Irene Clapés és vídua i té el sogre a la Residència Marvi Park, al carrer de Mallorca, a tocar de la Meridiana. Ella i la seva filla no saben res del seu familiar des de fa 48 hores. “Cada dia li truquem i fa dos dies que no contesta al telèfon”, asseguren. Mare i filla estan molt angoixades. La Irene explica que “ens sentim desprotegides, impotents, amb molta tristor. Pensar que l’avi pot arribar a pensar que l’hem deixat abandonat…”

El confinament obligat pel coronavirus és especialment dur per a moltes persones amb familiars a les residències, com el sogre de la Irene. “Estic sense forces. És esgotador. Ningú no et fa cas”.

Un cas positiu i 12 sospitosos d’infecció

Els professionals de la Residència Marvi Park, on hi ha el sogre de la Irene, estan desbordats i amb prou feines disposen de mesures de protecció. Aquest dilluns, una àvia va donar positiu per covid-19 i aquesta tarda una ambulància s’ha endut un avi per problemes respiratoris als quals s’afegia un quadre de descompensació diabètica. A hores d’ara, hi ha 12 casos per possible brot de coronavirus.

Sense professionals ni material suficient

Dels 35 professionals que treballen en aquesta residència, només hi ha set en actiu. Un d’ells és la doctora Ariana Torrado. Ella, com els altres, fa torns de 24 hores i ha decidit dormir a la residència. Visiblement cansada, és contundent en les seves explicacions: “Sabem que tenim el virus. Ho sabem perquè ahir des de la Generalitat ens van explicar que segurament estem tots infectats. Així que la situació és francament desesperada”. Però segueixen fent tot el que poden. El poc material que han rebut ha arribat aquesta tarda: unes poques caixes amb guants i caretes de protecció.

Però malgrat la situació, la metgessa Torrado ha volgut tranquil·litzar els familiars explicant que “estem fent tot el possible”. I ha tingut paraules per als familiars: “Agraïm la seva col·laboració, el seu suport i ànim. Cuideu-vos molt”. Ha sentenciat.

Els professionals demanen el test

A hores d’ara no se sap qui està infectat i qui no a la residència d’avis. Per això el personal que encara treballa cuidant els interns demana que es faci el test per saber qui s’ha infectat i qui no. I així es pugui decidir què fer.

Hotels medicalitzats per als avis

La Coordinadora de Residències 5+1 demana que els avis que ho necessitin es traslladin als hotels medicalitzats perquè les residències no poden oferir ni tenen els mitjans per aïllar-los. La seva portaveu, María José Carcelén, exposa que “estem sentint dia sí dia també la preocupació que hi ha pels avis. Però aquesta preocupació no es tradueix en mesures. Fins ara s’ha arribat sempre tard”. Adverteix que cuidar bé els avis de les residències pot evitar el col·lapse de les urgències hospitalàries. També demana que es faci el test a tothom, als avis i als mateixos treballadors de les residències geriàtriques, per així saber com actuar.

Crit d’alerta de les residències

Segons ha explicat la portaveu de la Generalitat, Meritxell Budó, actualment hi ha confirmats 212 casos de coronavirus entre persones que viuen en residències de gent gran, del total de 64.093 avis i àvies que viuen en aquests centres. Diverses entitats han emès un comunicat per fer un crit d’alerta sobre la situació extrema que s’hi viu i la manca d’elements de protecció.