Barcelona no és Madrid. És a grans trets el missatge que ha donat aquest dimarts el secretari d’Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesias, en una entrevista al ‘btv notícies vespre’. Iglesias ha diferenciat la situació a la ciutat i el conjunt de Catalunya de la que es viu a Madrid, en què l’Exèrcit espanyol ha trobat en les darreres hores algunes residències amb usuaris convivint amb cadàvers d’altres companys d’equipament. “No ens hem trobat cap situació en què la gestora de la residència hagi fugit”, ha afegit el secretari d’Afers Socials i Famílies.

En aquest sentit, Francesc Iglesias ha afirmat que “hi ha algunes residències que estan en tensió“, ha dit, perquè estan veient “disminuïts els seus efectius sanitaris i perquè amb l’alerta en què estem no tenen prou material preventiu ni testos” per detectar la covid-19, una situació que ja han denunciat una vintena d’entitats d’arreu.

Iglesias destaca que la resposta que s’està donant a aquests centres és “coordinada” amb el centre d’assistència primària de referència a cada zona perquè a les residències puguin “aïllar els positius, sectoritzar les instal·lacions i derivar els malalts als hospitals”, a banda de lliurar als treballadors i personal de la neteja “el material necessari” per a la seva feina.

Aquest dimarts el departament d’Afers Socials i Família ha fer públic l’activació d’un protocol específic per a residències amb complicacions pel coronavirus. El secretari d’Afers Socials i Família admet, però, que ara per ara “amb la gent gran no ens hem plantejat treure de les residències aquells malalts per dur-los a hotels medicalitzats”.

Marvi Park: “No presentava problemes i ara hi ha una situació complicada”

Aquesta residència per a persones de la tercera edat ha posat el crit al cel aquest dimarts, i ha denunciat que “sabem que tenim el virus aquí”. Sobre el cas d’aquest equipament, el secretari d’Afers Socials i Famílies ha afirmat que “tenim la residència vigilada” per anar-ne seguint l’evolució, que ha canviat els darrers dies, ja que Francesc Iglesias ha admès que si bé no presentava problemes, després, “entre diumenge i dilluns, es van trobar [els treballadors] una situació complicada amb molts usuaris amb símptomes i un cas de covid-19, a banda del personal amb simptomatologia”.

Iglesias també ha concretat que “a Marvi Park hem activat aquest dimarts un pla de suport als professionals per garantir als usuaris la seva manutenció i la seva higiene“, i ha descartat cap trasllat, de moment, dels avis a cap altra instal·lació.