin treballar”, ha dit la també xef Ada Parellada. Per la seva banda, el xef Joan Roca considera que “hi ha formes de poder obrir amb seguretat i mantenir el sector actiu” i aposta per incorporar representants del Departament d’Economia a les reunions del Procicat.

Els restauradors s’han mostrat molt contraris al nou tancament de locals en diverses ocasions. De fet, el gremi assegura que la situació és pitjor que al març i per això al centre de Barcelona ja s’han fet sentir diverses manifestacions del sector.