Aquest dissabte un centenar de persones es van manifestar a plaça de Sant Jaume per visibilitzar la problemàtica de l’amiant, un material prohibit al conjunt de la Unió Europea des del 2002, però encara present a la ciutat. Cal tenir en compte que aquest mineral causa danys irreparables en la salut dels treballadors, que en la majoria dels casos moren. Els afectats denuncien la falta de protecció que reben per part de l’Administració, però que fan des de l’Ajuntament?

Mapa amb la presència de l’amiant a la ciutat

El consistori ha anunciat que està elaborant una radiografia de la situació actual per actuar allà on hi ha més presència d’aquest material. Detectar totes les cobertes, mitgeres, baixants i dipòsits de Barcelona que contenen amiant és l’objectiu del govern d’Ada Colau. Per això, des de l’Institut Municipal de Paisatge Urbà s’està confeccionat aquest mapa. Així es podrà planificar les actuacions de retirada.

La radiografia de l’amiant a la ciutat s’està fent a través d’eines com les fotografies aèries o Google Maps. Un dels carrers amb més presència d’aquest material és el del Maresme, a Sant Martí. En un petit tram de la via hi ha un bon grapat de naus que encara tenen aquest tipus de sostres. De fet, segons el consistori, una de les actuacions més urgents es durà a terme en una teulada de 400 metres d’uralita d’una antiga fàbrica a l’altura del carrer de Pujades. A la mateixa via, fa mesos que hi ha aturada la construcció d’una gasolinera per presència d’amiant, que encara avui està tapat sota unes lones.

Es calcula que els afectats per l’amiant arribaran al punt àlgid en els pròxims anys, el 2024. Per això, en els darrers anys s’han fet un bon grapat d’intervencions per retirar amiant a la ciutat: com a l’Escola Ignasi Iglesias, de Sant Andreu, on se’n van trobar restes durant unes obres aquest estiu.

Tot i que actualment no hi ha cap normativa espanyola ni catalana que exigeixi substituir l’amiant, Barcelona obliga a retirar-lo quan concedeix una llicència d’obres. La retirada, però, no la pot fer qualsevol ciutadà i l’han de dur a terme empreses homologades i amb l’autorització de la Generalitat. A més, el Consorci de l’Habitatge ofereix ajudes municipals per a la rehabilitació d’edificis que n’inclouen l’eliminació de l’amiant.