El govern tancarà els bars i restaurants a Catalunya durant 15 dies, a partir d’aquest divendres. És una de les noves restriccions aprovades amb l’objectiu de frenar l’augment de contagis dels darrers dies, tal com reflecteixen les últimes dades del coronavirus.

Els gremis de restauració s’han reunit aquest dimecres al matí amb els responsables de la Generalitat, que els han traslladat la decisió de tancar els locals durant dues setmanes. Així ho ha explicat Isabel Galobardes, la presidenta de PIMEC Turisme, a la sortida d’aquesta trobada. Segons Galobardes, el govern vol que aquest tancament serveixi perquè bars i restaurants puguin recuperar la normalitat de cara al Nadal.

Davant d’aquest tancament, el sector reclama un pla de rescat imminent. “Si els ingressos són zero, el cost també ha de ser semblant a zero”, ha sentenciat.

El Gremi de Restauració recorrerà contra la resolució

El president del Gremi de Restauració, Roger Pallarols, ha explicat que la reunió ha estat “molt tensa” i ha criticat que “s’entestin a fer culpable el sector de la restauració” quan sempre ha fet els deures. Pallarols ha dit que la Generalitat els proposa tornar a una mena de fase 0 en la qual els establiments només podran oferir menjar per emportar.

El gremi demana al govern que rectifiqui “abans d’enfonsar la ciutat” i avança que recorrerà contra la resolució als tribunals perquè s’impugni. Critica que les mesures només siguin restrictives però que en cap moment s’acompanyin d’ajudes per minorar les despeses o els lloguers. Aquest dimarts, el gremi ja va qualificar l’anunci d'”inadmissible” i va demanar no estigmatitzar més el sector.

Els restauradors tallen la via Laietana

Alguns restauradors s’han concentrat a la plaça de Sant Jaume de forma espontània per protestar contra les limitacions que vol aplicar el govern al sector. La convocatòria s’ha fet per WhatsApp i ha aplegat unes 200 persones amb cartells i crits contra el tancament dels locals i per defensar que “l’hostaleria no és el problema”. Una estona després els concentrats han tallat el trànsit de la via Laietana.

Noia amb un cartell contra tancament restauració

FECASARM critica que no l’hagin convidat

FECASARM, la Federació Catalana d’Associacions d’Activitats de Restauració i Musicals, havia demanat a la Generalitat poder participar en aquesta reunió informativa, però segons ha explicat a betevé finalment el govern no la hi ha convidat. La patronal de l’oci nocturn considera que les restriccions són una mesura “excessiva i arbitrària”, i ha anunciat que recorrerà contra les limitacions que s’imposin al TSJC.