Plenari municipal

L’habitatge torna a ser per segon any consecutiu el principal problema dels barcelonins segons el darrer informe de la síndica de greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, que aquest divendres ha presentat al plenari. Vilà ha qualificat el dèficit en habitatge d’”històric” i ha dit que els esforços que s’hi destinen són insuficients”. Per això, ha demanat canvis en la llei d’arrendaments per tal que es puguin regular els lloguers per poder fer front a l’increment dels preus. 

En aquest sentit, el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha interpel·lat directament el PSC sobre la promesa del govern de Pedro Sánchez de reconèixer el dret de les ciutats de limitar les pujades abusives del lloguer. Per Pisarello, els socialistes han de decidir si en aquesta qüestió estan al costat de la gent o dels lobbies.

L’informe fa balanç de les accions del 2018, en el qual s’han dut a terme 3.604 actuacions: 1.729 queixes i 1.875 consultes i assessoraments legals. A banda dels problemes d’habitatge, el document també destaca les irregularitats a l’hora de contractar serveis funeraris

Durant la presentació de l’informe, Vilà també ha volgut destacar que la Sindicatura s’ha consolidat durant aquest segon mandat i ha reclamat més recursos i més agilitat al govern municipal a l’hora de respondre les peticions d’informació que fa la institució. En aquest sentit, Vilà ha demanat la possibilitat de tenir accés informàtic a la documentació d’aquelles actuacions municipals sobre les quals reben queixes dels ciutadans.

Cs, el PP i el PSC han posat de manifest que les queixes dels barcelonins demostren la mala gestió que ha fet durant aquest mandat  l’equip de govern d’Ada Colau.

Medalla d’Or al Mèrit Cívic a Arcadi Oliveres

L’Ajuntament ha acordat atorgar la Medalla d’Or al Mèrit Cívic a Arcadi Oliveres i Boadella per la seva trajectòria a favor de la pau i del desarmament. També se li reconeix l’impuls a les iniciatives a favor dels drets humans i la justícia social.

Tots els grups, excepte Ciutadans i el PP, que hi han votat en contra, i la CUP, que s’ha abstingut, han votat a favor d’atorgar-li el guardó. Han destacat les seves iniciatives a favor de la pau i dels drets humans.

Tres Medalles d’Or al Mèrit Cultural

Els grups municipals han decidit reconèixer Anna Maleras Colomé amb la Medalla d’Or al Mèrit Cultural per la seva implicació en la internacionalització de la ciutat com a centre mundial de la dansa. També rebrà la Medalla d’Or al Mèrit Cultural el ballarí i coreògraf Cesc Gelabert. L’Ajuntament li reconeix el premi per haver connectat Barcelona amb la modernitat en el món de la dansa.  Els grups han decidit atorgar la tercera medalla a Daniel Giralt-Miracle per les aportacions que ha fet sobre el patrimoni artístic barceloní, els seus estudis sobre Antoni Gaudí i Salvador Dalí, i el seu paper destacat en la configuració del MACBA.

Pla Especial Urbanístic de la Sagrada Família

El Ple de l’Ajuntament també ha donat el vistiplau a la modificació del Pla General Metropolità i el Pla especial urbanístic de la Sagrada Família i que permetrà regularitzat les obres del temple. Tots els grups, però, han fet un retret al govern municipal: la manca d’acord amb els veïns i la incertesa de com es concretarà la construcció de la façana de la Glòria. El PSC i la CUP han votat en contra de la modificació. El regidor socialista Daniel Mòdol ha acusat l’executiu de ser “còmplice del mòbing immobiliari”. La regidora Janet Sanz ha afirmat que es tracta d’un acord històric.

El futur del CAP Raval Nord, a debat

El plenari també debat per primer cop una proposta d’iniciativa ciutadana. La presenta la plataforma CAP Raval Nord Digne Ja, que demana al govern iniciar els tràmits perquè es pugui construir un nou CAP a la capella de la Misericòrdia. Anna Romagosa, directora del CAP Raval, ha explicat les demandes de la plataforma a la Sala de Plens. L’alcaldessa, Ada Colau, ha explicat que aquesta és la primera vegada que això és possible, després de l’aprovació del Reglament de participació ciutadana. Romagosa diu que s’ha arribat a una situació límit i que és necessari la construcció d’un nou CAP. A la zona del públic, membres de la plataforma han desplegat una pancarta.

