El Pavelló Victòria Eugènia de Fira de Barcelona ja ha passat la primera nit com a espai d’acollida per a persones vulnerables. Arrels Fundació celebra que l’Ajuntament estigui posant recursos a l’abast de les persones sense llar però demana obrir, en paral·lel, espais més petits i més dispersos perquè siguin accessibles a més gent durant la crisi del coronavirus.

“Coneixem persones que viuen al carrer que ens diuen que no hi aniran perquè és molt gran”, explica Bea Fernández, membre de l’equip directiu d’Arrels Fundació. Afegeix que són casos de sensellarisme cronificat, per a qui ja és difícil anar als albergs municipals. Les dimensions del pavelló de Fira de Barcelona habilitat per acollir persones vulnerables també genera dubtes a l’entitat. Per exemple, segons Fernández, els amoïna com es podrà gestionar si s’hi produeix un contagi per covid-19.”Si ens diuen d’aïllar-nos, un espai tan gran ens genera dubtes”.

Per això, Arrels Fundació defensa posar a disposició de les persones sense sostre espais més petits, distribuïts arreu de la ciutat, per evitar desplaçaments a les persones que viuen al carrer i on es puguin sentir segures.

A part de trobar un lloc on allotjar-se, les mesures excepcionals per evitar contagis per coronavirus afegeixen dificultats a les persones sense sostre. Bea Fernández explica que molts menjadors socials gestionats per entitats han hagut de tancar i, com a conseqüència, ha augmentat l’afluència als menjadors municipals. Per seguir mantenint les mesures higièniques i sanitàries, diu, en molts casos s’ofereix als usuaris pícnics, és a dir, menjar fred per emportar en comptes de plats calents.

La dificultat d’establir vincles en temps de confinament

Mascareta, guants i un metre i mig de distància. Són les recomanacions bàsiques per evitar el contagi per coronavirus. Però per una entitat en què el tracte directe és fonamental com Arrels Fundació, és un hàndicap, “se’ns fa difícil seguir vinculant-nos, parlar amb les persones i preguntar-los què els passa”. Tot i això, Bea Fernández asssegura que continuen acompanyant les persones sense llar al centre obert i el Pis Zero adaptant-se a les mesures higièniques i sanitàries.