Les residències per a la gent gran alerten de la precarietat en què es troben els seus treballadors i els usuaris per la situació d’emergència que s’ha declarat pel coronavirus. Ho denuncia la Coordinadora de Residències 5+1.

Asseguren que la manca de personal a les residències és evident perquè hi ha sanitaris i cuidadors que estan aïllats i no poden atendre’ls. A més, diuen que en aquests equipaments no hi ha un metge les 24 hores al dia i que s’estableix un servei mèdic 20 hores a la setmana i que consideren insuficient en aquestes circumstàncies excepcionals.

Critiquen que la situació és més greu en el torn de nit, en què habitualment hi ha un cuidador per planta amb una mitjana de 28-30 avis. Per això, avisen que l’ordre SND/265/2020 de 19 març sobre el servei en aquestes residències per l’alerta del virus “no protegirà els nostres familiars per als quals el coronavirus suposa en la majoria dels casos una condemna de mort”.

Demanen equips d’autoprotecció pels cuidadors i sanitaris

En la nota que ha emès l’organització es demana al govern que enviï material d’autoprotecció pels cuidadors i sanitaris —mascaretes i guants— i facilitin tests de detecció del virus per evitar més contagis.

Proposen que si un avi o àvia dona positiu i no requereix hospitalització, se’l pugui traslladar a hotels medicalitzats o centres mèdics per rebre una millor atenció. La mesura, pensen, que és adequada per no aïllar-los dins de la residència, que podria ser contraproduent.