coronavirus catalunya ultima hora

Casos, dades i titulars

El Departament de Salut ha informat aquest dimecres a la nit que, les darreres 24 hores, s’han registrat 1.813 contagis més de coronavirus a Catalunya i 244 defuncions. Per tant, fins ara hi ha hagut 21.804 casos positius i 2.093 morts. De tots els malalts, 1.855 estan greus i 3.468 són professionals sanitaris. Des de l’inici de la crisi hi ha hagut 6.917 altes hospitalàries. Aquí pots consultar la corba del coronavirus a Catalunya actualitzada.

Fira de Barcelona habilitarà un hospital temporal al recinte de la Gran Via de la Fira de Barcelona per derivar-hi pacients amb coronavirus. El sistema sanitari català està “en tensió màxima”, segons la consellera Alba Vergés, que preveu que la situació sigui més crítica els pròxims dies. A més, el transport públic serà gratuït del 2 al 9 d’abril: metro, autobusos, Ferrocarrils, Rodalies i busos de l’àrea metropolitana.

El Govern espanyol ha anunciat que del 30 de març al 9 de d’abril tots els treballadors d’activitats no essencials s’hauran de quedar a casa. Continuaran cobrant el seu sou i, quan puguin tornar a treballar, recuperaran progressivament les hores de feina. L’Estat també ha aprovat mesures extraordinàries per als lloguers i també ajudes per als autònoms, treballadores de la llar i empleats temporals.

Coronavirus: què més en vols saber?

Què s’ha ajornat pel coronavirus?

Les escoles de Catalunya estan tancades des del divendres 13 i no hi ha data de tornada prevista per als estudiants a les aules. La crisi sanitària ha obligat a ajornar la diada de Sant Jordi, la preinscripció escolar 2020 i també la selectivitat 2020, que finalment es farà del 7 al 9 de juliol. Paral·lelament, s’han deixat per a més endavant un munt d’actes, festivals, concerts i cites esportives arreu del món i s’han aturat la Lliga i la Champions. El festival Eurovisió 2020 s’ha cancel·lat.

Coronavirus a Espanya: 102.136 contagis i 9.053 morts

El coronavirus a Espanya ha deixat ja 9.053 morts, segons les últimes dades del Ministeri de Sanitat. La primera mort per coronavirus a Espanya que es va conèixer és la d’un home de València, el 13 de febrer. Els casos positius de coronavirus a Espanya ja se situen en els 102.136 des que va començar l’epidèmia.

Algunes mesures anunciades per La Moncloa per pal·liar els efectes del coronavirus són:

Stop Covid-19 Cat: nova app del CatSalut per detectar el coronavirus

Salut ha posat en marxa Stop Covid-19 Cat, una aplicació mòbil perquè la ciutadania sàpiga si té coronavirus i fer un seguiment dels casos a distància. L’aplicació, creada per professionals sanitaris, dona consells i informació en funció de cada simptomatologia i permet fer un seguiment diari i personalitzat en els pacients que ho requereixin. Aquesta eina també permet fer un seguiment de l’evolució de l’epidèmia i ajuda a prendre decisions per combatre el coronavirus. Fins ara, més de 740.000 han actualitzat el seu estat de salut a l’app.

Mesures a Catalunya pel coronavirus

El govern de Catalunya ha engegat mesures per la frenada de l’activitat econòmica: la gratuïtat del transport públic mentre duri l’alarma, reducció del 50 % del cànon de l’aigua fins al 31 de maig, ajudes de fins a 2.000 euros per a autònoms, 1.000 milions d’euros per a pimes, la gratuïtat del telèfon 061, la moratòria de la taxa turística i ajudes tributàries a pimes i autònoms. A més, l’Estat ha acordat 100.000 M € per a pimes i la moratòria en el pagament d’hipoteques i de lloguers per a les famílies més afectades. Ada Colau ha demanat reduir l’IVA cultural al 0 %.

Una de les darreres mesures anunciades pel govern català és ampliar les indemnitzacions i assumir els lloguers o costos de manteniment en cas de suspensió de contractes. L’executiu també flexibilitzarà les condicions dels beneficiaris d’ajuts o subvencions (dels àmbits cultural, ocupacional, esportiu i social) que no poden fer els projectes per la crisi del coronavirus.

Primer assaig clínic per tractar el coronavirus

Catalunya ha engegat el primer assaig clínic per tractar el coronavirus. La investigació vol aturar-ne la propagació i es calcula que tindran dades dels primers resultats a l’abril. Es tracten 195 persones que han donat positiu, així com els seus contactes. Estimen que cada cas té uns 15 contactes més de mitjana; per tant, ofereix el tractament profilàctic a fins a un total de 3.000 persones. En el cas dels positius, se’ls dona un antiretroviral per fer baixar la càrrega vírica i que, per tant, deixin de transmetre el virus, mentre que en el cas dels contactes es busca que no puguin arribar a desenvolupar la covid-19.

Telèfon del coronavirus a Catalunya: 061

El 061 és el telèfon de consulta pel coronavirus a Catalunya. La Generalitat ha decretat que sigui gratuït per la situació excepcional que viu Catalunya. Tothom que vulgui fer una consulta sobre el virus ha de trucar a aquest número. La Generalitat assumeix el cost de la trucada. Les trucades al 061 són ateses per personal sanitari de CatSalut Respon, que podrà consultar quin és el protocol per conèixer si és un cas positiu de covid-19.