coronavirus catalunya ultima hora

Casos, dades i titulars

El Departament de Salut ha publicat les dades de coronavirus a Catalunya i, segons les funeràries, fins ara han mort 12.180 persones amb covid-19. D’aquestes defuncions, 6.663 s’han produït en hospitals i centres sociosanitaris; 3.974, en una residència de gent gran, 778, en domicilis, i 765 són decessos no classificables per manca d’informació.

El còmput global de casos positius de coronavirus amb prova PCR o test ràpid és de 65.901. Actualment, hi ha 164 malalts greus ingressats a l’UCI, una xifra que se situa per sota dels 300 des de fa 12 dies. Segons les dades més recents, s’han donat 37.555 altes hospitalàries, 180 més que el dia anterior.

Des del 26 d’abril, els nens menors de 14 anys poden sortir al carrer per jugar i córrer com a màxim una hora al dia. Des del 2 de maig, l’horari per als nens és de 12 a 19 h. A més, l’executiu central permet des del 2 de maig sortir a fer esport o a passejar per franges horàries i els carrers s’han tornat a omplir després de setmanes de confinament i a Barcelona les platges han reobert de 6 a 10 h per fer esport. Des del 18 de maig, a Barcelona i l’àrea metropolitana es pot acudir als comerços sense cita prèvia, a més de reobrir centres d’alt rendiment esportiu, centres d’investigació i recerca i tanatoris amb un 30 % de l’aforament.

Desescalada i fases: què vols saber?

Coronavirus a Espanya: 235.400 positius confirmats i 26.834 morts

El coronavirus a Espanya ha deixat 26.834 morts, segons les últimes dades del Ministeri de Sanitat. La primera mort per coronavirus a Espanya que es va conèixer és la d’un home de València, el 13 de febrer. Els casos positius confirmats de coronavirus a Espanya amb PCR se situen en els 235.400 des que va començar la pandèmia, dels quals 150.376 s’han curat. A banda, s’ha detectat el primer gat infectat amb coronavirus a l’estat espanyol, el sisè cas conegut arreu del món.

Algunes mesures anunciades per La Moncloa per pal·liar els efectes del coronavirus són:

Stop Covid-19 Cat: nova app del CatSalut per detectar el coronavirus

Salut va posar en marxa a l’inici de la pandèmia Stop Covid-19 Cat, una aplicació mòbil perquè la ciutadania sàpiga si té coronavirus i fer un seguiment dels casos a distància. L’aplicació, creada per professionals sanitaris, dona consells i informació en funció de cada simptomatologia i permet fer un seguiment diari i personalitzat en els pacients que ho requereixin. Aquesta eina també permet fer un seguiment de l’evolució de l’epidèmia i ajuda a prendre decisions per combatre el coronavirus. Fins ara, gairebé un milió de persones han actualitzat el seu estat de salut a l’app.

Mesures a Catalunya pel coronavirus

El govern de Catalunya ha engegat mesures per la frenada de l’activitat econòmica: la gratuïtat del transport públic durant la fase de confinament total, una reducció del 50 % del cànon de l’aigua fins al 31 de maig, ajudes de fins a 2.000 euros per a autònoms, 1.000 milions d’euros per a pimes, la gratuïtat del telèfon 061, la moratòria de la taxa turística i ajudes tributàries a pimes i autònoms.

Una de les mesures anunciades pel govern català és ampliar les indemnitzacions i assumir els lloguers o costos de manteniment en cas de suspensió de contractes. L’executiu també flexibilitzarà les condicions dels beneficiaris d’ajuts o subvencions (dels àmbits cultural, ocupacional, esportiu i social) que no poden fer els projectes per la crisi del coronavirus.

Pel que fa a Barcelona, Ada Colau ha demanat reduir l’IVA cultural al 0 %. L’Ajuntament de la ciutat destinarà 25 M € a pimes i autònoms per reactivar l’economia local i ha anunciat una ajuda econòmica de 300 euros als autònoms de Barcelona. D’altra banda, l’Ajuntament i la Generalitat han acordat coordinar conjuntament la desescalada del confinament a la ciutat de Barcelona.

Quatre milions d’euros a 19 projectes de recerca

Catalunya destina quatre milions d’euros a 19 projectes de recerca, entre els quals hi ha el primer assaig clínic per tractar el coronavirus. La investigació vol aturar-ne la propagació. Es tracten 195 persones que han donat positiu, així com els seus contactes. En alguns casos la recollida de mostres s’ha fet a peu de carrer. Estimen que cada cas té uns 15 contactes més de mitjana; per tant, ofereix el tractament profilàctic a fins a un total de 3.000 persones. En el cas dels positius, se’ls dona un antiretroviral per fer baixar la càrrega vírica i que, per tant, deixin de transmetre el virus, mentre que en el cas dels contactes es busca que no puguin arribar a desenvolupar la covid-19.

A més, l’Estat també ha començat un estudi a 36.000 llars espanyoles per conèixer la immunitat de la població al coronavirus. Els primers resultats ja han sortit a la llum i apunten que només el 5 % dels barcelonins hi estan immunitzats.

Telèfon del coronavirus a Catalunya: 061

El 061 és el telèfon de consulta pel coronavirus a Catalunya. La Generalitat ha decretat que sigui gratuït per la situació excepcional que viu Catalunya. Tothom que vulgui fer una consulta sobre el virus ha de trucar a aquest número. La Generalitat assumeix el cost de la trucada. Les trucades al 061 són ateses per personal sanitari de CatSalut Respon, que podrà consultar quin és el protocol per conèixer si és un cas positiu de covid-19.