Després de vuit mesos de conflicte, el futur de la capella de la Misericòrdia (que es disputen el MACBA i el CAP Raval Nord) ha arribat al ple d’aquest febrer. Ho ha fet de la mà de la primera iniciativa ciutadana en debatre’s al plenari, que s’ha aprovat amb el suport de BComú i la CUP per decantar la balança a favor del CAP. Cs, el PSC i el PP hi han votat en contra, mentre que el PDeCAT i ERC s’hi han abstingut.

La portaveu de la plataforma CAP Raval Nord Digne Ja i directora del centre sanitari, Anna Romagosa, ha alertat els grups polítics que “hem arribat a una situació límit” perquè els últims anys han empitjorat les condicions de vida al Raval. Per això els ha demanat “que no votin en lògica electoral” i ha reclamat “generositat i justicia per al barri”.

Ara bé, aquesta iniciativa no tindrà cap conseqüència a efectes pràctics, ja que regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, ha congelat prendre cap decisió fins que no s’arribi a un acord amb Salut i Cultura de la Generalitat sobre la futura ubicació tant del CAP Raval Nord com de l’ampliació del MACBA: “Treballarem perquè hi hagi un consens”, ha dit. Ara per ara, Salut ha d’estudiar l’última proposta que li va fer l’Ajuntament.

Acusen Colau de provocar el conflicte

Tots els grups de l’oposició, menys la CUP, han carregat durament contra el govern d’Ada Colau per la polèmica de la Misericòrdia. Xavier Trias (PDeCAT) ha acusat l’executiu de tenir un “grau d’irresponsabilitat immens” perquè primer l’alcaldessa va signar el Pla estratègic del MACBA (que preveu l’ampliació del museu a la Misericòrdia) i, ara, defensa l’espai per al CAP. Per això li ha retret: “Vostè ho emmerda tot”, ha exclamat.

Carina Mejías (Cs) ha acusat l’alcaldessa de crear “una polèmica injustificada” i de generar “falses expectatives” als promotors de la iniciativa ciutadana perquè “ningú ha de renunciar a res”. En aquest sentit, Gemma Sendra (ERC) ha advertit que Colau està fent una “manipulació política” de la situació i li ha exigit que aporti una solució, mentre que Carmen Andrés (PSC) ha assegurat que el conflicte del Raval mostra la “falta de capacitat del govern” per arribar a acords: “Ho ha de resoldre el govern, que és qui ho ha generat”.

Per la seva banda, Alberto Fernández Díaz (PP) ha lamentat que Ada Colau “en comptes d’aportar solucions, generi conflictes”, i ha sentenciat: “Solucions i diàleg, ja!” L’únic partit que s’ha alineat amb BComú ha estat la CUP. La regidora cupaire Eulàlia Reguant ha reiterat que el debat real és “sobre quin model de ciutat volem” i ha demanat “posar al centre les classes populars”.

Els CAP donen suport al CAP Raval Nord

Al llarg del matí, treballadors d’alguns CAP de la ciutat han fet una aturada per mostrar el suport amb els promotors de la plataforma CAP Raval Nord Digne Ja.