L’Ajuntament de Barcelona vol que la Generalitat actuï de manera urgent a les residències de gent gran de la ciutat davant la crisi del coronavirus. El consistori considera que els recurssos, tant humans com materials, que fins ara ha assignat el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, no són suficients, sobretot perquè “en bona part dels equipaments” ja s’estan donant casos positius per la covid-19.

Segons ha explicat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, 143 de les 255 residències que hi ha a la ciutat tenen com a mínim un cas confirmat de covid-29, és a dir, més de la meitat dels equipaments. A més, segons dades de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, des del 15 de març han mort 213 persones per coronavirus, 54 de les quals són avis que vivien en residències, és a dir 1 de cada 4 morts. Les dades, segons Colau, demostren que cal posar-hi “molts més esforços”.

Davant d’això, l’Ajuntament proposa que el govern català activi de manera “immediata” un “pla d’actuació i d’intervenció” a les residències de gent gran, tant les públiques com les privades, i que reforci els dispositius actuals que són de la seva competència. En aquest sentit, el consistori ofereix a la Generalitat “tots els serveis municipals necessaris” per donar suport a les residències, igual com ja ha fet amb el projecte Pavelló Salut.

“Com a Ajuntament ajudarem”, ha assegurat Colau, que ha insistit que cal un lideratge polític del govern català. Com a exemple d’aquesta ajuda, l’alcaldessa ha explicat que aquest cap de setmana els Bombers de Barcelona faran tasques de neteja a les residències.

“Abandonament” d’algunes residències

El consistori explica que està rebent “nombroses comunicacions” que constaten “una situació d’abandonament per part del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies”. Assegura que algunes famílies s’han posat en contacte amb ells per traslladar-los la seva preocupació pels familiars que hi resideixen i també pel personal assistencial que hi treballa. També explica que algunes d’aquestes residències han demanat l’ajuda de la Unitat Militar d’Emergències (UME) davant la manca de resposta per part de la Generalitat. De fet, aquest divendres la UME ha desinfectat quatre residències geriàtriques de la ciutat.

255 residències per a gent gran

Actualment a Barcelona hi ha 255 residències per a persones grans, de les quals 15 són de la Generalitat, quatre de l’Ajuntament i la resta privades, tot i que la majoria tenen places concertades. Des del consistori asseguren que en els centres de titularitat municipal no hi ha cap cas positiu per covid-19 i, des de fa dies, s’hi han desplegat plans de contingència específics per atendre les situacions que es puguin produir. A més, des dels districtes es truca diàriament a les residències per conèixer quina és la seva situació.