El Govern espanyol està decidit a no prorrogar l’estat d’alarma que finalitza el 9 de maig, però no vol tampoc deixar les autonomies sense eines per poder impulsar mesures i permetre declarar restriccions per contenir l’expansió del virus.

Per això, el Consell de Ministres d’aquest dimarts ha donat llum verda a un decret que permetrà que els governs autonòmics acudeixin al Suprem en cas que els tribunals superiors tombin les restriccions que afectin drets fonamentals, com ara el toc de queda o els confinaments perimetrals. D’aquesta manera, aquesta instància superior posarà fi a la disparitat de criteris, crearà jurisprudència i unificarà doctrina per a tot l’estat. El decret entrarà en vigor just al moment que decaigui l’estat d’alarma.

El Consell de Ministres també ha aprovat estendre algunes mesures de caràcter social més enllà de l’estat d’alarma, com ara la suspensió dels desnonaments per a col·lectius vulnerables que, en aquest cas, estaran vigents tres mesos més, fins al 9 d’agost.