L’AV Sagrada Família ha fet públiques les al·legacions que ha fet contra l’acord entre l’Ajuntament i la Sagrada Família per regularitzar les obres del temple. El pacte implica una modificació del Pla General Metropolità (PGM) per redifinir els usos del carrer de Provença i un Pla especial urbanístic integral (PEUI) del temple.

AV Sagrada Família

Entre d’altres qüestions, la modificació del PGM preveu que l’espai per al temple creixi 2,5 metres per la vorera mar de Provença; un fet que els veïns troben injustificable perquè és “un lloc molt massificat de turistes”. I pel que fa al PEUI, l’AV denuncia que dona llum verda algunes actuacions a la façana de Mallorca contràries al que volen els veïns. Per això, l’AV ha demanat la “nul·litat i retirada” dels dos documents. Ho ha explicat el president de l’associació, Joan Itxaso.

Els canvis previstos a Mallorca

El PEUI acordat entre l’Ajuntament i el temple preveu que el temple construeixi un voladís de cinc metres d’ample (i a 25 metres d’altitud) al capdamunt d’unes columnes que ara estan a mig construir al carrer de Mallorca. En una segona fase es faran unes noves columnes per ampliar cinc metres més el voladís, que acabarà cobrint la vorera muntanya de Mallorca.

Sagrada Família a Mallorca

Els veïns creuen que aquesta actuació inclosa al PEUI suposa un inici d’obres encobert de l’escalinata de la Glòria, un dels punts més polèmics de les obres de la Sagrada Família. Tant l’Ajuntament com el Patronat ho neguen i recorden que aquesta qüestió es tractarà més endavant de forma conjunta amb els veïns. Fonts municipals han assegurat a betevé que l’Ajuntament estudiarà les al·legacions que ha rebut abans d’aprovar els plans definitivament.

L’escull de la Glòria

La façana est de la Sagrada Família (la façana de la Glòria) manté els veïns en peu de guerra des de fa dècades. El temple assegura que la previsió de Gaudí era construir-hi l’entrada principal, amb una gran escalinata que —en cas de fer-se— obligaria a enderrocar els edificis de davant (un miler de pisos i 300 locals comercials) i a reallotjar prop de 3.000 veïns. Val a dir que aquests edificis estan catalogats pel PGM com a zona verda.

Mentre que el Patronat de la Sagrada Família aposta per tirar endavant l’escalinata, els veïns s’hi oposen frontalment. Per fer sentir la seva veu, l’associació de veïns ha organitzat quatre manifestacions i altres actes fins al maig. També abans de les eleccions municipals, volen que els partits polítics diguin explícitament si són favorables o contraris a construir l’escalinata.

Façana de la Glòria

Des del Patronat del temple defensen que l’escalinata és part del projecte de Gaudí però els veïns van presentar un informe al novembre que ho contradeia. El document està signat pel Ministeri de Cincia del 1976 i diu que “no existeix cap projecte de Gaudí sobre les escales” i afegeix que l’escalinata va ser dissenyada “pels ajudants de Gaudí el 1906”.

En aquest sentit, l’AV Sagrada Família assegura que no vol impedir que el temple s’acabi, sinó que vol preservar l’habitatge dels veïns afectats. Una d’elles, la Carme, ha dit: “Dins del barri hi ha veïns que resen i van a missa. La caritat cristiana s’ha de repartir entre tots”.