El director de l’operatiu de la Policia Nacional, José Ángel González, ha reconegut aquest divendres que la policia també patrulla la xarxa per detectar possibles activitats delictives. En aquest sentit, ha assegurat que el cos ha detectat que “en els últims dies s’han registrat o comprat uns 12.000 dominis relacionats amb el coronavirus”.  Segons González, el fet que aquests dominis s’hagin registrat gairebé tots al mateix temps i amb els mateixos proveïdors de servei indiquen que “l’adquisició pot ser un pas previ al seu ús per activitats il·lícites, com la distribució de virus informàtics o l’execució de fraus en línia”.

Botigues en línia ofereixen la vacuna contra la covid-19

González afirma que la Policia sospita que la gran majoria d’aquestes pàgines ha estat oberta per aprofitar-se “de la inseguretat i la por de la població” al coronavirus. Tant és així que, tot i que bona part dels nous portals no mostren actualment cap contingut, en alguns dominis “ja es comencen a mostrar botigues en línia fraudulentes que ofereixen vacunes per curar la covid-19“. L’objectiu d’aquests dominis és, segons la Policia, aconseguir les dades personals i bancàries dels compradors. Per això, els agents recomanen als ciutadans no obrir enllaços ni arxius sospitosos i comprar només en botigues en línia de confiança.

 

Una guia per posar fi a les notícies falses de la xarxa

La Policia Nacional ha creat una guia per evitar que els usuaris de la xarxa siguin manipulats per les notícies falses, ja que aquestes generen “alarma i pànic”, ha assegurat González. Alguns exemples són els remeis casolans per curar els efectes de la covid-19 que s’estan fent virals els últims dies.