mapa de vegueries de Catalunya
Mapa de vegueries de Catalunya, amb la vegueria de Barcelona destacada en color vermell

El confinament per vegueries ha estat sobre la taula del govern català per decidir si flexibilitzar les restriccions a Catalunya en matèria de mobilitat de cara als pròxims dies. Finalment, però, el Procicat ha descartat passar a una delimitació per vegueries i ha optat per aixecar el confinament comarcal a partir de dilluns 26 d’abril permetent la mobilitat lliure per tot Catalunya.

Les vegueries són una divisió territorial d’origen medieval, aprovada el 2010, i poc coneguda per la població. A Catalunya hi ha vuit vegueries, te les situem en un mapa i et concretem quines comarques acullen cadascuna.

A quina vegueria vius? Troba on pertany el teu municipi

Aquest mapa de les vegueries de Catalunya mostra en vermell tots els municipis de la vegueria de Barcelona. Tot i això, es poden consultar els de les altres set vegueries, en gris. A més, el buscador et permet cercar el teu municipi i saber a quina vegueria de Catalunya pertany. Has de tenir en compte que cal escriure correctament el municipi, incloent-hi accents, perquè el cercador pugui oferir-te una resposta.

La llei de vegueries de Catalunya n’estableix fins a vuit

D’acord amb la Llei de vegueries de Catalunya aprovada pel Parlament de Catalunya, del 3 d’agost del 2010, i amb l’actualització del text l’any 2017, són vuit les vegueries que conformen la divisió territorial catalana.

  1. Vegueria de Barcelona: comprèn els municipis de les comarques del Barcelonès, el Baix Llobregat, el Maresme, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental.
  2. Vegueria de l’Alt Pirineu: comprèn els municipis de les comarques de l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, la Cerdanya, el Pallars Jussà i el Pallars Sobirà.
  3. Vegueria de la Catalunya Central: comprèn els municipis del Bages, el Moianès, el Berguedà, Osona i el Solsonès.
  4. Vegueria de Girona: comprèn els municipis de les comarques de l’Alt Empordà, el Baix Empordà, la Garrotxa, el Gironès, el Pla de l’Estany, el Ripollès i la Selva.
  5. Vegueria de Lleida: comprèn les comarques de les Garrigues, la Noguera, el Pla d’Urgell, la Segarra, el Segrià i l’Urgell.
  6. Vegueria del Camp de Tarragona: comprèn l’Alt Camp, el Baix Camp, la Conca de Barberà, el Priorat i el Tarragonès.
  7. Vegueria de les Terres de l’Ebre: comprèn les comarques el Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta.
  8. Vegueria del Penedès: inclou les comarques de l’Alt Penedès, el Baix Penedès, el Garraf i l’Anoia (excepte vuit municipis d’aquesta comarca).

A banda, cal tenir en compte la particularitat de la Vall d’Aran. La normativa catalana considera que l’Aran té un règim especial garantit per l’article 94 de l’Estatut de Catalunya. El Conselh Generau d’Aran és la institució de govern de la Vall d’Aran, que constitueix una entitat territorial singular dins de Catalunya. 

Les comarques de la vegueria de Barcelona

La vegueria de Barcelona comprèn els municipis de les comarques del Barcelonès, el Baix Llobregat, el Maresme, el Vallès Occidental i el Vallès Oriental.