Després de l’exposició de Romagosa, tots els grups han reconegut que la construcció d’un nou CAP al Raval Nord és necessària. Això, sí, amb matisos. Des de Ciutadans i el PP creuen que el govern municipal ha generat un conflicte en comptes de resoldre’l i que ho ha fet per interessos electoralistes. La regidora d’ERC Gemma Sendra, que ha estat interrompuda en algun moment pels membres de la plataforma, creu que “cal temps” i no entenen per què el govern de la ciutat és incapaç de resoldre el conflicte. Des del PDeCAT, Xavier Trias ha acusat de ser “irresponsable” l’alcaldessa, Ada Colau. Ha afirmat que el d’avui ha estat “un acte de populisme total”.

Finalment la iniciativa per iniciar els tràmits perquè es pugui construir un nou CAP a la capella de la Misericòrdia s’ha aprovat. Hi han votat a favor la CUP i Barcelona en Comú. Hi han votat en contra el PP, Ciutadans, el PSC i el regidor no adscrit Gerard Ardanuy. Pel que fa a ERC, el PDeCAT i el regidor no adscrit Juanjo Puigcorbé, s’han abstingut.

El cas Maristes arriba al ple

L’alcaldessa, Ada Colau, ha presentat una proposició de Barcelona en Comú en defensa dels drets dels infants davant les agressions sexuals, que s’ha aprovat per unanimitat. A la tribuna del públic, s’hi asseia Manuel Barbero, el pare de la víctima d’abusos que va fer públic el cas dels Maristes. Sobre aquest cas, Colau ha demanat als maristes que acceptin reunir-se amb les víctimes i “que reconeguin el seu dolor”. El judici per aquest cas començarà previsiblement el mes de març.

Proposició del PDeCAT sobre els pressupostos

El PDECAT ha presentat una proposició perquè el govern sotmeti a aprovació inicial un pressupost expansiu per al 2019. Sònia Recasens ha acusat l’executiu municipal de supeditar el pressupost de Barcelona a l’aprovació dels pressupostos de l’Estat.

Regulació dels cotxes compartits

El Ple ha aprovat una proposició de Ciutadans sobre els vehicles compartits, un debat en què diversos grups de l’oposició han criticat l’aprovació d’una taxa per a bicis i motos compartides, que en deixa al marge els cotxes. Des de Ciutadans, Alberto Vilagrasa, l’ha qualificat de “regulació parcial, incompleta, amb presses i amb promeses d’última hora”, mentre que Mercè Homs, del PDeCAT, ha causat el govern de tirar-la endavant “per la porta del darrere, és a dir, sense debat previ, ni consens ni diàleg”. Per la seva banda, el PP creu que falta planificació i diàleg en aquest sentit. I, finalment, la CUP s’ha mostrat crítica amb el model: considera que els vehicles compartits són competència directa dels transports públics.

Colau, reprovada pels “incompliments” en la gestió del Pla de barris

L’alcaldessa, Ada Colau, ha tornat a ser reprovada pel ple, amb els vots a favor del PSC, el PDeCAT, Cs, ERC i PP. El motiu: la gestió que s’ha fet del Pla de Barris. El regidor Joan Josep Puigcorbé s’ha abstingut en la votació, mentre que BComú i la CUP hi han votat en contra.

Debat sobre el nou local de striptease de la Rambla

La inauguració d’un local de striptease a la Rambla ha enfrontat Esquerra amb el govern municipal. El regidor Jordi Coronas considera que s’hauria pogut aturar perquè, tot i que la llicència era anterior, no se’n feia ús com a local d’aquestes característiques des de feia més de dos anys. Per això, Coronas ha conclòs que “està obert perquè al govern li ha donat la gana”. Per evitar que possibles situacions semblants, ha demanat un pla d’activitats del passeig.

A l’altra banda de la balança, la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, ha contradit Coronas. Assegura que van estudiar la possibilitat plantejada per Esquerra, però que no era possible. Segons ha explicat, tot i que no es feia striptease al local, la llicència inclou altres activitats que “sí que les havien estat fent”. Tot i això, el govern ha votat a favor de la proposta perquè “ja s’està treballant per fer un pla d’usos”. La proposició ha quedat aprovada amb els vots d’ERC, Ciutadans i Barcelona en Comú, i l’abstenció de la resta.

S’aprova crear una comissió sobre amiant

La tinenta d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat ha explicat les diverses actuacions que el govern municipal està impulsant per eliminar l’amiant de la ciutat. Entre aquestes, hi ha el cens d’edificis afectats, la monitorització de dades i instal·lacions del metro o actuacions concretes com el desamiantat del Parc del Guinardó. També ha destacat que s’han aprovat ajuts específics per retirar aquest material d’edificis privat. La majoria de grups han coincidit a remarcar la importància i urgència d’eliminar completament l’amiant de la ciutat, tot i que han demanat que no es caigui en l’alarmisme. La creació d’una comissió sobre aquesta matèria s’ha aprovat per unanimitat.