El risc de col·lapse del sistema sanitari per la pandèmia del coronavirus ha fet moure fitxa a les administracions. D’entrada es va fer una crida als treballadors jubilats i els estudiants titulats del 2019 perquè reforcessin els centres hospitalaris, molt carregats per l’alt nombre de pacients que han d’atendre. Posteriorment, es van començar a habilitar hotels perquè augmentés la capacitat de tractar els malalts. I ara, l’Ajuntament i la Generalitat han acordat, mitjançant el Consorci Sanitari de Barcelona, habilitar quatre pavellons esportius municipals propers als hospitals principals. El primer a entrar en funcionament serà el CEM Olímpics Vall d’Hebron a principis de la setmana vinent i col·laborarà amb l’Hospital Vall d’Hebron.

Els Bombers entren en escena

Els darrers dies el cos de Bombers de Barcelona s’ha ofert a treballar amb l’Ajuntament en tot el necessari per combatre la crisi sanitària i el consistori ja li ha assignat una tasca. De fet, ja han començat a instal·lar tot el necessari perquè el CEM Olímpics Vall d’Hebron estigui a punt a principis de la setmana vinent. Tot plegat ho fan juntament amb Metges sense Fronteres. Així mateix, els Bombers seran els encarregats del muntatge d’aquests centres. L’ajuntament, de la logística del material i medicaments. Pel que fa al personal sanitari, serà el Departament de Salut el que n’assumirà la gestió.

Capacitat per rebre 600 pacients

En una primera fase els centres esportius tindran una capacitat per allotjar unes 600 persones i es treballa per una possible ampliació. Aquests espais es convertiran en un mena d’extensions dels quatre hospitals de referència que estaran coordinats per l’Oficina Tècnica de Pavellons Salut, que formen una quinzena d’experts. A banda del CEM Olímpics Vall d’Hebron, els propers pavellons que s’adaptaran seran el Claror Marítim, que donarà servei a l’Hospital del Mar, i el CEM Guinardó, que col·laborarà amb l’Hospital de Sant Pau. En paral·lel, s’està treballant per localitzar un espai per a l’Hospital Clínic.

Els hotels també s’adapten

El dispositiu Pavelló Salut se suma a altres iniciatives, com ara l’Hotel Salut, que habilitarà 3 hotels de la ciutat amb un total de 216 habitacions. El primer que s’ha posat en marxa ha estat l’Hotel Cotton House. Estaran destinats a acollir pacients amb simptomatologia lleu, assimptomàtics o aquells que no poden aïllar-se a les seves llars.

També hi hauran places d’hotels destinades al descans del personal sanitari.