El cap de l’Estat Major de la Defensa, Miguel Villaroya, ha informat aquest dijous que l’Exèrcit es deplegarà a Barcelona per fer front a la crisi del coronavirus a Catalunya. Concretament els efectius de la UME (Unitat Militar d’Emergències) s’encarregaran de fer desinfeccions al port de Barcelona i també a l’aeroport del Prat. En total, des que es va decretar l’estat d’alarma les Forces Armades han desplegat més de 2.000 efectius en 59 ciutats del territori espanyol.

L’Exèrcit a Catalunya

Es tracta de les primeres actuacions de les Forces Armades espanyoles a Catalunya dins l’operació Balmis, activada a partir de la declaració de l’estat d’alarma a Espanya per aturar el coronavirus covid-19.

Buch: “Menys desinfeccions i més tancar port i aeroport”

El govern català ha reaccionat a l’arribada de l’exèrcit espanyol a Catalunya. El conseller d’Interior Miquel Buch ha advertit que si s’hagués confinat totalment Catalunya “no caldria” que l’Exèrcit vingués a desinfectar el port i l’aeroport de Barcelona. “Menys desinfeccions i més tancar port, aeroport i línies ferroviàries”, ha demanat.

Tot i això, a la roda de premsa del comitè tècnic de seguiment de la crisi del coronavirus el director d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha descartat “de moment” el confinament de Catalunya, tal com fa temps que demana el govern de la Generalitat. Simón considera que les mesures que s’estan prenent per part de l’executiu espanyol “ja s’assemblen molt” a les d’un confinament i afegeix que hi ha “moltes discrepàncies” entre els experts sobre l’efectivitat de la mesura. Això sí, Simón, no descarta que això es pugui acabar produint si es considera estrictament necessari.

L’aeroport es buida de gent

Cada dia que passa l’Aeroport del Prat està més buit de passatgers. Les operacions cauen degut a la baixa demanda i a les restriccions de cada vegada més països que impedeixen l’arribada de passatgers espanyols. Els pocs que arriben o marxen ho fan, la majoria, obligats per la situació. Gent, per exemple, que escurça els seus viatges per por a que s’acabi tancant l’espai aeri.